Meloen: geweldig voor gewichtsverlies

Meloenen bestaan voor het overgrote deel uit water, wat het lichaam helpt om giftige stoffen uit het lichaam te elimineren via de urine.
Meloen: geweldig voor gewichtsverlies

Laatste update: 09 november, 2018

Als je gewicht wilt verliezen en een goede nachtrust wilt hebben, dan is het beginnen met het toevoegen van meloen aan je dieet een geweldig idee. Het is een verrukkelijk en verfrissend fruit.

Alhoewel we het over het algemeen vinden en consumeren tijdens de zomer, kan je er ook van genieten op koude dagen en nog steeds profiteren van alle voordelen. Ontdek in dit artikel waarom meloen geweldig is voor gewichtsverlies en om beter te slapen.

Wil je meer over meloen te weten komen?

soepkom met meloensoep

Dit is geweldig fruit en niet alleen vanwege de afmetingen. Net als watermeloen, pompoen en courgette behoort het tot de groep van ‘reuzegroenten’. Het groeit goed in geïrrigeerde, zanderige aarde en wordt gezien als een geweldig zomerfruit.

Het eten van meloen heeft heel veel voordelen en er zijn voldoende variaties beschikbaar in de supermarkten. De twee meest populaire zijn de Europese en de Amerikaanse meloen.

Ze kunnen bijna één kilo wegen en zijn normaal gesproken geelachtig en rond. De kleur van de pulp van de meloen is ongeveer hetzelfde als de schil en het is redelijk zacht en sappig. In het midden zit een holle ruimte, waarbij de randen vol zitten met zaadjes die in rijen gerangschikt zijn.

Eigenschappen van meloenen

 • Ze bevatten weinig calorieën. 100 gram meloen bevat 34 calorieën. Daarnaast bevatten ze ook weinig vet, maar zijn ze rijk aan voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen.
 • Ze bevatten grote hoeveelheden vitamine A, een van de hoogste gehaltes onder alle soorten fruit. Dit is een krachtige antioxidant, die goed is voor de huid en de slijmvliezen.
 • Meloenen bevatten flavonoïden die cellen beschermen tegen de effecten van vrije radicalen, waardoor deze lijken te kunnen helpen om het risico op alvleesklier-, borst-, en colonkanker te verminderen.
 • Ze verbeteren ons gezichtsvermogen en helpen om macula degeneratie te voorkomen, wat na het verstrijken van de jaren gebeurt.
 • Meloenen helpen om de hartslag en bloeddruk onder controle te houden. Ze bevatten namelijk kalium, wat ook helpt om hartziekten te voorkomen.
 • Dankzij de vitamine C en mangaan helpen ze het lichaam om ziektes veroorzaakt door infecties, virussen en bacteriën te bestrijden.

 

Hoe kan het eten van meloen ons helpen om gewicht te verliezen?

toetje van meloen

Dankzij de geweldige zuiverende kwaliteiten kunnen meloenen ons helpen om gewicht te verliezen en opgehoopte giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. De kwaliteiten van dit fruit bieden veel voordelen, vooral bij het helpen van het ontgiften en het functioneren als een diureticum.

Zodra je dit dieet volgt, zal je lichaam beter functioneren zonder opgehoopte toevoegingen, conserveringsmiddelen en andere schadelijke ingrediënten die in onze voedingsmiddelen zitten. Daarnaast zijn meloenen ook erg verzadigend, dankzij het feit dat ze voor 90% uit water bestaan.

Wanneer je dit fruit eet, dan zal je in zijn geheel minder eten. Het zal je ook helpen om gehydrateerd te blijven. Dit zal de retentie van vloeistoffen voorkomen en giftige stoffen via de urine elimineren.

Soorten reinigende diëten met meloen

Zeer beperkend

Je mag dit maar één dag doen, waarbij je de hele dag alleen maar rauwe meloen eet, zoveel als je maar wilt. En als je dorst hebt (wat onwaarschijnlijk is, maar het kan gebeuren), drink dan alleen maar water.

Als onderdeel van een dieet met weinig calorieën

Gedurende de dag eet je naast andere soorten fruit en groenten één hele meloen. Eet deze bij voorkeur rauw en zonder specerijen zoals zout of suiker. Je kan dit maximaal vijf dagen achter elkaar doen. Stop er vervolgens even mee.

Een verrukkelijke smoothie voor gewichtsverlies kan je binnen een paar minuten met meloen maken en je zal de resultaten zeker merken. Je kan er op elk moment van de dag van genieten.

Het is aanbevolen om dit te drinken tijdens het vasten, maar het kan ook een perfecte snack voor de namiddag zijn. Als je dit voor het avondeten doet, zal je zodoende minder eten. En als dat nog niet genoeg is, dan is het fijn om te weten dat het ook vol zit met vitaminen en eiwitten.

 

Voor dit recept heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • Twee kopjes in blokjes gesneden meloenpulp
 • Eén groene appel, in stukjes gesneden
 • Eén kiwi, geschild en gesneden
 • Een eetlepel citroensap
 • 1 kopje ijs of een half kopje water
 • Een klein beetje honing of stevia voor de smaak

Doe alle ingrediënten in een blender. Meng het daarna goed totdat het romig en gelijkmatig is. Deze smoothie heeft minder dan 150 calorieën. Je hebt echt het gevoel dat je een volle maag hebt.

Misschien ook interessant om te lezen: De voordelen van groene appels op een lege maag

Is het eten van meloen goed voor de nachtrust?

slapende vrouw en een wekker

Dankzij de hoge voedingswaarde kan de hierboven beschreven smoothie je ook helpen om beter te slapen. Het is perfect voor personen met slaapstoornissen, zoals slapeloosheid.

Dit gezonde fruit helpt om dorst te elimineren, wat een van de redenen is waarom veel mensen in de nacht wakker worden en omdat het verzadigend is, is de maag ‘voldaan’ tot in de ochtend, zonder dat we wakker worden voor een snack in de nacht.

Sommige mensen denken dat het een slecht idee is om in de avond meloen te eten, omdat het indigestie kan veroorzaken, maar dit is echter niet bewezen. Het bestaat voornamelijk uit water, dus er zijn weinig componenten die maagproblemen kunnen veroorzaken.

Eén ding dat kan gebeuren is een probleem tijdens het absorptieproces. Wanneer je een erg koude meloen, die je net uit de koelkast hebt gehaald, opeet op een erg hete dag, dan kan dit je lichaam een thermische ‘shock’ geven. Als het fruit niet volledig rijp is of juist overrijp, dan kan dit ook voor maagproblemen zorgen.

Het is belangrijk om elke dag een juiste hoeveelheid meloen te consumeren. Het moet echter niet je slaap belemmeren. Als je een gevoelige maag hebt, dan is het beter om meloen direct na het eten of kort voor het slapen gaan te vermijden. 

 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.