Acaibessen-detox: waarom is het een gevaarlijke trend?

Veel mensen zweren bij deze therapie, maar er zijn redenen waarom het geen goed idee is. Lees verder om erachter te komen waarom dit een slecht plan is.
Acaibessen-detox: waarom is het een gevaarlijke trend?

Laatste update: 03 april, 2023

Acaibessen-detox is een gevaarlijke trend die in de mode raakt en schadelijk kan zijn voor het normaal functioneren van het lichaam. Het lichaam heeft immers niet meer reiniging nodig dan het al kan uitvoeren via organen als de nieren en de lever.

Voordat we beginnen, is het belangrijk op te merken dat veel van de detox-diëten die een reinigingsproces beloven, op middellange termijn falen. Ze zijn niet voldoende in essentiële voedingsstoffen en dekken de dagelijkse behoefte niet. Ze veroorzaken honger en dat is ook niet positief.

Waaruit bestaat acaibessen-detox?

Acaibessen-detox wordt uitgevoerd door de inname van acaibessen-supplementen. Meestal gaat het om een tijdlijn van 2 of 3 weken, met een dagelijkse consumptie van deze producten in de vorm van een detoxdrankje.

De aanhangers ervan beweren dat door dit mechanisme ontstekingen worden verminderd en zwellingen worden gereguleerd, hoewel er in dit opzicht geen solide wetenschappelijk bewijs is. Ze beweren ook dat het positief zou zijn voor gewichtsverlies.

Wat wel duidelijk is, is dat de meeste acaibessen-supplementen niet gereguleerd zijn, zodat ze schadelijke of giftige elementen kunnen bevatten. In feite bevatten ze vaak laxeermiddelen om de stoelgang te versnellen, wat helemaal niet positief is.

Dit soort reinigingsrichtlijnen gaat meestal gepaard met een beperkend dieetplan. Dat is vaak gebaseerd op het vrijwel uitsluitend eten van plantaardig voedsel. Als dit niet correct wordt gevolgd, kunnen tekorten aan voedingsstoffen worden ervaren.

De risico’s zijn groter in bepaalde levensfasen

gezond eten
Het is gebruikelijk dat een acaibessen-detox samengaat met een vegetarisch of veganistisch dieet.

Het is belangrijk om duidelijk te zijn dat dit soort depuratieve en beperkende mechanismen vooral gevaarlijk zijn in fasen als zwangerschap of borstvoeding. Niet alleen omdat de onvoldoende toevoer van voedingsstoffen de ontwikkeling van de foetus kan conditioneren, maar ook omdat een mogelijke besmetting met ongewenste verbindingen in het supplement toxiciteit kan veroorzaken.

Ook bij ouderen bevelen artsen dit soort diëten of processen niet aan. Op oudere leeftijd moet je er ook om denken dat de eiwitbehoefte toeneemt. Als je niet aan deze hogere behoefte voldoet kan een nog snellere afbraak van spiermassa optreden. Dat gaat gepaard met een hoger risico op overlijden door welke oorzaak dan ook.

Gezonde manieren om af te vallen

Als je doel is om een opgeblazen gevoel te verminderen of efficiënt af te vallen, zijn er betere alternatieven dan te beginnen met een acaibessen-detox. Zo zal regelmatige lichamelijke activiteit cruciaal zijn, zoals blijkt uit onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Progress in Cardiovascular Disease. Op die manier wordt spiermassa gecreëerd en worden de dagelijkse energie-uitgaven verhoogd.

Het zal ook nodig zijn om je dieet aan te passen. Daarbij moet je er wel voor zorgen dat je altijd aan de voedingsbehoeften voldoet. Als je kiest voor een restrictief mechanisme, is intermittent fasting de beste optie.

Dit heeft bewezen (Engelse link) voordelen op de toestand van de lichaamssamenstelling en op de werking van de stofwisseling. Na verloop van tijd moet het voorgestelde dieet echter weer in balans worden gebracht.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Geweldig detoxdieet om je dikke darm te reinigen

Pas op voor acaibessen-detox

Hardlopende vrouw
Lichamelijke activiteit is altijd aan te bevelen bij afslankplannen die gericht zijn op gezondheid.

Acaibessen-detox wordt als gevaarlijk voor de gezondheid beschouwd, en ook als inefficiënt.

Het lichaam heeft een groot vermogen tot zelfreiniging. Het is dus niet nodig deze functie te ondersteunen anders dan door goede leefgewoonten te bevorderen. In die zin zal het vermijden van giftige stoffen als alcohol of tabak doorslaggevend zijn.

Acai-bessen hebben eigenschappen waar men nog steeds onderzoek naar doet (Engelse link). De meeste daarvan brengt men echter in verband met langdurige cardiovasculaire beschermende effecten, en niet met gewichtsverlies.

We moeten hierbij opmerken dat diëten en wonderprotocollen vaak bijwerkingen hebben. Ze moeten altijd worden vermeden.

Als je op zoek bent naar gezondheidsvoordelen of een verbetering van de lichaamssamenstelling, kun je het beste veranderingen in routines en een gevarieerde en evenwichtige voeding overwegen. Door te voldoen aan de voedingsbehoeften kun je veranderingen in de normale functie van de organen voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, et al. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi:10.1155/2017/2672435
  • Swift DL, McGee JE, Earnest CP, Carlisle E, Nygard M, Johannsen NM. The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 2018;61(2):206-213. doi:10.1016/j.pcad.2018.07.014
  • Welton S, Minty R, O’Driscoll T, et al. Intermittent fasting and weight loss: Systematic review. Can Fam Physician. 2020;66(2):117-125.
  • Gonçalves Jr, A. C., Schwantes, D., Campagnolo, M. A., Dragunski, D. C., Tarley, C. R. T., & Silva, A. K. D. S. (2018). Removal of toxic metals using endocarp of açaí berry as biosorbent. Water Science and Technology77(6), 1547-1557.
  • Kang, M. H., & Kim, B. H. (2018). Oral wound healing effects of acai berry water extracts in rat oral mucosa. Toxicological research34(2), 97-102.
  • de Moura, R. S., & Resende, Â. C. (2016). Cardiovascular and metabolic effects of açaí, an Amazon plant. Journal of Cardiovascular Pharmacology68(1), 19-26.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.