Hoe maak je heerlijk kokos- en amandelbrood?

Dit recept voor kokos- en amandelbrood is zo lekker dat je het misschien zelfs zonder iets erop wilt eten. Je kunt er echter nog meer van genieten met wat jam.
Hoe maak je heerlijk kokos- en amandelbrood?

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Brood is een van de basisvoedingsmiddelen die wereldwijd dagelijks worden geconsumeerd. Er zijn echter variaties en originele recepten om het een unieke en andere smaak te geven, zoals dit kokos- en amandelbrood dat we vandaag met je delen. De bereiding is heel eenvoudig en de smaak is onmiskenbaar.

Kokos- en amandelbrood: eigenschappen van de ingrediënten

Voordat we ons recept met je delen, willen we je wat informatie geven over de belangrijkste ingrediënten van dit kokos- en amandelbrood. Met deze informatie kun je er niet alleen van genieten vanwege de smaak en textuur, maar heb je nog meer reden om het aan je dieet toe te voegen.

Amandelen zijn heel goed voor je lichaam

Eigenschappen van kokosnoot

Kokosnoot is een zeer voedzame tropische vrucht. Hoewel het behoorlijk wat calorieën bevat (het vruchtvlees bevat ongeveer 342 calorieën per 100 gram), heeft het meerdere voordelen. We moeten echter benadrukken dat deze voordelen voornamelijk geconcentreerd zijn in de olie en het water.

Hoe dan ook, kokosnoten onderscheiden zich door de antioxiderende eigenschappen en het vermogen om de bloeddruk te reguleren. Verder zijn ze ook rijk aan vezels, kalium, fosfor, magnesium, ijzer en vitamines, zoals B, C en E.

Eigenschappen van amandelen

Amandelen zijn noten die even rijk zijn aan gezondheidsvoordelen. Ze zijn zeer voedzaam en het eten ervan kan bijdragen aan het verminderen van het risico op hartaanvallen (Spaanse link). Alsof dat nog niet genoeg is, helpen ze ook het cholesterol te verlagen en hebben ze een veel gezondere darmflora.

Bovendien versterken ze botten en tanden dankzij hun hoge fosforgehalte. Ze leveren ook de nodige voedingsstoffen (tocoferol) voor de gezondheid van de hersenen en het zenuwstelsel. Ze zijn ook een gezonde bron van energie, eiwitten, mineralen en vitamines.

We raden aan om ook te lezen:
De geweldige gezondheidsvoordelen van noten

Recept voor kokos- en amandelbrood

Hoewel je misschien denkt dat we je een zoet brood gaan laten maken, is dat niet het geval. Je associeert kokos  en amandel misschien met desserts, maar je hebt het fout! Dit kokos- en amandelbrood dat we je vandaag leren maken, is namelijk gezouten. Je zult in de lijst met ingrediënten zien dat er geen suiker of zoetstof in zit.

Hoe maak je heerlijk kokos- en amandelbrood

Ingrediënten

 • broodmeel (400 gr.)
 • gemalen amandelen (125 gr.)
 • amandelschaafsel (15 gr.)
 • geraspte kokos (100 gr.)
 • 315 ml warm water (heet, maar niet kokend)
 • verse gist (30 gr.)
 • olijfolie (25 ml)
 • zout (7 gr.)

Bereiding van kokos- en amandelbrood

 • Los eerst de gist op in water. Let op: het water mag niet het zijn, anders zal het deeg niet goed rijzen. Zorg er daarom voor dat het water niet kookt.
 • Meng in een andere kom of bak het meel (bij voorkeur gezeefd) en de gemalen amandelen en het zout. Dus de poedervormige ingrediënten, behalve de kokos. Meng alles goed.
 • Voeg dan beetje bij beetje het water met de gist toe aan het mengsel en kneed het daarna heel goed. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed verdeeld zijn.
 • Ga door met kneden. Voeg vervolgens beetje bij beetje de olijfolie toe tot het goed door het deeg is opgenomen.
 • Voeg dan de geraspte kokos toe en zorg ervoor dat deze homogeen door het deeg wordt verdeeld.
 • Laat het deeg daarna in een bak bedekt met doorzichtig papier en op kamertemperatuur ongeveer 15 minuten rusten. Je zult zien dat het deeg gaat rijzen.
 • Kneed het deeg na het rijzen opnieuw en geef het deeg de vorm een brood.
 • Vet tot slot een bak of vorm in die geschikt is voor de oven. Plaats je kokos-amandelbrood erin.
 • Strooi dan het amandelschaafsel eroverheen, over het hele brood.
 • Zet het dan in de oven en bak het brood ongeveer veertig minuten op 180 ºC. Let op: zet het in een koude oven, dat wil zeggen zonder voorverwarming.

Geniet van je kokos- en amandelbrood

Dit brood zal je keuken vullen met een onweerstaanbare heerlijke geur van vers gebakken brood. Bovendien heeft dit brood door zijn ingrediënten zijn eigen karakteristieke smaak. Om die reden is het ideaal om gewoon zo te eten, of misschien met wat jam naar keuze. Het gaat ook heel goed samen met een lekkere kop warme koffie!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Farapti, Farapti & Sayogo, Savitri & Siregar, Parlindungan. (2013). “Effect of tender coconut water on systolic and diastolic blood pressure in prehypertensive women”. Health Science Journal of Indonesia. 4. 51-56.
 • Burns AM. Et Al. Nutr Res. (2016). “Diet quality improves for parents and children when almonds are incorporated into their daily diet: a randomized, crossover study”.
 • Kamil A., Chen CY. J Agric Food Chem. Antioxidants Research Laboratory, Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging , Tufts University, United States. (2012). “Health benefits of almonds beyond cholesterol reduction”
 • MA. Wien, JM. Sabaté. “Et Al. Almonds vs complex carbohydrates in a weight reduction program.” International Journal of Obesity volume 27, pages1365–1372 (2003)

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.