Bruine vaginale afscheiding: wat betekent dit?

Bruine vaginale afscheiding duidt meestal niet op een probleem. In veel gevallen is het zelfs heel normaal. In dit artikel vertellen we je wat de mogelijke oorzaken zijn en wanneer je naar de dokter moet.
Bruine vaginale afscheiding: wat betekent dit?

Laatste update: 12 juni, 2020

Hoewel bruine vaginale afscheiding niet de meest voorkomende vorm van vaginale afscheiding is, is het niet zeldzaam. Het optreden ervan betekent echter niet dat een vrouw aan een ziekte lijdt.

Vaak maakt bruine vaginale afscheiding deel uit van een normale menstruatiecyclus. Soms is het ook een teken van een fysiologisch proces dat zich zoals verwacht ontwikkelt. Je moet er op letten, maar het hoeft je niet meteen te alarmeren.

De vier meest voorkomende oorzaken van bruine vaginale afscheiding

Er zijn vier omstandigheden waarin bruine vaginale afscheiding wordt verwacht en geen medische tussenkomst vereist. Met andere woorden, het lost vanzelf op. Deze omstandigheden zijn:

  • De eerste dagen van de menstruatiecyclus, op dagen waarop je bloedt. Vaak wordt het veroorzaakt door het mengsel van bloedresten en normale vaginale afscheidingen.
  • Incidentele hormonale pieken. Zelfs bij vrouwen met een zeer regelmatige menstruatiecycli gedragen deze zich waarschijnlijk niet elke maand hetzelfde. Een kleine variatie in oestrogeen- of progesteronspiegels kan veranderingen in de afscheiding veroorzaken.
  • Verandering van anticonceptiepil. Wanneer een vrouw een bepaalde combinatie van orale anticonceptiva gebruikt en overgaat op een andere combinatie, dan kan ze bruine vaginale afscheiding opmerken. De hormonale veranderingen verklaren dit.
  • Seks tijdens de zwangerschap. Aangezien een zwangere vrouw meer progesteron in haar lichaam heeft en de genitale vasculariteit verhoogt, kan de wrijving veroorzaakt door seks tot bruine afscheiding leiden. Het manifesteert zich niet onmiddellijk en kan zelfs verschijnen tot een paar dagen na de seks.

Ziekten die bruine afscheiding kunnen veroorzaken

Strip anticonceptiepillen

Afgezien van de normale omstandigheden van de manifestatie van bruine vaginale afscheiding, zijn er ook pathologische oorzaken. Sommige van de ziekten of aandoeningen die het veroorzaken, zijn gelokaliseerd in het vrouwelijke voortplantingssysteem, terwijl andere algemener zijn.

De algemene oorzaken van bruine vaginale afscheiding zijn van invloed op het hele lichaam en zijn hormonaal. Voorbeelden daarvan zijn verhoogde oestrogeenspiegels en ontoereikende hormonale anticonceptiva.

Verhoogde oestrogeenspiegels

Veranderingen in de menstruatiecyclus die resulteren in verhoogde oestrogeenspiegels kunnen bruine vaginale afscheiding veroorzaken. Dit is een relatief veel voorkomende situatie bij stress.

In stressvolle situaties nemen de oestrogeenspiegels toe en begint de ovulatie eerder, wat uiteindelijk in een bruinachtige vloeing resulteert, wat een lichte bloeding is.

Ontoereikende hormonale anticonceptiva

De door de arts gekozen hormonale combinatie past mogelijk niet goed bij het lichaam van een vrouw. Dit gebeurt niet heel vaak, maar het is niet onmogelijk.

De ingenomen hormonen passen zich uiteindelijk niet aan de fysiologische menstruatiecyclus aan en veranderen deze, waardoor tussentijdse bloedingen ontstaan. Dit is een bijwerking die een verandering van anticonceptie kan vereisen als het niet vanzelf verdwijnt.

Oorzaken die hun oorsprong in het vrouwelijke voortplantingssysteem vinden

Onder de oorzaken van een bruine afscheiding die door het vrouwelijke voortplantingssysteem wordt veroorzaakt kunnen we onder andere de onderstaande vier situaties rekenen.

Zwangerschap

Het samenvoegen van het sperma en de eicel en het daaropvolgende nestelen in de baarmoeder kan zich uitwendig met een bruine bloeding manifesteren. Het is meestal een lichtbruine afscheiding die op een andere datum optreedt dan de verwachte menstruatiedatum. Deze bloeding is beter bekend als ‘spotting’ en brengt geen risico op een miskraam met zich mee.

Baarmoederpoliepen

Poliepen ontstaan door abnormale groei van baarmoederweefsel. Het zijn goedaardige tumoren van verschillende grootte en hangen naar binnen in de lichaamsholte.

Als ze de binnenwand van de baarmoeder veranderen, houden ze soms een deel van het menstruatiebloed vast dat vervolgens een bruine kleur krijgt en soms als stolsels wordt uitgescheiden.

Vleesbomen

Met een mechanisme dat lijkt op baarmoederpoliepen veranderen vleesbomen de binnenwand van de baarmoeder. Vleesbomen zijn goedaardige tumoren van de gladde spier van de baarmoeder die zich in de wand van het orgaan inkapselen.

Kanker

Een van de symptomen van baarmoederhalskanker is bruine vaginale afscheiding. Dit komt echter niet vaak voor en manifesteert zich niet altijd bij alle patiënten die eraan lijden.

Het is ook niet het symptoom bij uitstek van deze ziekte. Vrouwen zullen vaker andere, meer opvallende symptomen opmerken zoals heftige rode bloedingen en pijn.

Misschien ook interessant om te lezen:
Deze 7 factoren kunnen leiden tot baarmoederhalskanker

Wanneer moet je je arts raadplegen als je bruine vaginale afscheiding hebt?

Vrouw met last van vagina

Het type bruine vaginale afscheiding waar je een arts over moet raadplegen, gaat met andere symptomen gepaard. Over het algemeen zou je niet hoeven schrikken als je eenmaal een bruine afscheiding zonder andere symptomen hebt gehad. Toch vinden experts het beter om naar je arts te gaan als een van deze drie situaties optreedt:

  • de bruine afscheiding manifesteert zich samen met intense buikpijn.
  • het langer dan één dag aanhoudt.
  • de bruine afscheiding wordt afgewisseld met episodes van rode bloeding.

Experts raden ook aan om een arts te raadplegen als de afscheiding wordt afgewisseld met andere soorten vaginale afscheiding. In feite kunnen de specifieke kenmerken van de andere afscheiding duiden op een tweede situatie die niet wordt gedetecteerd.

Andere soorten afscheidingen

Bruine vaginale afscheiding die met een zwangerschap verband houdt kan worden geassocieerd met een andere afscheiding, zoals roze afscheiding bijvoorbeeld. Als het echter vanzelf verdwijnt en je geen andere symptomen hebt, dan hoef je je arts niet te raadplegen

Aan de andere kant zijn er gele en witte afscheidingen. Deze, samen met bruine vaginale afscheiding, kunnen een teken zijn van een infectie die meestal goed te behandelen en te genezen is. Deze afscheidingen moeten leiden tot overleg met de arts om de juiste behandeling vast te stellen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat je altijd je gynaecoloog kunt raadplegen als je dat wilt als je een bruine vaginale afscheiding opmerkt. Een zorgverlener weet hoe hij onderscheid kan maken tussen normale situaties en ziekten. Ze kunnen bepalen welke interventie vereist is en of er medische behandeling noodzakelijk is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.