Een goed ontbijt; de feiten op een rijtje
Het ontbijt is een van de drie hoofdmaaltijden van de dag. Hoewel de meeste mensen dit het liefst overslaan, is deze start van de dag van essentieel belang. Hiermee begin je de dag op een productieve en gelukkige manier.
Een goed ontbijt voorziet je lichaam weer van de energie die het gedurende de nacht verloren is. Tegelijkertijd krijgt het lichaam dan de voedingsstoffen die het nodig heeft om naar behoren te kunnen functioneren.
Er wordt beweerd dat het de eerste maaltijd van de dag een beslissende factor is om je stofwisseling op gang te krijgen. Bovendien zou het je lichamelijke en intellectuele prestatievermogen verbeteren.
Toch gaan er nog altijd genoeg mensen ’s ochtends de deur uit met een lege maag. Daarom is het ook van essentieel belang om te weten wat het ontbijt voor je lichaam kan betekenen. En ook hoe je een goed en lekker ontbijtje kunt samenstellen en waarom het zo belangrijk is om dat dagelijks te doen.
In dit artikel delen we de 7 feiten voor een goed ontbijt!
1. Obesitas preventie
Mensen die de gewoonte hebben om goed te ontbijten, hebben gedurende de dag vaak minder eetlust dan mensen die het overslaan. Daarnaast is de kans op obesitas of overgewicht groter als je de gewoonte hebt om weinig of niet te ontbijten.
Dit komt doordat de voedingsstoffen die je ‘s ochtends vroeg al binnenkrijgt van belang zijn om je stofwisseling actief te houden. En dat is de bepalende factor om calorieën te verbranden.
Bovendien zorgt hetervoor dat je geen behoefte hebt om te snacken tussen je maaltijden door. Hierdoor eet je geen onnodige calorieën, vetten en koolhydraten.
2. Het ontbijt zou gevarieerd moeten zijn
Voedingsdeskundigen waarschuwen ervoor dat je ontbijt niet te monotoon wordt. Maar dit betekent heus niet dat je er iedere dag een hele maaltijd voor klaar hoeft te maken.
Veel mensen zijn geneigd om hun middageten en avondeten te variëren Maar voor hun ochtendmaaltijd eten ze iedere dag hetzelfde. Hierdoor daalt de voedingswaarde en dit is soms ook de reden waarom mensen het overslaan.
Het beste zou zijn als je ontbijt bestond uit verschillende bronnen van:
- Proteïne
- Vezels
- Antioxidanten
- Vitamines en mineralen
- Omega 3-vetzuren
3. Besteed er minstens twintig minuten aan
Gehaast eten is iets dat een zeer negatieve invloed kan hebben op je ontbijt; op elke maaltijd eigenlijk. Een kopje koffie met een broodje terwijl je gehaast de deur uit rent, is geen volwaardig ontbijt.
Het doel is om een voedzame maaltijd samen te stellen en vervolgens twintig of dertig minuten vrij te maken om het op te eten.
Haasten zorgt er niet alleen voor dat je sneller ongezonde dingen zult kiezen. Maar het kan ook problemen met de spijsvertering veroorzaken.
4. Je kunt het ook in tweeën verdelen
De eerste maaltijd van de dag zou ongeveer vijfentwintig procent van je dagelijkse calorie-inname moeten beslaan. Je hoeft dit echter niet één keer allemaal op te eten.
Je kunt je ontbijt ook verdelen in twee maaltijden. Hierbij eet je bijvoorbeeld één deel thuis en het tweede deel een paar uur later op je werk.
In dit geval is het wel belangrijk dat je eerste maaltijd groter is dan de tweede. De tweede maaltijd zou ongeveer tien procent van je dagelijkse calorie-inname moeten bevatten.
5. Ontbijt helpt om met stress om te gaan
Een slecht ontbijt kan zorgen voor een slecht humeur en stress gedurende de rest van de dag. En de meeste mensen realiseren zich dit niet. Door te lang achter elkaar niet te eten, daalt het glucosegehalte in je bloed en dit is de voornaamste vorm van brandstof van je lichaam.
Als gevolg hiervan kun je fysiek minder energie hebben. Ook kun je prikkelbaar zijn of gevoelig zijn voor concentratie- en emotionale problemen.
Je lichaam zal op zoek gaan naar andere bronnen van energie en wanneer het deze vindt, wekt het een reeks symptomen op die je levenskwaliteit negatief kunnen beïnvloeden.
Wij raden aan: 9 voedingsmiddelen die stress verminderen
6. Het zou een van de eerste dingen moeten zijn die je ‘s ochtends doet
Te laat ontbijten, kan leiden tot maagklachten en andere spijsverteringsproblemen.
Hoe langer je nadat je bent opgestaan wacht met ontbijten, hoe groter je eetlust zal worden en hoe meer maagzuur je lichaam zal produceren. Daarom is het het beste om binnen een uur nadat je bent opgestaan iets te eten.
Als je het moeilijk vindt om zo vroeg te ontbijten, probeer je lichaam hier dan geleidelijk gewend aan te laten raken.
7. Het verkleint de kans op hart- en vaatziekten
Het is meerdere keren bewezen dat een uitgebalanceerd, voedzaam ontbijt de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten aanzienlijk kan verkleinen.
Geen tijd vrijmaken om goed te ontbijten, kan leiden tot problemen met de bloedsuikerspiegel, bloeddruk en het cholesterolgehalte.
Kortom, het is van essentieel belang om al je excuses om niet elke ochtend een goed ontbijt te nuttigen overboord te gooien. Het ontbijt is voor je lichaam en onmisbare maaltijd!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
Gibney, M. J., Barr, S. I., Bellisle, F., Drewnowski, A., Fagt, S., Livingstone, B., … Hopkins, S. (2018). Breakfast in Human Nutrition: The International Breakfast Research Initiative. Nutrients, 10(5). https://doi.org/10.3390/nu10050559
Ferrer-Cascales, R., Sánchez-SanSegundo, M., Ruiz-Robledillo, N., Albaladejo-Blázquez, N., Laguna-Pérez, A., & Zaragoza-Martí, A. (2018). Eat or Skip Breakfast? The Important Role of Breakfast Quality for Health-Related Quality of Life, Stress and Depression in Spanish Adolescents. International Journal of Environmental Research and Public Health, 15(8). https://doi.org/10.3390/ijerph15081781
Betts, J. A., Richardson, J. D., Chowdhury, E. A., Holman, G. D., Tsintzas, K., & Thompson, D. (2014). The causal role of breakfast in energy balance and health: a randomized controlled trial in lean adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 100(2), 539–547. Retrieved from http://dx.doi.org/10.3945/ajcn.114.083402