10 gifstoffen die schadelijk zijn voor kinderen
Gifstoffen komen bijna overal voor op onze planeet en veel van deze stoffen zijn voornamelijk schadelijk voor kinderen.
Milieuvervuiling, pesticiden, schoonmaakproducten, bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen en zelfs sommige vaccinaties stellen kinderen bloot aan giftige chemische substanties die als gevolg op de lange termijn de gezondheid op verschillende manieren kunnen beïnvloeden.
Hoe bescherm je je kinderen tegen gifstoffen?
In de wereld van vandaag is het bijna onmogelijk om te voorkomen dat gifstoffen in ons lichaam terechtkomen en verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Bijvoorbeeld milieuvervuiling, slechte diëten en bepaalde slechte gewoontes kunnen een ophoping van gifstoffen veroorzaken, die verscheidene organen in het lichaam kunnen beïnvloeden.
Lees ook dit artikel: Afvoer van gifstoffen? Tips voor 6 gezonde smoothies
Kinderen worden blootgesteld aan al deze giftige substanties in de omgeving en in sommige voedingsmiddelen die we ze laten eten. Door ons bewust te zijn van de bronnen van gifstoffen en de schade die ze kunnen veroorzaken, kunnen we op verschillende manieren de impact beperken die ze op onze kinderen hebben.
Problemen gerelateerd aan de blootstelling aan giftige stoffen worden elkaar jaar groter. Hoewel de geneeskunde steeds beter wordt en tegengiffen ontdekt voor gezondheidsproblemen die ze veroorzaken, zijn er meer en meer gevallen van kinderen en volwassenen die ziek worden door de blootstelling aan giftige substanties.
Alhoewel veel personen het nog steeds negeren, kunnen gifstoffen simpele allergieën tot zelfs kanker bij kinderen veroorzaken.
Verscheidene studies hebben ontdekt dat kinderen één of meerdere leer-, ontwikkelings- of gedragsproblemen kunnen ervaren. Men heeft ook gevallen gevonden van autisme, een verlaagd afweersysteem en andere chronische ziektes.
Weet je wat de primaire gifstoffen zijn die schadelijk zijn voor je kinderen?
Amalgaamvullingen
De kwik in deze vullingen kan elke dag langzaam in het lichaam van een kind terechtkomen en neurologische schade veroorzaken. Gelukkig wordt er tegenwoordig in de meeste landen gewerkt met composiet.
Bepaalde farmaceutische medicijnen
Alhoewel we niet veel informatie over dit onderwerp hebben, worden kinderen soms medicijnen voorgeschreven die erg giftig en gevaarlijk zijn. Een voorbeeld hiervan zijn medicijnen voor ADHD, die bij een soort medicijnen hoort die amfetaminen heten. Deze zijn erg vergelijkbaar met een bekende straatdrugs die ook wel bekend is als methamfetamine.
E r zijn ook steeds meer gevallen van kinderen die antidepressiva voorgeschreven krijgen, wat erg gevaarlijk is.
MSG mononatriumglutamaat
Deze gifstof kan je overal vinden, vooral in voedingsmiddelen en persoonlijke verzorgingsproducten. Dit is één van de gifstoffen die schadelijk zijn voor kinderen.
Sommige vaccinaties
Sommige vaccinaties zijn niet zo veilig als dat men ons tientallen jaren liet geloven. Het is het daarom waard om een beetje onderzoek te doen naar de componenten die deze vaccins kunnen hebben en de bijwerkingen ontdekken die ze op de gezondheid kunnen hebben.
Samengestelde voedingsmiddelen en fastfood
Dit zijn favorieten van kinderen. We kopen altijd dit soort ‘voedsel’ omdat we ze willen verwennen. Alhoewel de smaak en geur erg verrukkelijk is, is de waarheid dat men bewezen heeft dat ze vol met chemische producten zitten die het risico op kanker vergroten.
Deze voedingsmiddelen kunnen ook obesitas en andere ziektes veroorzaken, die op de lange termijn hun kwaliteit van leven kunnen verlagen.
Wasproducten
Ze zijn erg handig voor het wassen van kleren, maar ze hebben ook een grote hoeveelheid giftige ingrediënten die de gezondheid van ons en onze kinderen kunnen beïnvloeden.
Shampoo en andere persoonlijke verzorgingsproducten
Je hebt je mogelijk nooit afgevraagd wat voor vreemde ingrediënten ze in shampoo en andere verzorgingsproducten stoppen. Het is mogelijk dat wanneer je nieuwsgierig wordt en het uit gaat zoeken, dat je ontdekt hoe giftig ze kunnen zijn voor je lichaam. Je kan ze het beste zo min mogelijk gebruiken en wanneer mogelijk voor natuurlijke opties kiezen.
Schoonmaakproducten
Onder andere glasreinigingsmiddel, ovenreiniger, afwasmiddelen of zepen zijn schoonmaakproducten die chemische componenten bevatten die mogelijk onschadelijk lijken, maar echt gevaarlijk zijn. Het inhaleren of innemen van deze producten kan je gezondheid serieus beïnvloeden of in iets fataals resulteren.
Wees daarom erg voorzichtig met deze producten en bewaar ze op plekken waar je kinderen niet bij kunnen.
Milieuvervuiling
Het is praktisch onmogelijk om niet blootgesteld te worden aan een hoge hoeveelheid milieuvervuiling in de wereld van vandaag. Gassen van auto’s, bedrijven, sigaretten en andere gifstoffen die schadelijk zijn in de omgeving kunnen je kinderen elke dag beïnvloeden en ons ook uiteraard.
Koolzuurhoudende dranken en frisdrank
Kinderen vinden de smaak van deze dranken erg lekker en gebruiken ze om hun dorst te lossen. De waarheid is echter dat deze dranken een grote hoeveelheid fosforzuur bevatten dat de tanden en botten van kinderen kan beïnvloeden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Kelly, D. P., & Natale, M. J. (2016). Neurodevelopmental function and dysfunction in the school age child. Nelson Textbook of Pediatrics, 1, 192-99. https://salud.ideal.es/wp-content/uploads/2019/01/Kliegman_Development_in_School_Age_Children.pdf
- Wilman, J. M. (2004). La amalgama y su influencia sobre el cuerpo humano. Universidad de Valencia, Spain www. medicina-naturista. net/salon_lectura/project5. pdf. http://188.68.60.200/artikel/Amalgam-Patienteninformation-spanisch.pdf
- Fiolet, T., Srour, B., Sellem, L., Kesse-Guyot, E., Allès, B., Méjean, C., … & Touvier, M. (2018). Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: results from NutriNet-Santé prospective cohort. bmj, 360. https://www.bmj.com/content/360/bmj.k322
- Correa Olaya, E. I., & Mattos Vela, M. A. (2011). Microdureza superficial del esmalte dentario ante el efecto erosivo de tres bebidas gasificadas no alcohólicas. estudio in vitro. http://repositorio.usmp.edu.pe/handle/20.500.12727/1821
- Alarcón Quispe, E. J. (2019). Efecto de la ingesta diaria de una dieta con glutamato monosódico sobre el consumo alimentario y el peso en ratas de experimentación. http://cybertesis.unmsm.edu.pe/handle/20.500.12672/11468
- Ballester Díez, F., Tenías, J. M., & Pérez-Hoyos, S. (1999). Efectos de la contaminación atmosférica sobre la salud: una introducción. Revista Española de Salud Pública, 73, 109-121. https://www.scielosp.org/article/resp/1999.v73n2/109-121/