Het ProLon dieet: wat is het en wat zijn de voordelen en nadelen?

Het ProLon dieet biedt anti-verouderingsvoordelen. We vertellen je hoe je het moet volgen, wat de voordelen zijn, en hoe je er je voordeel mee kunt doen.
Het ProLon dieet: wat is het en wat zijn de voordelen en nadelen?
Maria Patricia Pinero Corredor

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het ProLon dieet wordt ook wel het “anti-verouderingsdieet” genoemd. De bedenker ervan, de Italiaanse bioloog Valter Longo, beweert dat dit dieet je kan helpen om lang in goede gezondheid te leven. Meer bepaald bootst het vasten na en laat het cellen profiteren van het eten van een beperkte en specifieke hoeveelheid van bepaalde voedingsmiddelen.

Dit bevordert niet alleen celherstel, maar verhoogt ook het energieniveau, het gewichtsverlies en de verjonging. Hoewel het voor sommige mensen niet geschikt is, kan het voor anderen interessante voordelen hebben. Wil je meer weten over de voordelen en nadelen ervan? In het volgende artikel bekijken we het in detail.

Wat is het ProLon dieet?

Het ProLon dieet werd gecreëerd door een deskundig verouderingsonderzoeker. Hij was directeur van het Longevity Institute van de University of Southern California, de Italiaanse bioloog Valter Longo. Op grond van zijn studies stelde hij een eetplan voor dat het vasten nabootst zonder dat je voedsel hoeft weg te laten.

Het staat ook bekend als het ‘Vasten Nabootsend Dieet’. Het is een heel bijzondere vorm van vasten, want het staat toe dat je bepaalde voedingsmiddelen eet. Daardoor worden voedingsstoffen aan de cellen geleverd, en wordt het metabole evenwicht ondersteund.

Zo worden sommige risico’s van extreem vasten vermeden, zoals vermoeidheid, lage productiviteit, lage bloeddruk, en lage suikerspiegel. Maar hoe kan vasten met voedsel bereikt worden ?

Wel, het ProLon dieet bevat laag-glycemische koolhydraten, gezonde vetten, en beperkte plantaardige eiwitten, gecombineerd met calorische beperking. Op die manier denken de cellen dat ze niet gevoed worden, en worden de anti-verouderingswegen die weefsels herstellen en regenereren geactiveerd.

Het plan is getimed op 5 dagen per maand gedurende 3 maanden. Op de eerste dag worden 1.100 calorieën verstrekt, en op de overige 4 dagen krijg je 800 calorieën binnen. Het is een regime waarbij de inname van fruit, noten, groenten en thee overheerst.

Aanbevelingen

Gebaseerd op de plaatsen met de hoogste levensverwachting (Spaanse link) ter wereld, zoals Okinawa in Japan, wordt aanbevolen twee keer per jaar te vasten en de volgende levensstijl te volgen:

 • Drink een glas wijn per dag.
 • Vermijd vetten en suikers.
 • Drink 2 of 3 koppen koffie.
 • Drink voldoende water.
 • Elimineer vlees en eieren.
 • Doe aan matige lichaamsbeweging, zoals stevig wandelen of traplopen.

Een belangrijk punt van aandacht bij het ProLon dieet is dat het ontworpen en gebaseerd is op mensen zonder speciale ziekte of medische toestand.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Een overzicht van de voor- en nadelen van het Optavia-dieet

De mogelijke voordelen van het ProLon dieet

ProLon dieet
Men beschouwt het ProLon dieet als een vorm van intermittent fasting. Sommige voedingsmiddelen mogen we nog wel eten.

Enig onderzoek naar het ProLon dieet heeft interessante resultaten opgeleverd over de gezondheidsvoordelen ervan. We bespreken ze hieronder:

 • Een studie (Engelse link) waarin ProLon gedurende 3 maanden 5 dagen per maand werd toegepast, ontdekte dat mensen die het volgden lichaamsgewicht en buikvet verloren. Intussen bleef hun vetvrije spiermassa behouden, terwijl hun bloeddruk en cholesterol daalden.
 • Dezelfde studie concludeerde dat dit dieet veilig, haalbaar en effectief is in het verminderen van markers en risicofactoren van veroudering, en ook van ouderdomsziekten.
 • Ander onderzoek (Engelse link) publiceerde dat dit soort dieet de bloedsuiker, insuline en insuline-achtige groeifactor I (IGF-I) verlaagt. Als IGF-I verhoogd is, houdt dat verband met een verhoogd risico op het ontstaan van kanker.
 • Intussen ondersteunde een andere groep deskundigen (Engelse link) deze bevinding ook. Zij vonden op hun beurt een regeneratie van het op stamcellen gebaseerde immuunsysteem na het beoefenen van het dieet.

Andere diëten die langdurig vasten met alleen water toepassen blijken moeilijk vol te houden en leveren veel nadelige effecten op. Terwijl een deel van de wetenschap erop wijst dat het ProLon dieet de risico’s op deze effecten minimaliseert en de eerdere stoornissen vermindert.

De nadelen van het ProLon dieet

Bij het analyseren van het ProLon dieet realiseren we ons dat het geen geïndividualiseerd plan is en dus niet voor iedereen werkt. Bovendien houdt het geen rekening met bepaalde gezondheidstoestanden voor de toepassing ervan.

Als het dieetpakket eenmaal verkregen is, volgt een consult bij een voedingsdeskundige of nurse practitioner als onderdeel van het programma. Dit gebeurt echter niet vóór het begin van het plan.

Anderzijds vermindert het schrappen van bepaalde voedingsmiddelen zoals vlees en eieren, iemands inname van hoogwaardige eiwitten. Het beïnvloedt ook de opname van, onder andere ijzer, vitamine B12 en fosfor. Daarom moeten we elk voedingstekort nauwlettend in de gaten houden.

De aanbeveling over de consumptie van wijn en koffie – ongeacht leeftijd of fysiologische conditie – wordt lichtvaardig genomen. Bovendien, een studie (Spaanse link) certificeert de arts dat het gezonder is om resveratrol (de belangrijkste werkzame stof die in wijn aanwezig is) in te nemen, in plaats van de alcoholische drank zelf.

Caloriebeperking

Ook het soort aanbevolen oefeningen moeten we herzien. Niet iedereen is immers geschikt voor snelwandelen of traplopen. Er zijn andere soorten trainingen die zich aan de behoeften en omstandigheden van elk individu aanpassen.

Wat de caloriebeperking betreft, is het nuttigen van 800 calorieën gedurende 4 dagen helemaal niet bemoedigend. Onlangs verduidelijkte men in de Revista Argentina de Endocrinología y Metabolismo (Spaanse link) dat bepaalde dieetprogramma’s op het Internet geen adequate follow-up hebben, en evenmin de door de wetenschap uitgevoerde studies volgen.

Deze eigenschap neigt naar de zogenaamde “wonderdiëten,” vooral als ze beweren de levensverwachting tot 100 jaar te verhogen. Het ProLon dieet daarentegen brengt bepaalde standaardproducten voor het 5-daagse vasten op de markt, zonder grote variaties daarop.

Het benadrukt ook dat mensen minstens twee keer per jaar moet vasten om goede resultaten te krijgen. Marketing is een ander gemeenschappelijk kenmerk van wonderdiëten.

Vind je dit artikel leuk? Misschien wil je ook lezen:
De voor- en nadelen van het groene mediterrane dieet

Wat zit er in het ProLon Dag 1-5 plan?

Geschrokken vrouw
Door zijn kenmerken wordt het ProLon dieet als restrictief beschouwd. Daarom mag je het alleen onder toezicht van voedingsdeskundigen volgen.

Het plan bevat een pakket van 5 kleine doosjes met een menukaart, een bij elke dag behorend en met alle toegestane voedingsmiddelen. In totaal zijn er 73 plantaardige ingrediënten, die je niet in de volgorde van de dagen kunt veranderen. De voedingsmiddelen zijn als volgt:

 • Instant droge soepmixen, waaraan je water moet toevoegen en verwarmen.
 • Boerenkool vlascrackers.
 • Noten- en cacaorepen.
 • Zakjes olijven.
 • Omega 3-vetzuur-supplementen, zoals algenolie.
 • Een multivitamine en mineralen.
 • Kruidenthee.
 • Een fles water om een gearomatiseerde drank met glycerol te maken.

De drank met glycerol wordt van dag 2 tot dag 5 bereid. Dit heeft tot doel om een verzadigd gevoel te geven. Er is ook een vragenrubriek op de website van het merk waarin bepaalde aanwijzingen als volgt gegeven worden:

 • Drink een kop zwarte koffie per dag.
 • Doe een schijfje citroen in je water.
 • Gewoon bruisend water is aanvaardbaar.
 • Voeg een theelepel kruiden toe aan een portie soep.

Is het aan te raden het ProLon dieet te volgen?

Het lijdt geen twijfel dat voeding een van de meest invloedrijke factoren is op gezondheid, kwaliteit van leven en veroudering. Daarom telt een dieet dat gebaseerd is op evenwicht, kwaliteit en kwantiteit van voedingsstoffen op tot een goede gezondheid vanaf jonge leeftijd.

Bovendien kan een goede levensstijl in combinatie met de consumptie van natuurlijke, onbewerkte en volle voedingsmiddelen en dagelijkse lichaamsbeweging de levensjaren verlengen zonder dat beperkende diëten nodig zijn.

Als aanbeveling moeten medici en voedingsdeskundigen het ProLon dieet begeleiden. Zij moeten beoordelen of zo’ n dieetplan al dan niet relevant voor je is aan de hand van criteria voor gezondheid en lichamelijke conditie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Junko Takahashi. El método Japonés para vivir 100 años. Editorial Planeta. Primera edición. 2017. Disponible en: https://www.planetadelibros.com/libros_contenido_extra/35/34843_El_Metodo_Japones.pdf
 • Brandhorst, S., Choi, I. Y., Wei, M., Cheng, C. W., Sedrakyan, S., Navarrete, G., Dubeau, L., Yap, L. P., Park, R., Vinciguerra, M., Di Biase, S., Mirzaei, H., Mirisola, M. G., Childress, P., Ji, L., Groshen, S., Penna, F., Odetti, P., Perin, L., Conti, P. S., … Longo, V. D. (2015). A Periodic Diet that Mimics Fasting Promotes Multi-System Regeneration, Enhanced Cognitive Performance, and Healthspan. Cell metabolism22(1), 86–99. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2015.05.012
 • Lee, C., Safdie, F. M., Raffaghello, L., Wei, M., Madia, F., Parrella, E., Hwang, D., Cohen, P., Bianchi, G., & Longo, V. D. (2010). Reduced levels of IGF-I mediate differential protection of normal and cancer cells in response to fasting and improve chemotherapeutic index. Cancer research70(4), 1564–1572. https://doi.org/10.1158/0008-5472.CAN-09-3228
 • Cheng, C. W., Adams, G. B., Perin, L., Wei, M., Zhou, X., Lam, B. S., Da Sacco, S., Mirisola, M., Quinn, D. I., Dorff, T. B., Kopchick, J. J., & Longo, V. D. (2014). Prolonged fasting reduces IGF-1/PKA to promote hematopoietic-stem-cell-based regeneration and reverse immunosuppression. Cell stem cell14(6), 810–823. https://doi.org/10.1016/j.stem.2014.04.014
 • Juan Gambini, Raúl López-Grueso, Gloria Olaso-González, Marta Inglés, Khira Abdelazid, Marya El Alami, Vicent Bonet-Costa, Consuelo Borrás, José Viña. Resveratrol: distribución, propiedades y perspectivas. Revista Española de Geriatría y Gerontología. 2013.  Vol. 48. Núm. 2. Páginas 79-88. DOI: 10.1016/j.regg.2012.04.007
 • MEJÍA MG, VERONESI LA ; MALDONADO AL , FUENTES RH. Dietas restrictivas ¿realmente son lo que prometen? REV ARGENT ENDOCRINOL METAB. 2021; 58 #2. Disponible en: http://www.raem.org.ar/numeros/2021-vol58/numero-02/raem-58-2-37-45.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.