Deze 7 factoren kunnen leiden tot baarmoederhalskanker

Hoewel er geen directe link is gevonden, kan een sedentaire levensstijl samen met een ongezond dieet leiden tot een ophoping van gifstoffen in het lichaam die de productie van tumorcellen kunnen verhogen.
Deze 7 factoren kunnen leiden tot baarmoederhalskanker

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 07 november, 2022

Baarmoederhalskanker kan vrouwen treffen over de hele wereld. Het wordt immers veroorzaakt door een abnormale groei van cellen in de baarmoederhals die kwaadaardige tumoren kunnen worden.

Ondanks het vermogen van de moderne geneeskunde om deze vorm van kanker op te sporen en te behandelen, is het nog steeds de vierde doodsoorzaak voor vrouwen van 30 tot 59. De meerderheid van de gevallen zijn direct verbonden aan het humaan papillomavirus (HPV). Niettemin zijn er ook andere gevallen bestudeerd.

Omdat er zo veel vrouwen zich niet bewust van zijn, willen we deze zeven factoren delen die gekoppeld zijn aan de ontwikkeling van baarmoederhalskanker. Laten we samen eens kijken!

1. Humaan papillomavirus

HPV-vaccin

98% van de precancereuze letsels die zich ontwikkelen in baarmoederhalskanker worden gekoppeld aan bepaalde soorten van het humaan papillomavirus. Mannen zijn dragers van het virus en besmetten vrouwen hiermee door middel van seks.

Tot op heden is de meest effectieve manier om besmetting te voorkomen een vaccin. Men geeft daartoe dit vaccin in drie doseringen tussen de 9 en 45 jaar.

2. Op jonge leeftijd seks hebben

Op jonge leeftijd seksueel actief zijn kan slecht zijn voor de gezondheid van een vrouw, omdat de baarmoeder nog niet volledig is gevormd, waardoor deze vatbaarder is voor virussen en andere aandoeningen.

Seksuele voorlichting op een jonge leeftijd is de sleutel tot het erkennen van dit risico en andere consequenties voor de gezondheid van vrouwen.

3. Gebruik van tabak

Roken

Roken is niet alleen de voornaamste oorzaak van longkanker, maar het speelt ook een invloedrijke rol bij de verschijning van andere soorten tumoren.

Voor vrouwen die dagelijks roken is het risico op baarmoederhalskanker vier keer zo groot als vrouwen die niet zijn blootgesteld aan tabak. Dit komt door de schadelijke stoffen in tabak. Aangezien die de groei van die cellen mogelijk kan versnellen.

4. Langdurig gebruik van orale anticonceptiva

Hoewel de risico’s minimaal zijn door alle vooruitgang die er is geboekt als het gaat om orale anticonceptiva, verhoogt het gebruik van deze middelen voor een periode van langer dan vijf jaar wel het risico op dit soort kanker.

Let erop dat dit een kleine kans is, omdat het vooral door HPV wordt veroorzaakt.

5. Het leiden van een sedentaire levensstijl

Sedentaire Levensstijl

Vrouwen met overgewicht die een sedentaire levensstijl leiden hebben meer kans op deze ziekte naarmate ze ouder worden. Immers, een sedentaire levensstijl kan circulatieproblemen veroorzaken en verhoogt het risico op een infectie.

Daarbij verhogen het te veel aan lichaamsvet en gifstoffen de kans op de ontwikkeling van tumorcellen, wat de situatie verergert.

6. Chlamydia-infectie

Chlamydia is een veelvoorkomende bacterie die het vrouwelijke voortplantingssysteem kan aantasten. Het wordt verspreid door seksueel contact en is een van de oorzaken van onvruchtbaarheid, omdat de infectie voor een ontsteking zorgt in het bekkengebied en dit kan de vruchtbaarheid aantasten.

Na een bloedonderzoek is er ontdekt dat vrouwen die aan chlamydia lijden of hebben geleden een hoger risico lopen op baarmoederhalskanker dan degenen die nooit besmet zijn geweest.

In de meeste gevallen leidt een besmetting niet tot afdoende symptomen. Een infectie wordt zodoende meestal ontdekt bij een bekkenonderzoek.

Je moet lezen:
Zo genees je een urineweginfectie natuurlijk

7. Een familiegeschiedenis van baarmoederhalskanker

Moeder en Dochter

Net als met alle andere soorten kanker, kan baarmoederhalskanker ook voorkomen door genetische factoren. Vrouwen met een familiegeschiedenis van baarmoederhalskanker hebben een twee tot drie maal groter risico op het krijgen van deze ziekte dan degenen die dat niet hebben.

Meerdere deskundigen vermoeden dat de neiging om baarmoederhalskanker te ontwikkelen in families komt door een erfelijke aandoening die het immuunsysteem minder in staat stelt om HPV te bestrijden.

Het regelmatig testen is ten slotte de beste manier om deze ziekte te voorkomen. Vaginale uitstrijkjes en HPV-testen zijn de sleutel tot vroegtijdige opsporing. Wellicht ook interessant voor jou

De oorzaken en diagnose van longkanker
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
De oorzaken en diagnose van longkanker

De exacte oorzaak van longkanker wordt nog altijd onderzocht. Er zijn echter bepaalde risicofactoren bewezen die cellen kankerachtig maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.