5 goede manieren om met een depressie om te gaan
Er is een breed scala aan behandelingen om met een depressie om te gaan. De gekozen therapie kan echter variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening en mogelijke onderliggende problemen. Wat kun je doen om het beheer van symptomen te vergemakkelijken?
Tegenwoordig hebben mensen de mogelijkheid om met een combinatie van medicijnen, psychologische therapieën en veranderingen in levensstijl met hun symptomen om te gaan.
Er zijn bovendien complementaire therapieën die ook positieve effecten hebben. In het volgende artikel beschrijven we 5 handige manieren om met een depressie om te gaan.
Wat is een depressie?
Voordat we het over het omgaan met een depressie hebben, moeten we precies definiëren wat een depressie is. Een depressie wordt als een stemmingsstoornis geclassificeerd waarvan de belangrijkste kenmerken langdurige gevoelens van verdriet zijn.
Deze gevoelens gaan met andere symptomen gepaard, waaronder een verlies van interesse in dagelijkse activiteiten, een gebrek aan eetlust, gevoel van hopeloosheid, enz.
Volgens de Anxiety and Depression Association of America treft deze psychische aandoening ongeveer 15 miljoen Amerikanen per jaar (Engelse link). Het meest zorgwekkende is dat velen de symptomen bagatelliseren en terughoudend zijn om de hulp te zoeken die ze nodig hebben. Als gevolg hiervan heeft een aantal gevallen fatale gevolgen.
Deze ziekte kan zich bij elk individu anders ontwikkelen. In het algemeen heeft het echter de neiging om iemands werk en sociale relaties te verstoren. Het gaat bovendien om concentratieproblemen, slaapstoornissen en een aantal chronische ziekten.
Misschien ook interessant om te lezen:
Depressie bij een vriend, hoe het te detecteren
Hoe met een depressie om te gaan: enkele strategieën die nuttig kunnen zijn
Om met een depressie om te gaan, is het belangrijk om een juiste diagnose te stellen. Hoe sneller namelijk de opsporing en diagnose plaatsvindt, hoe groter de mogelijkheden van een succesvolle behandeling zijn.
Na het ondergaan van relevante tests en het bevestigen van de depressie, kunnen de volgende strategieën worden toegepast om de symptomen ervan onder controle te houden.
1. Beweeg regelmatig
Sporten en bewegen verbeteren de stemming en het welzijn, zowel fysiek als mentaal. Lichaamsbeweging is een van de beste gewoonten om de geestelijke gezondheid te bevorderen.
Gegevens van de Mayo Clinic suggereren zelfs (Engelse link) dat dit soort activiteiten op een significante manier aan de behandeling en preventie van een depressie kunnen bijdragen.
Dit komt omdat lichamelijke activiteit de afscheiding van endorfine bevordert, chemische stoffen die het welzijn bevorderen. Het heeft ook een kalmerend effect en minimaliseert de aanwezigheid van chemicaliën in het immuunsysteem die een depressie verergeren. Een aantal van de activiteiten die experts aanbevelen, zijn de volgende:
- Yoga of Tai chi
- Pilates-oefeningen
- Gym routines
- Kickboksen
- Fietsen
- Zwemmen
2. Bouw sterke relaties op
Patiënten met deze aandoening hebben constante ondersteuning nodig. Een deel van iemands aanpak voor het omgaan met een depressie moet het opbouwen van sterke interpersoonlijke relaties omvatten. Quality time met een geliefde of goede vriend kan je helpen om je gedachten te verhelderen en verdriet te verminderen.
3. Goed slapen
Het ontbreken van de juiste rust veroorzaakt een neerwaartse spiraal van stress en slapeloosheid. De symptomen van een depressie kunnen de kwaliteit van iemands slaap verstoren. Slaapgebrek kan het echter moeilijk maken om een depressie te behandelen en aan te pakken.
In feite hebben mensen die aan slapeloosheid lijden in vergelijking met degenen die goed slapen tot 10 keer meer kans op een depressie. Het is daarom, ook al is het moeilijk, het beste maatregelen te nemen die het lichaam helpen uit te rusten. Bijvoorbeeld:
- Zorg ervoor dat je kamer een aangename temperatuur heeft.
- Neem afstand van afleidingen zoals mobiele telefoons, computers en televisies.
- Mediteer voordat je gaat slapen.
- Zorg ervoor dat je bed schoon en comfortabel is.
- Vermijd het gebruik van alcoholische dranken en bronnen van cafeïne.
4. Zorg voor een gezond dieet
Er is geen definitief bewijs over de relatie van een aantal voedingsmiddelen met het voorkomen van depressies. Veel onderzoeken (Engelse link) hebben echter een verband tussen voeding en hersenprocessen ontdekt die deze aandoening helpen beheersen.
Een deel van de behandeling van depressie omvat daarom het ontwikkelen van betere voedingsgewoonten. Denk hierbij aan gewoonten, zoals onder andere:
- Eet een uitgebalanceerd dieet, met magere eiwitten, fruit, groenten en gezonde vetten.
- Beperk je inname van suiker, verzadigde vetten en bewerkte voedingsmiddelen.
- Verhoog de hoeveelheid omega 3-vetzuren in je dieet. Dit vetzuur is in voedingsmiddelen zoals vette vis, noten en een aantal zaden aanwezig.
- Drink veel water en gezonde vloeistoffen. Een aantal infusies met kruiden en specerijen kan zelfs helpen.
5. Massagetherapie om met een depressie om te gaan
Massage is gunstig als het om ontspanning en het bestrijden van vermoeidheid gaat. Tenslotte is het onder de vele alternatieve therapieën die je bij het omgaan met een depressie kunnen helpen, een bijzonder populaire.
Hoewel massagetherapie geen methode is om een depressie te genezen, kan het wel bij het verlichten van veel van de bijbehorende lichamelijke symptomen helpen.
De toepassing van therapeutische massage vermindert stijfheid, spierpijn en vermoeidheid. Het helpt bovendien bij veel patiënten ook om hun slaapkwaliteit te verbeteren. Voor meer voordelen kunnen therapeuten ook etherische oliën met antidepressie eigenschappen gebruiken.
Lijd jij of iemand van wie je houdt aan een depressie? Aarzel dan niet om het advies in dit artikel te proberen. Gezien de complexiteit van deze aandoening is het natuurlijk erg belangrijk om de hulp van een professional in te roepen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ströhle, A. (2009). Physical activity, exercise, depression and anxiety disorders. Journal of Neural Transmission. https://doi.org/10.1007/s00702-008-0092-x
- Ann het Rot, M., Collins, K. A., & Fitterling, H. L. (2009). Physical exercise and depression. Mount Sinai Journal of Medicine. https://doi.org/10.1002/msj.20094
- Burcusa, S. L., & Iacono, W. G. (2007). Risk for recurrence in depression. Clinical Psychology Review. https://doi.org/10.1016/j.cpr.2007.02.005
- Tsuno, N., Besset, A., & Ritchie, K. (2005). Sleep and depression. Journal of Clinical Psychiatry. https://doi.org/10.4088/JCP.v66n1008
- Benca, R. M., & Peterson, M. J. (2008). Insomnia and depression. Sleep Medicine. https://doi.org/10.1016/S1389-9457(08)70010-8
- Bodnar, L. M., & Wisner, K. L. (2005). Nutrition and depression: Implications for improving mental health among childbearing-aged women. Biological Psychiatry. https://doi.org/10.1016/j.biopsych.2005.05.009
- Kohatsu, W. (2005). Nutrition and Depression. Explore: The Journal of Science and Healing. https://doi.org/10.1016/j.explore.2005.08.017
- Lang, U. E., Beglinger, C., Schweinfurth, N., Walter, M., & Borgwardt, S. (2015). Nutritional aspects of depression. Cellular Physiology and Biochemistry. https://doi.org/10.1159/000430229
- Field, T. (2016). Massage therapy research review. Complementary Therapies in Clinical Practice. https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2016.04.005
-
Field, T. M., Sunshine, W., Hernandezreif, M., Quintino, O., Schanberg, S., Kuhn, C., & Burman, I. (1997). Massage therapy effects on depression and somatic symptoms in chronic fatigue syndrome. Journal of chronic fatigue syndrome, 3(3), 43-51.
- Facts & Statistics | Anxiety and Depression Association of America, ADAA. Retrieved 23 September 2020, from https://adaa.org/about-adaa/press-room/facts-statistics
- Depresión y ansiedad: hacer ejercicio puede aliviar los síntomas. (2017). Retrieved 23 September 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/depression/in-depth/depression-and-exercise/art-20046495
- Benetó-Pascual, A. (2005). Comorbilidad insomnio-depresión. Retrieved 23 September 2020, from https://www.elsevier.es/es-revista-vigilia-sueno-270-articulo-comorbilidad-insomnio-depresion-13085199