Cystes op de eierstokken ontdekken en voorkomen

Veelal geven cystes op de eierstokken geen symptomen en gaan ze vanzelf weer weg. Toch is het belangrijk de symptomen, wanneer ze zich wel voordoen, te herkennen en te weten hoe je ze kunt behandelen als dit nodig is.
Cystes op de eierstokken ontdekken en voorkomen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Cystes op de eierstokken zijn vaak goedaardig, maar ook al vormen ze veelal geen bedreiging voor de gezondheid, is het toch belangrijk dat ze snel behandeld worden om latere complicaties te voorkomen. Cystes op de eierstokken komen over het algemeen voor tussen de pubertijd en de overgang. Na de overgang zijn ze echter vrij zeldzaam.

Wat zijn cystes?

Een cyste is een holte in het lichaam die gevuld kan zijn met lucht of vocht dat omhuld wordt door cellen of bindweefsel en kan zich aan de binnen- of buitenkant van de eierstokken vormen.

Cystes ontstaan wanneer de vrouw ovuleert. Tijdens de ovulatie vormt zich een kleine follikel op één of beide eierstokken. Normaal gesproken lost die dan weer in het lichaam. Wanneer de follikel om bepaalde redenen niet barst, kan deze tot wel 6 centimeter blijven groeien. Daarna raakt de follikel gevuldmet lucht of vocht.

Waardoor wordt een cyste veroorzaakt?

Er bestaande verschillende risicogroepen:

  • Vrouwen met een onregelmatige menstruatiecyclus
  • Vrouwen die vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan
  • En ten slotte: wrouwen die een hormonale disbalans hebben of last hebben van andere genetische aandoeningen

Hoe weet je of er sprake is van een cyste op de eierstokken?

Veelal is er geen sprake van symptomen bij eierstokcystes. In sommige gevallen voel je echter een scherpe pijn in de onderbuik. Wanneer de cyste barst of begint te bloeden veroorzaakt dit een hevige pijn die meteen behandeld moet worden. De pijn kan immers leiden tot vaginale bloedingen.

Een andere manier om erachter te komen dat er sprake is van een cyste op de eierstokken is als je pijn ervaart vlak voor je ongesteldheid of tijdens geslachtsgemeenschap.

Andere symptomen die zich voor kunnen doen bij eierstokcystes zijn:

  • Misselijkheid en braken
  • Gevoelige borsten
  • Gewichtstoename
  • Problemen bij het plassen
  • Zwelling in de onderbuik of rond de bekken
  • Pijn in de onderrug of de dijen
  • Een combinatie van pijn, koorts en braken

Ervaar je één of meer van bovenstaande symptomen, dan is het belangrijk je huisarts te raadplegen. Er zal vervolgens een bekkenonderzoek worden uitgevoerd om vast te stellen of er sprake is van een eierstokcyste. Als wordt vermoed dat dit inderdaad het geval is, dan wordt er vaak een echo of MRI-scan gedaan om dit te bevestigen. Een bloedonderzoek helpt bovendien bepalen of de cyste moet worden verwijderd of niet.

Hoe kun je cystes op de eierstokken voorkomen?

Hieronder volgen een aantal adviezen die je kunnen helpen de vorming van cystes op de eierstokken te voorkomen.

Een gezond dieet

groenten-gezond

Om eierstokcystes te behandelen of te voorkomen zou je dieet veel vezels en water moeten bevatten. Die zullen namelijk de druk in de onderbuik verminderen. Daarnaast is het ook verstandig veel voedingswaren te eten die rijk zijn aan vitamines en mineralen, vooral vitamine B en C en zink. 

Een warm kompres

Als je pijn in de onderbuik ervaart, dan kan een koud of warm kompres de zwelling en de mate van ongemak verminderen.

Kalmerende kruidenthee

thee-ontspannend

Als er sprake is van symptomen als zwelling of pijn in de onderbuik dan kun je het beste een thee drinken van kamille, munt of framboos. Deze theesoorten helpen de stress te verlichten en hebben een kalmerend effect. Ideaal dus om te drinken voor het slapengaan.

Water

Door er simpelweg een gewoonte van te maken veel water te drinken, houd je je lichaam goed gehydrateerd, wat cystes op de eierstokken kan voorkomen. Aanbevolen wordt om minstens 8 glazen water per dag te drinken.

Paardenbloemthee

paardebloem-thee

Paardenbloem staat bekend om zijn urineafdrijvende eigenschappen, die de lever helpen reinigen, gifstoffen elimineren en bovendien de hormoonbalans verbeteren. Dit maakt paardenbloemthee uitstekend geschikt om het ontstaan van eierstokcystes te voorkomen.

Regelmatige beweging

Regelmatige beweging houdt hormonen in balans, voorkomt pijn in de onderbuik en verbetert je algehele gezondheid. Studie toont aan dat vrouwen die lichamelijk actief zijn minder vaak last hebben van een onregelmatige menstruatiecyclus, wat de kans op het ontwikkelen van cystes op de eierstokken vermindert.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.