Zelf thuis uien kweken leer je hier
Uien zijn ongetwijfeld een onmisbaar product in elke keuken. De groente geeft veel smaak aan onze maaltijden en komt in allerlei gerechten en recepten voor. Daarnaast hebben uien veel eigenschappen die goed zijn voor de gezondheid. Zelf thuis uien kweken leer je in dit artikel.
Technische gegevens wat betreft uien kweken
Uien zijn een plantensoort die al eeuwen lang word geteeld. Ze zijn erg veelzijdig en bovendien goed voor je lichaam. Je kunt uien kweken in een pot maar ook in de tuin. Je moet je wel houden aan de volgende richtlijnen:
- Plant de bollen of zaai de zaden direct in de grond.
- Je kunt uien planten of zaaien in de lente, zomer en winter (niet in de herfst).
- Het duurt ongeveer vier maanden voordat de uien klaar zijn om te oogsten.
- Besluit je de uien in een pot te kweken? Dan moet deze pot een inhoud van minstens drie liter kunnen bevatten of minimaal 20 centimeter diep zijn.
- Als je besluit de uien in de tuin te kweken, onthoud dan dat er tussen elke plant 15 cm afstand moet zijn en tussen elke rij 40 cm.
- Met betrekking tot de grondsoort is het belangrijk om te weten dat uien een bodem nodig hebben die rijk is aan voedingsstoffen en meststof om goed te kunnen ontwikkelen. Ze houden van een grond die turf, slib en een beetje zand bevat. Ze houden niet van grond die te veel zand bevat of waar klei in zit.
- De voedingsstoffen die uien uit de bodem in zich opnemen zijn kalium en fosfor, maar geen stikstof. Daarom is het verstandig om voordat je de uien plant of zaait de bodem te bedekken met een dikke laag compost. Het maakt niet uit of je de uien nu in een pot of in de tuin gaat kweken.
- Uien hebben een voorkeur voor plaatsen die in de volle zon liggen, vooral in de weken waarin de bollen vormen.
Lees ook:
Hoeveel water gebruiken tijdens het uien kweken
- Gedurende het groeiproces hebben uien maar weinig water nodig, met uitzondering van de vegetatieve toestand. Dat is de fase voordat de bollen vormen. Vanaf ongeveer twintig dagen voor de oogst is het verstandig om te stoppen met water geven.
- De uien zijn klaar om geoogst te worden wanneer de uiteindes van de blaadjes geel beginnen te worden, verbuigen en afbreken. De uien zijn dan rijp. Gebruik om de bollen uit de grond te halen een harkje of een vork. Zo voorkom je dat je de huid beschadigd. Laat de uien vervolgens enkele dagen half begraven in de grond liggen. Verwijder ze dan compleet uit de pot of grond en laat ze twee weken in de zon drogen.
- Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen onkruid rond de uienplanten zit en dat de vochtigheidsgraad niet in één keer verandert.
- De geschikte temperatuur wanneer de bollen zich ontwikkelen is tussen de 15 en 20 graden Celsius. Daarnaast groeit de plant goed naast andere planten als aardbeien, wortels, komkommers en tomaten. Het wordt afgeraden om uien in de buurt van peulvruchten te kweken.
De drie seizoenen waarin uien kweken het best gedaan kan worden:
Uien kweken aan het einde van de zomer
Als je de uien in rijen plant, laat dan genoeg ruimte vrij tussen de planten. Zaai je de uien in een pot, dan kun je de zaden willekeurig over de grond verdelen. Bedek de zaden met 1,5 cm compost en druk dit lichtjes aan.
Uien kweken in de winter
Op plekken waar doorgaans zware en sneeuwachtige winters voorkomen is het aangeraden om eerst zaailingen (kleine plantjes) te groeien. Houd deze binnen in huis, de broeikas of de serre. Zodoende zal je tegen de lente aan kleine plantjes hebben die je buiten kunt planten. Plant de plantjes in rijen in een droge grond.
Uien kweken in de lente
Het is alleen aanbevolen om uien in de lente te planten als je er zeker van bent dat de zomer nat en koel zal zijn of als je geen andere plek hebt om de uien te bewaren.
De afstand tussen elke plant zou ongeveer 10 cm moeten zijn. Je kunt de planten het beste planten wanneer ze ongeveer 10 cm hoog zijn. In de lente kun je namelijk het beste bollen planten in plaats van zaden zaaien.
Maak op een rij elke 15 cm een kuil in de grond. Plaats in elke kuil een bol, bedek deze met grond en druk de grond stevig aan.
Hoe je uien in potten kunt planten
Als je rondom je huis geen plek hebt om een moestuintje te maken (of geen grond ergens anders) kun je proberen de uien in een pot op het balkon of terras te kweken. Het is makkelijker dan je zou denken.
Er zijn helemaal geen tuinierslessen voor nodig. Je hoeft ook niet ineens een rasechte boer te worden. Je hoeft alleen de bodem goed voor te bereiden, de juiste locatie te kiezen en de juiste potten te kopen.
Het eerste wat je doet is het kopen van goede biologische grond om in de potten te stoppen. Je kunt deze grond kopen bij een kwekerij. Zorg ervoor dat je kiest voor de donkerste grond. Deze bevat namelijk het meeste meststof.
Maak nooit gebruik van kunstmest. Dit zal er namelijk wellicht wel voor zorgen dat de uien sneller groeien, maar kunstmest is schadelijk voor je gezondheid. Bovendien kies je er waarschijnlijk voor om je eigen uien te kweken, zodat je gezonder kunt eten, of niet?
Als de grond droog, luchtig of erg licht van kleur is, dan kun je de grond mengen met wat mestrijke grond die goed donker van kleur is. Laat de voedingsstoffen twee weken goed intrekken voordat je de uien plant of zaait.
De grootte van de pot is belangrijk
De pot zou minstens 20 cm diep en 30 cm breed moeten zijn. Als je zaadjes zaait, laat dan tussen elk zaadje 15 cm afstand. Naarmate de uien groeien hebben ze namelijk meer ruimte nodig.
Als je zaailingen plant, dan kun je deze beter vooraf voorbereiden. Je plant ze dan over in de pot wanneer ze ongeveer 10 cm lang zijn.
Geef de uien gedurende de eerste twee maanden om de dag water. Zet ze op een plek waar veel zon komt. Het is dan erg goed te doen om de uien binnen vier maanden volledig te laten groeien.
Probeer elke dag even te kijken hoe de plant het doet. Let erop wat hij nodig heeft en wat hij niet nodig heeft. Je kunt gerust wat experimenteren om een expert te worden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Lanzotti, V. (2006). The analysis of onion and garlic. Journal of Chromatography A. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2005.12.016
- Future People. (2014). The Research Onion. Future Ideas. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2
- Griffiths, G., Trueman, L., Crowther, T., Thomas, B., & Smith, B. (2002). Onions – A global benefit to health. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1222
- Olfati, J. A., Peyvast, G., Sanavi, M., Salehi, M., & Mahdipour, M. (2010). Effect of defoliation on the yield and quality of garlic. Journal of Herbs, Spices and Medicinal Plants. https://doi.org/10.1080/10496475.2010.481917