Waarom heb je last van vaginale pijn?

Vaginale pijn kan verschijnen als een symptoom van bepaalde infecties, zoals herpes simplex of gonorroe. Het komt ook vaak voor tijdens de zwangerschap, en bij sommige vrouwen met een aandoening met de naam dyspareunie. Je moet altijd de juiste diagnose krijgen om het te kunnen behandelen.
Waarom heb je last van vaginale pijn?

Laatste update: 18 juli, 2020

Vaginale pijn is een zeer vervelend symptoom waar veel vrouwen last van hebben. In feite is het een pijn die in je vagina voorkomt, en normaal gesproken is het een snelle en stekende pijn.

De vagina is een zeer gevoelig gebied dat ook heel gevoelig is voor infecties. We hebben het niet alleen over seksueel overdraagbare aandoeningen, maar ook over infecties door een verlaagde afweer of onjuiste hygiëne.

Naast infecties zijn er nog andere situaties die veranderingen en pijn in dat gebied kunnen veroorzaken, zoals zwangerschap. Je moet echter elk symptoom of ongemak onderzoeken en de oorzaak leren kennen.

Daarom zullen we in dit artikel de meestvoorkomende redenen uitleggen waarom je vaginale pijn zou kunnen ervaren. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat je je er niet voor moet schamen, want het is net als elk ander deel van je lichaam.

Vaginale pijn tijdens de zwangerschap

Zwangerschap is een fase van vele veranderingen in het lichaam van een vrouw. De meest voor de hand liggende en logische is dat de baarmoeder groter wordt om de foetus te kunnen opvangen. De baarmoeder is een orgaan dat omgeven is door ligamenten en spiervezels.

Alle onderdelen van het vrouwelijke voortplantingssysteem staan in contact met elkaar. Wanneer deze vezels zich uitstrekken om de omvang van de baarmoeder te vergroten, kun je dus ongemak ervaren in lagere gebieden zoals de vagina. Het pijn veroorzaken die zich zelfs kan uitstrekken naar je heupen.

Het is gebruikelijk dat je last hebt van deze vaginale pijn, vooral aan het begin van de zwangerschap. De waarheid is dat het een veelvoorkomend symptoom is. Toch moet je naar een gynaecoloog gaan om een volledige controle uit te voeren en andere oorzaken uit te sluiten.

Een zwangere vrouw grijpt naar haar buik

Vaginale pijn door seks

Hier hebben we het niet over seksueel overdraagbare aandoeningen. Naast infecties kan vaginale pijn ook te wijten zijn aan andere seksuele redenen. Ten eerste kan het worden veroorzaakt door een kleine verwonding tijdens de seks.

Elke vaginale verwonding kan vaginale pijn veroorzaken. Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat het te wijten kan zijn aan dyspareunie. Dyspareunie is de medische term die gebruikt wordt voor ongemak en pijn tijdens seks.

Hoewel deze pijn vaak te wijten is aan een gebrek aan opwinding en smering, kan het ook een gevolg zijn van een psychologisch probleem. Veel vrouwen lijden aan een soort “mentale blokkade” wanneer ze seksuele relaties hebben.

Ook veel vrouwen die lijden aan seksueel misbruik ervaren dyspareunie. Het is een aandoening die behandeld kan worden, maar het vereist veel begrip en steun voor de vrouw.

Een vrouw houdt haar handen voor haar kruis

Ziekten die vaginale pijn veroorzaken

Vaginale pijn kan een symptoom zijn van verschillende ziekten. Het komt meestal voor als gevolg van een infectie. Bijvoorbeeld bij de volgende aandoeningen:

  • schimmelinfectie
  • chlamydia
  • gonorroe

Daarnaast kunnen sommige van deze infecties leiden tot een chronische bekkenontsteking. Dit is een ontstekingsproces dat zich uitstrekt van de vagina tot de eileiders. Stekende pijn is vaak een van de symptomen.

Aan de andere kant is het belangrijk op te merken dat endometriose ook de oorzaak kan zijn. Dit is een aandoening waarbij het endometriumweefsel buiten de baarmoeder groeit, wat bij elke menstruatie wordt gestimuleerd. Hetzelfde gebeurt bij het polycysteus ovariumsyndroom.

Tenslotte kan vaginale pijn een symptoom zijn van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit is wanneer het embryo, in plaats van zich in te planten in de baarmoeder, dit doet in een ander deel van het vrouwelijke voortplantingssysteem.

Wat kun je doen?

Door alles wat we net genoemd hebben, kun je dit symptoom niet negeren en hopen dat het weggaat. Het is belangrijk om naar de huisarts te gaan als je last hebt van ongemak, en nog meer als je een steeds terugkerende scherpe pijn in je vagina hebt. Dat kan erop wijzen dat er iets mis is in je lichaam.

Een gezondheidsprofessional zal de juiste tests laten uitvoeren en de oorzaak vaststellen. Zodra de diagnose is vastgesteld, is het makkelijker om de juiste behandeling voor elke situatie te starten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.