Zenvoeding: voordelen en beperkingen

Wil je je gezondheidstoestand verbeteren en stress verminderen, dan kun je Zenvoeding beoefenen, een gezonde methode met een hoge voedingsinname.
Zenvoeding: voordelen en beperkingen
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Zenvoeding stelt een alternatief voor om je voeding te verbeteren en een goede gezondheidstoestand op lange termijn te behouden. Het zou geclassificeerd kunnen worden als een spirituele en fysische therapie. De nadruk ligt hierbij op de inname van bepaalde voedingsmiddelen om de fysiologie van het lichaam efficiënt te laten werken. We gaan je vertellen waar het uit bestaat en wat de mogelijke voordelen ervan zijn.

Alvorens te beginnen is het belangrijk te benadrukken dat de principes van een goede voeding evenwicht en afwisseling zijn. Het is belangrijk dat er regelmatig heel verschillende producten verschijnen om een optimale voedingsinname te behouden.

Principes van Zenvoeding

Een van de basispunten van Zenvoeding heeft te maken met het opnemen in de voedingsgewoonten van bepaalde voedingsmiddelen die kunnen helpen het stressniveau onder controle te houden. Onder hen vallen de volgende op:

  • Amandelen
  • Avocado
  • Zwitserse snijbiet
  • Chocolade
  • Infusies

Ze bevatten allemaal hoogwaardige antioxidanten, dat zijn elementen die de vorming van vrije radicalen en hun daaropvolgende ophoping in de lichaamsweefsels neutraliseren.

Anderzijds kunnen deze producten helpen om de vorming van cortisol, een hormoon dat ontstekingsprocessen stimuleert, te verminderen. Regelmatig blijkt het hoog te zijn als er enige verandering in het centrale zenuwstelsel optreedt.

Verder zijn volkoren granen, fruit en groenten, en zuivelproducten zeer aan te bevelen. Deze voedingsmiddelen bevatten tryptofaan, een aminozuur waarvan is aangetoond (Engelse link) dat het de hersenfunctie beïnvloedt. Het kan je helpen een goede rust te krijgen en emotionele problemen te voorkomen.

Andere voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte moeten echter niet onderschat worden. Dat is het geval met vlees. Zenvoeding beveelt dit product ook aan in de richtlijnen.

Het levert eiwitten met een hoge biologische waarde, met alle essentiële aminozuren en met een goede score op het gebied van verteerbaarheid. Ze zijn nodig om het ontstaan van pathologieën die de vetvrije massa aantasten, zoals sarcopenie, te voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek (Engelse link) dat gepubliceerd werd in Nutrition Research.

Meer weten over alternatieve eetwijzen:
De langzame beweging: het rustig aan doen

Voordelen van Zenvoeding

Avocado's
Avocado wordt aan het zendieet toegevoegd met het doel chemische processen die met stress te maken hebben te reguleren.

De toepassing van zenvoeding kan een reeks gezondheidsvoordelen teweegbrengen. Allereerst moet opgemerkt worden dat het een dieet is dat gebaseerd is op variatie, maar voorrang geeft aan de consumptie van verse voedingsmiddelen. Dankzij dit wordt de kans op het krijgen van chronische ziektebeelden kleiner.

Anderzijds is het belangrijk op te merken dat het gehalte aan antioxidanten optimaal moet zijn. Deze elementen zijn in verband gebracht met een lagere incidentie van ziekten, zoals bevestigd wordt door een studie (Engelse link) die gepubliceerd werd in het European Journal of Medicinal Chemistry.

Hierdoor kunnen verouderingsprocessen vertraagd worden. Ook zullen organen een grotere efficiëntie ervaren in het uitvoeren van hun functies.

Ook hebben we het hier over een eetmethodiek die je met jezelf in contact wil brengen, dus heeft het ook een spiritueel aspect. Het doel is je goed met jezelf te voelen en je te bevrijden van stress en angstige situaties die onze gewoonten kunnen conditioneren.

Om dit te doen is het nodig voedsel te nuttigen dat rijk is aan tryptofaan en B vitamines, maar ook dankbaarheid te tonen voor de beschikbaarheid van voedsel.

Beperkingen van het Zendieet

Ondanks de voordelen heeft het Zendieet ook een aantal beperkingen. Het is bijvoorbeeld een benadering die weinig aandacht besteedt aan de energiebalans.

De energiebalans is erg belangrijk om een toename van het lichaamsgewicht te voorkomen die de gezondheid kan beïnvloeden. Een toename van het vetpercentage zou de ontstekingsniveaus in het inwendige kunnen beïnvloeden.

Dit dieet bevordert weliswaar de consumptie van eiwitten met een hoge biologische waarde, maar er is geen aandacht voor het bereiken van een dagelijks eiwitminimum. Dit punt is belangrijk om de fysiologische processen goed te laten functioneren. Het is ook belangrijk om het ontstaan van spierproblemen te voorkomen.

We mogen ook niet vergeten dat onze gezondheid niet alleen door voeding geconditioneerd wordt. Vele andere factoren kunnen ook van invloed zijn.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in dit artikel:
Het ProLon dieet: wat is het en wat zijn de voordelen en nadelen?

Zenvoeding is een gezonde benadering

Blije vrouw eet een salade
Zenvoeding pleit voor een spirituele verbinding met de handeling van het eten, op een manier die verder gaat dan louter lichamelijke inname.

Deze zogenaamde Zenvoeding zet zich in voor het opnemen van vers en kwaliteitsvoedsel in de voeding, wat vervolgens verschillende gezondheidsvoordelen kan opleveren. Het stelt ook een verbinding met de interne omgeving voor om het stressniveau te verlagen.

Het is echter een benadering die misschien niet voor iedereen opgaat, ondanks de positieve punten ervan. Een van de sleutels in de voeding is zoveel mogelijk te individualiseren om tot een goede naleving te komen.

Alvorens te besluiten moeten opmerken dat niet alleen de voedingsmiddelen die we in onze voeding opnemen van belang zijn. Ook andere factoren, zoals de gebruikte bereidingswijze, kunnen een verschil maken. Als algemene regel geldt dat minder agressieve bereidingswijzen gebruikt moeten worden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bravo, R., Matito, S., Cubero, J., Paredes, S. D., Franco, L., Rivero, M., Rodríguez, A. B., & Barriga, C. (2013). Tryptophan-enriched cereal intake improves nocturnal sleep, melatonin, serotonin, and total antioxidant capacity levels and mood in elderly humans. Age (Dordrecht, Netherlands)35(4), 1277–1285. https://doi.org/10.1007/s11357-012-9419-5
  • Naseeb, M. A., & Volpe, S. L. (2017). Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutrition research (New York, N.Y.)40, 1–20. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2017.01.001
  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.