Overtollig gezichtshaar bij vrouwen: oorzaak en aanpak

Overtollig gezichtshaar bij vrouwen kan een bijwerking zijn van sommige medicijnen. Als dit bij jou het geval is, moet je je arts raadplegen voordat je zelf iets verandert.
Overtollig gezichtshaar bij vrouwen: oorzaak en aanpak

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

De mate van gezichtsbeharing is een onderwerp waar maar weinigen onder ons tevreden over zijn, ondanks het feit dat het volledig natuurlijk is. Wanneer overtollig gezichtshaar bij vrouwen voorkomt, is de situatie iets gecompliceerder. Immers, gezichtshaar is typisch bij mannen, dus weinig vrouwen voelen zich op hun gemak als zij dit ook hebben.

Het ergste is dat het niet alleen te maken heeft met esthetiek. Overtollig gezichtshaar bij vrouwen kan een aanwijzing zijn dat er lichamelijk iets mis is.

Lees snel verder en ontdek de oorzaken van dit probleem om een ​​oplossing te vinden voordat het verergert.

Wat is hirsutisme?

Hirsutisme is de medische term voor overtollig haar bij vrouwen. Dit kan in verschillende gebieden voorkomen, waaronder:

  • gezicht
  • benen
  • borst
  • rug
  • buik

Deze situatie is meestal te wijten aan bepaalde mannelijke hormonen die niet onder controle zijn. Vrouwen produceren zelf lage niveaus van mannelijke hormonen om een ​​evenwicht te handhaven. Deze geringe hoeveelheid is niet voldoende om andere problemen te veroorzaken.

Oorzaken van overtollig gezichtshaar bij vrouwen

Overtollig gezichtshaar bij vrouwen van alle leeftijden

In India en in de mediterrane landen is er een grotere kans op overtollig gezichtshaar bij vrouwen in vergelijking met vrouwen in andere delen van Europa, Azië en Noord-Amerika.

Maar als er in jouw familie gevallen voorkomen van vrouwen met hirsutisme, neemt de waarschijnlijkheid van dit probleem toe.

Praat met de vrouwen in je familie, vooral die met overtollig gezichtshaar. Dit is de beste manier om te ontdekken of het normaal voor hen is of dat het ontstaan is naar aanleiding van een medisch probleem.

Als het veroorzaakt wordt door een medische aandoening, zorg er dan voor dat je goed uitzoekt wat het precies is en houd het in gedachten.

Polycysteus-ovariumsyndroom

Polycysteus-ovariumsyndroom is een van de meest voorkomende aandoeningen bij vrouwen. Bij sommige vrouwen kan het jarenlang bestaan ​​zonder problemen te veroorzaken of te worden opgespoord. Er kunnen ook vrij duidelijke symptomen optreden.

Een van die symptomen is overtollig gezichtshaar bij vrouwen, vooral van haargroei op de kin.

Als je al weet dat je dit syndroom hebt, is het belangrijk om een ​​arts te raadplegen om te controleren of de aandoening niet erger is geworden. Zeker als je tot nu toe geen problemen met overtollige haargroei hebt gehad.

Is dit bij jou het geval, dan is de beste manier om overtollige haargroei onder controle te houden de volgende drie dingen:

  • Houd nauwlettend in de gaten hoe de aandoening zich ontwikkelt.
  • Ga naar alle afspraken met je arts om de situatie te evalueren.
  • Volg alle instructies van je arts nauwkeurig op.

Syndroom van Cushing

Overtollig gezichtshaar bij vrouwen verwijderen

Het syndroom van Cushing is een hormonale aandoening die ontstaat door blootstelling aan hoge cortisolspiegels. Het komt vaak voor bij vrouwen die medicatie nemen voor artritis en astma.

Deze aandoening kan overtollig gezichtshaar bij vrouwen veroorzaken. De beste methode om dit het hoofd te bieden is om met je arts te praten. Je kunt dan overleggen of je de medicatie kunt aanpassen.

Als dat geen uitkomst biedt, kun je behandelingen laten uitvoeren waarbij men het overtollige haar verwijdert.

Ook interessant om te lezen:
Maak je eigen ontharingswax thuis

Hoe voorkom je overtollig gezichtshaar bij vrouwen?

Als er sprake is van overtollig gezichtshaar bij vrouwen, is het normaal dat ze dit willen verwijderen. Hoewel dit een normaal probleem is, zijn er bepaalde dingen die je beter vermijden kunt, zodat de toestand niet erger wordt.

1. Vermijd het nemen van of stoppen met medicijnen zonder je arts te raadplegen

Medicatie in strips

Omdat overtollig gezichtshaar gerelateerd is aan hormonen, stoppen veel vrouwen met het innemen van medicijnen die dit probleem veroorzaken. Dit zijn dan meestal de anticonceptiepillen. Bedenk echter dat je arts altijd een medicijn heeft voorgeschreven, gebaseerd op je vorige evaluatie.

Om complicaties of andere problemen te voorkomen, moet je eerst het probleem met je arts bespreken. Dan kan hij of zij je kan vertellen welke maatregelen moeten worden genomen.

2. Vermijd ontharingsmethoden die het probleem kunnen verergeren

We weten dat overmatig gezichtshaar kan zorgen dat je je onzeker en minder aantrekkelijk voelt. Daarom denk je misschien aan een aantal opties om het haar te verwijderen terwijl je wacht tot de medicatie effect heeft.

  • In dit geval raden we aan om voor methodes te kiezen die geen ingegroeide haartjes of verdikking van de huid veroorzaken. Hierdoor zou de situatie namelijk kunnen verslechteren.
  • Gebruik geen scheermes om het haar te verwijderen. Gebruik in plaats daarvan crème of wax.

3. Probeer gezichtshaar te bleken

Gezichtshaar bleken

Hoewel ontharen een goede optie kan zijn, is niet iedereen er voor. Als dit je geval is, probeer dan om de haren in je gezicht te bleken.

Dit is een methode die je thuis kunt doen en die minder dan een uur duurt. Het is heel eenvoudig, omdat je hiervoor speciale kits verkrijgbaar zijn. Deze worden geleverd met alle ingrediënten die je nodig hebt. Je hoeft ze alleen maar te mengen en aan te brengen.

Om succes te boeken met het bleken van je haar en geen last van bijwerkingen te krijgen, is er wel één duidelijke regel: blijf uit de zon of maak gebruik van een goede zonnebrandcrème of sunblock. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.