Behandelingen voor polycysteus-ovariumsyndroom

polycysteus-ovariumsyndroom is een veelvoorkomende aandoening bij jonge vrouwen met een onregelmatige menstruatie. De symptomen zijn het gevolg van hormonale onbalans.
Behandelingen voor polycysteus-ovariumsyndroom

Laatste update: 09 november, 2019

Vandaag kijken we naar het polycysteus-ovariumsyndroom, en de behandelingen voor deze aandoening. De medische gemeenschap gebruikt over het algemeen de term polycysteus-ovariumsyndroom om een verandering van het vrouwelijke voortplantingssysteem aan te duiden. Het treft vaak vrouwen die nog binnen hun reproductieve leeftijd zijn.

Mensen met polycysteus-ovariumsyndroom hebben een vezelige structuur in hun eierstokken. Deze veroorzaken hormonale veranderingen. Zo zijn de niveaus van androgenen (Y-chromosoomhormoon), zoals testosteron en androsteron, meestal hoog.

Bovendien veroorzaakt deze hormonale onbalans een reeks symptomen die, als het niet goed wordt behandeld, op termijn tot ernstige complicaties zouden kunnen leiden.

Wat is polycysteus-ovariumsyndroom?

Symptomen

Een vrouw zit op bed met haar handen tegen haar buik

Wanneer een vrouw lijdt aan polycysteus-ovariumsyndroom, kan zij symptomen ervaren die vaak geassocieerd worden met hormonale onbalans. De meestvoorkomende symptomen die geassocieerd worden met polycysteus-ovariumsyndroom zijn:

 • veranderingen in de menstruatiecyclus, die van invloed kunnen zijn op de intervallen, duur of intensiteit
 • onvruchtbaarheid of problemen die zwanger worden
 • hirsutisme, of een toename van het gezichtsbeharing
 • de ontwikkeling van de acne die in ernst varieert
 • verlies van haar met alle kenmerken van mannelijke kaalheid

Misschien ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Pijn in je eierstokken: een symptoom van een groter probleem

Bovendien komt polycysteus-ovariumsyndroom vaak voor bij vrouwen met overgewicht of obesitas. Deze factoren dragen ook bij aan de verergering van de symptomen en nieuwe complicaties, zoals:

 • veranderingen tijdens de zwangerschap, meestal geassocieerd met zwangerschapsdiabetes en hypertensie
 • slaapstoornissen zoals slaapapneu
 • diabetes type 2
 • bloedingen in de baarmoeder
 • veranderingen in het gedrag van een vrouw
 • lichte kans op het ontwikkelen van andere ziekten zoals baarmoederkanker of metaboolsyndroom

Onderzoekers moeten de exacte oorzaak van dit syndroom nog vaststellen. Er zijn echter verschillende factoren die verband houden met de ontwikkeling van dit syndroom.

In ieder geval zijn er verschillende veranderingen in de gebruikelijke functie van de eierstokken. Deze onbalans van de eierstokken veroorzaakt bijvoorbeeld de ontwikkeling van talrijke kleine vloeistofophopingen, die we follikels noemen. Ook lukt het niet altijd om rijpe eieren vrij te geven tijdens de periode die de menstruatiecyclus zou moeten zijn.

Behandelingen voor polycysteus-ovariumsyndroom

Een vrouw ondergaat een echografie

Hormonale anticonceptiemiddelen kunnen vrouwen met polycysteus-ovariumsyndroom helpen. Er zijn ook andere technieken, zoals het verwijderen van de follikels door middel van elektrolyse.

Tegenwoordig hebben medische deskundigen veel mogelijkheden als het gaat om de keuze van de behandeling. Daarom selecteren ze de meest geschikte methode op basis van de specifieke kenmerken van iemand en de impact van het syndroom op haar lichaam.

Het is dus belangrijk dat een vrouw bij wie de diagnose polycysteus-ovariumsyndroom is gesteld, haar gynaecoloog informeert over de medicatie die ze eventueel inneemt. Bovendien moet ze hem of haar ook informeren over haar levensstijl, allergieën en andere gezondheidsproblemen waarmee ze te maken kan hebben of die ze in het verleden heeft gehad.

Behandelingen

Dit zijn enkele van de behandelingsrichtlijnen die tegenwoordig het meest worden gebruikt:

 1. Gecontroleerd gewichtsverlies. Het advies is om een evenwichtig dieet te volgen en dagelijks aan beweging te doen.
 2. Het toedienen van medicatie. Meestal wordt dit gebruikt voor de behandeling van symptomen van endocriene problemen die verband houden met deze aandoening. Dit zijn enkele van de meest voorgeschreven medicijnen als het gaat om behandelingen voor polycysteus-ovariumsyndroom:
  • Anticonceptiepil. Deze zijn voor het reguleren van de hormoonspiegels als gevolg van hun gehalte aan oestrogeen en progesteron. Niet alleen dat, maar ze kunnen ook de menstruatieperiode en de bloedingen in de baarmoeder reguleren. Ook verminderen ze de kans op andere ziekten zoals baarmoederhalskanker.
  • Chemische verbindingen met progesteron. Deze helpen, net als voorbehoedsmiddelen, de menstruatiecycli te reguleren en zijn een vorm van preventie tegen baarmoederkanker.
  • Andere behandelingen tegen overmatige haargroei of hirsutisme.
 3. Elektrolyse. Dit is een techniek om de follikels te vernietigen. Bij deze behandeling stuurt een naald een kleine elektrische lading naar het probleemgebied. Een dergelijke behandeling vergt een aantal sessies.

We hopen dat dit artikel nuttig is geweest. Misschien heeft het zelfs een aantal van jouw vragen en twijfels beantwoord. Aarzel echter niet om contact op te nemen met je gynaecoloog voor alle andere vragen die je nog hebt over dit onderwerp.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.