Pijn in je eierstokken: een symptoom van een groter probleem

Als je terugkerende pijn in je eierstokken hebt en het begint erger te worden, moet je naar je gynaecoloog gaan voor een goede diagnose.
Pijn in je eierstokken: een symptoom van een groter probleem
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je een vrouw bent, dan heb je zeker een deel van je leven pijn gevoeld in het onderste deel van je buik. Soms noemen mensen dit pijn in je eierstokken of krampen. Deze term is echter niet wetenschappelijk correct. Dat komt omdat je eierstokken organen zijn die eigenlijk niets voelen. Daarom is de pijn in dit gebied in feite een gevolg van pijn aan de organen in de buurt.

Volgens wetenschappelijke onderzoeken is pijn in je buik/bekkengebied een van de meest voorkomende redenen voor bezoeken aan gynaecologen en ziekenhuisopname.

Onder de meest voorkomende oorzaken vinden we:

 • Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s)
 • Cysten
 • Endometriose
 • Ovulatie

Soms betekent de pijn niets ernstigs. Pijn in je eierstokken of het gebied rond je eierstokken kan echter ook worden veroorzaakt door een groter probleem.

Symptomen en preventieve maatregelen

Om de oorzaak van de pijn te identificeren, moet je rekening houden met factoren zoals:

 • De plaats van de pijn en wanneer die begonnen is
 • Hoe de pijn het gebied beïnvloedt
 • Veranderingen in urine of je ontlasting
 • Menstruatie of de aanwezigheid van vocht of bloedingen
 • Recente operaties

Het is dus verstandig om dagelijks de symptomen bij te houden. Deze informatie zal bovendien zeer nuttig zijn om met je arts te overleggen en de diagnose te laten stellen.

De oorzaken van de pijn in je eierstokken of eromheen (bekken en buik)

Pijn in je eierstokken tijdens de zwangerschap

Hieronder zullen we enkele van de redenen met je delen waarom deze pijn op kan treden.

Tijdens de zwangerschap

Pijn en samentrekkingen in je buik komen vaak voor tijdens de zwangerschap. Om echter grotere risico’s te vermijden, is het noodzakelijk om je arts onmiddellijk te raadplegen als je een van onderstaande symptomen hebt:

 • Bloedingen
 • Ongebruikelijke vaginale afscheiding
 • Koorts
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid of braken

Infecties

Er kan een infectie in je baarmoeder optreden. Het kan ook te wijten zijn aan ziekten zoals chlamydia, gonorroe of tuberculose. Daarnaast kan echter zelfs een combinatie zijn van normale vaginale bacteriën.

Andere oorzaken zijn bevalling of een keizersnede, een bekkenontstekingsziekte, abcessen, of kanker.

Aanhechtingsstoornissen

De pijn in je eierstokken kan ook worden veroorzaakt als het gevolg van de concentratie van vocht in je eierstok (cysten). Een breuk of de rotatie van de eierstok, de buis of beide rond de bindweefselbanden kan aanzienlijke pijn veroorzaken.

Terugkerende pijn

Pijn in je eierstokken tijdens de menstruatie

Over het algemeen verschijnt dit vóór of gelijktijdig aan het moment van de eisprong. Met andere woorden: wanneer het eitje losgekomen is van de eierstok. Deze pijn staat dus bekend als intermenstruele bekkenpijn.

Het kan echter ook worden veroorzaakt door menstruatiekrampen.

Gastro-intestinale problemen

Deze hebben te maken met oorzaken die verband houden met een spijsverteringsstelsel, orgaanstoornissen of -veranderingen. Dit kan onder andere te wijten zijn aan:

Genito-urinaire oorzaken

Terugkerende pijn in je eierstokken

De pijn kan ook worden veroorzaakt door een infectie van de lagere urinewegen tot aan de blaas. Dit komt door de voortdurende samentrekking tijdens het urineren.

Dit kan ook te wijten zijn aan een urinewegontsteking. Dit is een acute bovenste urineweginfectie van de urineleiders die je nieren verbinden met je blaas.

Een andere mogelijkheid is nierstenen. Deze klachten worden dan veroorzaakt door de aanwezigheid van stenen in je nieren of urinewegen.

Gezonde eierstokken

 

Fysieke trauma’s

Bovendien kan de pijn aanwezig zijn als gevolg van een bloeduitstorting in je buikwand. Dit soort verwondingen kunnen optreden na een val, een ongeluk of een klap.

Pijn kan ook optreden als je een liesbreuk hebt gehad.

In deze gevallen wordt de buikwand zwak, scheurt hij en de dunne darm of een ander orgaan uit het gebied steekt door het gat in de buikwand in de buurt van de lies.

Aanbevelingen

Bekkenpijn heeft bepaalde complicaties die daarmee gepaard gaan. Aangezien het moeilijk te diagnosticeren is, vereist dit een diepgaande multidisciplinaire analyse. Deze analyse bepaalt de oorzaken en ook de beste en meest geschikte behandeling.

Tegelijkertijd vereist de diagnose dus onmiddellijke aandacht. Een vertraging in de behandeling kan fatale gevolgen hebben voor de patiënt.

Daarom: als je lijdt aan constante pijn in je eierstokken of het gebied eromheen, moet je onmiddellijk met een arts of specialist praten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.