10 voedingsmiddelen die vet verbranden

Wist je dat havermout een van de gezondste en meest complete voedingsmiddelen is die we maar kunnen eten? Behalve dat het zorgt dat we ons vol voelen, verbetert havermout op een natuurlijke manier de spijsvertering en helpt het onze stofwisseling versnellen.
10 voedingsmiddelen die vet verbranden

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

We weten allemaal dat vet verbranden en afvallen niet makkelijk is, maar het is niet onmogelijk. Of het nu is omdat je een beter figuur of betere gezondheid wilt hebben, of om beide redenen, het verliezen van gewicht is een iets dat je kunt bereiken als je je voldoende inzet.

Laat je niet misleiden door producten of ‘wonderdiëten’ die beloven om je een paar kilo te laten verliezen in een korte periode. Het is waar dat deze producten soms nuttig kunnen zijn als voedingssupplement, maar als je ze gewoon los eet, zal het geen resultaat geven.

Ook hebben sommige van deze producten of strenge diëten bijwerkingen. Daarom worden ze niet aanbevolen.

Vet verbranden en gewicht verliezen werkt het beste door middel van het eten van gezonde voeding en regelmatig aan lichaamsbeweging doen. Deze twee factoren hebben meer invloed op je lichaam en zijn de sleutels tot het verkrijgen en behouden van een gezond gewicht.

Met dat in het achterhoofd, zijn hier enkele natuurlijke voedingstips voor het verbranden van vet die je kunt opnemen in je dieet en die een aanvulling zijn op je routine.

10 voedingsmiddelen die vet verbranden

Groene thee

Groene thee in een kop

Groene thee is zeer bekend geworden in de afgelopen jaren, omdat onderzoek heeft aangetoond dat het eigenschappen bevat die helpen bij het onder controle houden van gewichtstoename, zelfs als je een dieet volgt dat rijk is aan vet.

De onderzoekers aan Penn State University verklaarden dit en vonden dat deze thee je vermogen om vet te absorberen uit voedsel vermindert en het ook de stofwisseling versnelt. Dat is de sleutel tot het verbranden van vet.

Watermeloen

Watermeloen is, net zoals gewone meloen, een voedselsoort die rijk is aan water, wat echt helpt om gewicht te verliezen. Dit voedsel veroorzaakt een gevoel van tevredenheid en de antioxidanten en voedingsstoffen stimuleren de vetverbranding.

Veelvuldige consumptie van watermeloen kan helpen met vet verbranden, vooral in de buikstreek.

Appel

Rode en groene appels

Appels bevatten, net zoals peren, een component genaamd pectine, die helpt het lichaam te ontgiften en slechte cholesterol te voorkomen.

Deze vruchten zijn ideaal als het gaat om vet verbranden en afvallen, omdat ze zijn rijk aan:

 • Vitamine C
 • Bètacaroteen
 • Voedingsvezels
 • Fytosterolen
 • Flavonoïden
 • Antioxidanten
 • Vitaminen
 • Mineralen

Druiven

Druiven en rozijnen zijn een geweldig ontgiftend voedsel voor mensen die willen afvallen. Het consumeren ervan helpt de cholesterol onder controle te houden, omdat ze zijn rijk aan kalium en vitamine B.

Een goede optie om vetten te verbranden door middel van het eten van druiven is het druivendieet.

Tomaat

Tomaten op een snijplank

Tomaten zijn een van de groenten met de minste hoeveelheid calorieën: één tomaat bevat er slechts 33.

Dit voedsel is ideaal om gewicht te verliezen, want het is rijk aan antioxidanten, vitaminen en mineralen die helpen bij het ontgiften van het lichaam. Ook activeert het de stofwisseling en stimuleert het de oplossing van vet.

Rauwe groenten

Rauwe groenten, vooral groene bladgroenten, geven het lichaam een goede hoeveelheid water en weinig calorieën.

Je kunt ze verwerken in salades of in een shake. We raden onder andere aan:

 • Spinazie
 • Wortel
 • Tomaat
 • Prei
 • Sla
 • Selderij
 • Aubergine

Eieren

Gebroken ei met eigeel

Hoewel eieren alleen geen voedingsmiddelen zijn die vetverbrandende eigenschappen bevatten, raden we ze sterk aan als toevoeging aan een dieet om op een gezonde manier gewicht te verliezen.

Het eten van twee eieren per dag helpt je om gewicht te verliezen, vooral als je ze eet bij het ontbijt. Ze geven je een vol gevoel en ze zijn ook een bron van eiwit en energie, waardoor je een dieet om af te vallen beter doorstaat.

Havermout

Havermout is een van de gezondste voedingsmiddelen die je maar kunt eten. Het is rijk aan complexe koolhydraten, vezels en eiwitten en het is een graan met een lage glycemische index. Het bevat ook onverzadigde vetten en goede micronutriënten die je energie geven.

Het geeft je een vol gevoel, verbetert de spijsvertering en helpt bij het verbeteren van de stofwisseling.

Soep

Soep in een kom

Een goede groentesoep kan veranderen in je best bondgenoot in de strijd om af te vallen. In tegenstelling tot andere gerechten, bevat groentesoep weinig calorieën, stilt het de honger en stelt het je in staat om van alle voordelen van groenten te genieten op een heerlijke manier.

Je kunt variëren tussen soepen met onder andere groente, kip, haver of rijst .

Vis

Vis is een van de beste bronnen van eiwitten en bevat ook gezonde vetten. De meeste vis is mager en is een belangrijke bron van omega 3. Wij raden onder andere aan:

 • Tong
 • Heek
 • Verse kabeljauw
 • Inktvis
 • Zwaardvis
 • Haring

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Rothenberg DO., Zhou C., Zhang L., A review on the weight loss effects of oxidized tea polyphenols. Molecules, 2018. 23 (5): 1176.
 • Chung WSF., Meijerink M., Zeuner B., Holck J., et al., Prebiotic potential of pectin and pectic oligosaccharides to promote anti inflammatory commensal bacteria in the human colon. FEMS Microbiol Ecol, 2017.
 • Rowles JL., Ranard KM., Smith JW., An R., Erdman JW., Increased dietary and circulating lycopene are associated with reduced prostate cancer risk: a systematic review and meta analysis. Prostate Cancer Prostatic Dis, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.