Wat gebeurt er met je lichaam wanneer je te laat opblijft
Onze kussens en dekbedden hebben beiden een speciaal plekje in ons hart. Sommigen van ons houden zo veel van ze, dat het veel moeite kost om ons ervan te scheiden in de ochtend. Deze taak wordt nog moeilijker als je laat opblijft de avond ervoor. Het is een dagelijkse strijd voor sommigen onder ons.
Elke ochtend blijven de zachte kussens en dekens je zo heerlijk bedekken als je laat bent opgebleven. Maar wat is er zo slecht aan om laat naar bed te gaan? Simpel, als je laat opblijft ontneem je je lichaam de brandstof die het nodig heeft.
In de afgelopen twee decennia is het aantal mensen dat lijdt aan slaaptekort wereldwijd toegenomen. Tegenwoordig is iedereen voortdurend bezig. Degenen die niet aan het werk zijn maken gebruik van hun keuze aan sociale netwerksites om zichzelf te vermaken tot in de vroege uren van de ochtend.
In de Verenigde Staten wordt slapeloosheid al geclassificeerd als een epidemie. Bovendien blijkt uit een enquête die jaren geleden is uitgevoerd, dat 42% van de Amerikaanse burgers minder dan zeven uur slaap per nacht krijgt.
Invloed op je lichaam als je laat opblijft
Slaapgebrek kan onder andere leiden tot:
- donkere kringen rond de ogen
- stemmingswisselingen
- dat je te laat op je werk komt.
Het is bijna een wiskundige formule om te zeggen: te laat opblijven = te laat wakker worden.
Slaaptekort kan zo dus ook problemen met je baas veroorzaken. Bovendien zijn er andere problemen die worden veroorzaakt door overwerken of het bekijken van je favoriete tv-programma’s tot diep in de nacht.
De volgende dingen kunnen gebeuren als je te laat opblijft:
1. Gewichtstoename
Goed slapen is zo belangrijk, dat als je niet goed slaapt, je lichaam hier de tekenen van begint te vertonen. In eerdere berichten hebben we je al verteld dat je lichaam je kan vertellen wat er gaande is met je gezondheid. Dit geldt ook in het geval van laat opblijven.
Als er iets gebeurt met je lichaam dat niet goed is, begin je gezondheidsproblemen te ontwikkelen. Obesitas kan daar één van zijn.
Lees ook:
Zes soorten obesitas en hun oorzaken
Als je laat opblijft en je je lichaam berooft van slaap, wordt het vermoeider. Je bent de dag erna niet uit bed te krijgen. Naarmate de uren verstrijken terwijl je in bed ligt, kun je zomaar een paar kilo’s erbij krijgen na loop van tijd.
Een studie die is uitgevoerd in 2015 aan het Weill Cornell Medical College en die gepresenteerd is op de Endocrinologie Society Annual Meeting, suggereert dat we aandacht moeten besteden aan de tijd waarop we naar bed gaan. Met slechts dertig minuten minder slaap per nacht kun je gewichtstoename en insulineresistentie ervaren.
Deze studie telde 522 deelnemers en werd uitgevoerd over een periode van zeven dagen. De deelnemers die laat naar bed gingen, hadden 72% meer kans op overgewicht in vergelijking met de personen die eerder naar bed gingen.
Slaaptekort is ook gerelateerd aan toename van de eetlust en heeft invloed op hormonen die bij eetlust betrokken zijn. Het hormonale metabolisme verstoort.
Dit metabolisme zorgt er volgens Shahrad Taheri, de belangrijkste auteur van de Weill Cornell studie, voor dat mensen het risico lopen op obesitas en ongevoelig worden voor insuline.
2. Je hebt geen zin meer in seks
Sommigen van ons kunnen momenten ervaren in ons leven waarop we onze bedden alleen maar gebruiken voor twee dingen: slapen en seks. Er zijn echter ook momenten waarop je merkt dat je naar bed gaat alleen maar om te slapen.
Het kost namelijk meer tijd om tijdens intieme momenten opgewonden te raken. Je bent moe en in een slecht humeur omdat je niet veel geslapen hebt.
Je hebt geen plezier met je partner tijdens intieme momenten. De tijd die je neemt om te rusten is namelijk niet genoeg. Je wordt er alleen maar moe door.
The Journal of Sexual Medicine ontdekte in een recent onderzoek dat slaapduur bij vrouwen gerelateerd is aan een hoger verlangen om seks te hebben de volgende dag. De studie wees erop dat met slechts één uur meer slaap de deelnemers een stijging van 14% ervaren in de kans op het hebben van seks de volgende dag.
Uit dezelfde studie is ook gebleken dat vrouwen die meer tijd in bed doorgebracht hadden ook meer plezier hadden tijdens de seks en een groter vermogen hadden om een orgasme te bereiken, dan vrouwen die niet zo veel tijd in bed doorbrachten.
Dit heeft niets te maken met stemmingswisselingen, die ook verband houden met slapen. Studies tonen aan dat hormonale veranderingen als gevolg van slaaptekort kunnen leiden tot slecht seksueel functioneren.
Als je problemen hebt met je seksleven zou je kunnen kijken of je slaappatroon, of het ontbreken daarvan, de oorzaak van het probleem zou kunnen zijn. Veel vrouwen geven de schuld aan de menopauze voor de problemen die ze hebben tijdens het vrijen. Het zou natuurlijk ook ergens anders aan kunnen liggen.
3. Je bloeddruk begint te stijgen
Het is bewezen dat mensen die slechts korte tijd per nacht slapen een hogere kans hebben op een stijging van de bloeddruk tijdens de nacht. Degenen die niet genoeg slaap krijgen, zouden een hoge bloeddruk kunnen ervaren dan personen die naar bed gaan op een gepaste tijd.
Het is alarmerend als je bloeddruk tijdens de nacht stijgt omdat je te laat opblijft en daardoor dus minder slaapt. Volgens sommige onderzoekers zijn bloeddrukmetingen ‘s nachts een hogere indicator van cardiovasculaire risico’s dan metingen overdag.
Wanneer je bloeddruk ‘s nachts toeneemt, betekent dit dat je hart harder werkt dan het zou moeten tijdens de rustperiode.
Blijf niet te laat op als je er iets aan kunt doen
De redenen waarom je moet opblijven zijn niets vergeleken met de gevaren van slaaptekort.
We raden je aan om een dagschema te organiseren, zodat niets je zal onderbreken terwijl je werkt en zodat je kunt vasthouden aan dit schema. Bovendien moet je je rooster beheren, zelfs wanneer je thuis bent. Dit is hoe je zo efficiënt mogelijk zult kunnen werken, waardoor je de tijd zult hebben om te rusten.
Verstoor je bedtijd niet. Een goede nachtrust helpt je om voor je gezondheid te zorgen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- La importancia de dormir bien para aprender. La importancia de dormir bien para aprender. Discapnet. 2011
- Fundación Iberoamericana de Seguridad y Salud Ocupacional. Dormir bien para un mejor rendimiento en el trabajo. Dormir bien para un mejor trabajo mejora el rendimiento. 2012.
- M. Pascual, E. Estivill, J. Albares. Trastornos del sueño en las infancia. anales de pediatria continuada. 2007