Witte moerbei: wat zijn de voordelen?
De witte moerbei, met de wetenschappelijke naam Morus alba, is een boom die behoort tot de Moraceae-familie (moerbeifamilie). Hij komt oorspronkelijk uit China, maar de teelt strekt zich ook uit tot Iran, Turkije, Oostenrijk, Mexico en de Verenigde Staten. Medicinaal worden de bladeren, wortel, schors en vruchten gebruikt.
In het bijzonder wordt het vaak gebruikt voor zijn laxerende, antiseptische, antidiabetische en antihyperlipidemische eigenschappen via orale supplementen zoals thee, poeders en tabletten. Het valt op door zijn overvloedige gehalte aan anthocyanen, naast vitaminen, mineralen en andere farmacologische verbindingen.
Hoewel het in de complementaire geneeskunde vele toepassingen heeft, zijn vele nog steeds controversieel. Voorlopig spreken alleen enkele wetenschappelijke studies over de effecten ervan tegen bepaalde stofwisselingsstoornissen en tandproblemen. Wil je er meer over weten? Mis dit artikel niet! (Engelse link)
Gebruik en voordelen van witte moerbei
Alle delen van de witte moerbei worden meestal gebruikt, vanwege het fytochemische gehalte. Zoals beschreven in een publicatie (Engelse link) in het tijdschrift Foods zijn de bladeren, vruchten en zaden een bron van bioactieve verbindingen:
- Eiwit
- Vezels
- Koolhydraten
- Fenolzuren
- Flavonoïden
- Flavonolen
- Anthocyanen
- Vitaminen (vooral vitamine C en A)
- Mineralen (o.a. calcium, kalium, magnesium en zink)
Deze samenstelling wordt in verband gebracht met een reeks positieve gezondheidseffecten. Anekdotisch bewijs suggereert dat het dient als hulpstof bij griep, verkoudheid, hoest en keelpijn. Bovendien wordt aangenomen dat het de symptomen van artritis en andere gewrichtsaandoeningen verbetert.
Op dit moment is er echter nog niet voldoende onderzoek gedaan om de effecten ervan te onderbouwen.
Daarom moet het gebruik ervan als kruidensupplement slechts aanvullend zijn. Om geen enkele reden mag het de door de arts voorgeschreven behandelingen vervangen, noch mag het een therapeutische optie van eerste keuze zijn. Laten we in detail kijken naar de belangrijkste voordelen ervan en wat de wetenschap erover zegt.
Lees ook dit artikel:
7 sleutels voor de teelt van jeneverbessen
Postprandiale glucosecontrole
Vanwege het overvloedige anthocyaangehalte wordt witte moerbei gebruikt als hulpstof om hoge glucosespiegels te reguleren. Aangenomen wordt dat het de gezondheid van patiënten met prediabetes en diabetes type 2 ten goede komt.
In een systematisch overzicht (Engelse link), gepubliceerd in Evide nce-Based Complementary and Alternative Medicine, stelden onderzoekers vast dat witte moerbei de glucose- en insulinespiegel na de maaltijd kan verlagen.
Eén hypothese suggereert dat de actieve bestanddelen in moerbeibladeren de insulinesecretie in de alvleesklier stimuleren en de glucagon synthese verminderen, wat resulteert in stabielere glucosespiegels.
Toch menen deskundigen dat er onvoldoende bewijs is om er zeker van te zijn dat moerbei de bloedglucose effectief verlaagt. Daarom benadrukken ze de noodzaak van grotere studies.
Het cholesterolgehalte verlagen
De antihyperlipidemische eigenschappen van witte moerbei worden in de complementaire geneeskunde benadrukt vanwege de voordelen voor de gezondheid van het hart. De bladeren, zaden, wortels en vruchten bevattenallemaal antioxidanten die de verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed bevorderen.
In dit verband meldde een kleine studie (Engelse link) in Phytotherapy Research dat een extract van witte moerbei bladeren, 3 maal daags voor de maaltijd toegediend, hielp bij het verlagen van het totale cholesterol, LDL of slechte cholesterol en triglyceridengehalte bij 23 volwassenen met dyslipidemie.
De overvloedige inhoud van de plant aan anthocyanen, flavonoïden en fenolzuren kan aan de basis liggen van dit effect. Meer onderzoek is echter nodig.
Preventie van gebitsproblemen
Het antimicrobiële potentieel van witte moerbei wordt gebruikt als aanvulling op de verzorging van het gebit. In een studie (Engelse link) gedeeld in het International Journal of Pharma and Bio Sciences wordt gesteld dat het wortelextract orale ziekteverwekkers kan bestrijden die in verband worden gebracht met tandvleesaandoeningen.
Om precies te zijn werd geconstateerd dat het kan inwerken op micro-organismen als Streptococcus mutans, Lactobacillus acidophilus en Enterococcus faecalis. Zo wordt het in verband gebracht met de preventie van ziekten als cariës, gingivitis en parodontitis.
Eenverbinding bekend als kuwanon G -exclusief voor deze plant- zou verantwoordelijk zijn voor dit effect. Ander onderzoek (Engelse link) in het Journal of Ethno pharmacology suggereert hetzelfde.
Huidbescherming
Fenolen, flavonoïden, terpenen en andere antioxidanten in witte moerbei worden in verband gebracht met huidbescherming. In het bijzonder helpen deze stoffen bij het voorkomen van vroegtijdige veroudering en aandoeningen als hyperpigmentatie (Engelse link).
Uit onderzoek dat werd gedeeld in het (Engelse link) Journal of Agric ultural and Food Chemistry suggereert dat extracten van Morus alba helpen bij het verminderen van DNA-schade in verband met huidkanker. Er zijn meer studies nodig om dit te bevestigen.
Ontdek ook dit artikel:
Acaibessen-detox: waarom is het een gevaarlijke trend?
Mogelijke bijwerkingen van witte moerbei
Gezien het gebrek aan onderzoek is er niet veel informatie over de veiligheid van witte moerbei. In kleine doses wordt het veilig geacht voor de meeste gezonde volwassenen.
Toch kunnen sommige mensen bijwerkingen ervaren, zoals diarree, duizeligheid of constipatie wanneer het in hoge doses wordt ingenomen.
Supplementen van witte moerbei raad men af voor:
- Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
- Patiënten die op het punt staan een operatie te ondergaan.
- Mensen onder behandeling voor hoge bloeddruk.
- Mensen met chronische ziekten. In dat geval is het essentieel om een arts te raadplegen.
- Mensen onder behandeling voor diabetes. Gelijktijdig gebruik met anti-diabetica kan leiden tot hypoglykemie, duizeligheid, vermoeidheid en flauwvallen.
Presentaties en consumptie van witte moerbei
Witte moerbei wordt verspreid als oraal supplement in tabletten, droog poeder of theezakjes. Elke presentatie kan verschillen wat betreft de voorgestelde dosering. Daarom moet het productetiket worden geraadpleegd.
Het poeder wordt vaak gecombineerd met sappen, yoghurt, smoothies of melk. Het is verkrijgbaar in extractvorm van de vrucht, maar ook van de wortels en de bladeren. De laatste optie heeft een licht bittere smaak.
Bewaren moet bij kamertemperatuur, uit de buurt van vochtbronnen. Bij schimmel of tekenen van bederf moet het worden weggegooid. In feite wordt het verkocht in theezakjes.
Wat moet je onthouden over witte moerbei?
Alle delen van de witte moerbei worden gebruikt voor medicinale doeleinden. Dit vanwege het overvloedige gehalte aan antioxidanten en bioactieve stoffen. Toch zijn er niet genoeg wetenschappelijke studies om de voordelen die men aan de witte moerbei toeschrijft te bevestigen of te ontkrachten.
Voorlopig moeten mensen de supplementen ervan alleen gebruiken voor aanvullende doeleinden, bij voorkeur onder toezicht van een arts. Het kan helpen om glucose, hoog cholesterol en sommige gebitsproblemen te verminderen. Er is echter meer bewijs nodig.