Wie is het meest kwetsbaar voor hitte?

Hoge temperaturen kunnen voor iedereen schadelijk zijn. Sommige mensen zijn echter veel kwetsbaarder voor hitte dan anderen. Lees in dit artikel meer over deze risicogroepen en enkele voorzorgsmaatregelen die ze zouden moeten nemen.
Wie is het meest kwetsbaar voor hitte?

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Bepaalde mensen zijn meer kwetsbaar voor hitte, of dit nu komt door hun specifieke lichaamstype of gezondheidsomstandigheden. Deze groepen van de bevolking in het bijzonder moeten bedachtzaam zijn wat betreft hun bescherming in de zomer.

Natuurlijk, we moeten allemaal basismaatregelen volgen als het gaat om bescherming tegen de hitte. We moeten bijvoorbeeld de juiste kleding dragen, goed gehydrateerd blijven en tijdens de heetste uren van de dag uit de zon blijven. Degenen die meer kwetsbaar zijn voor hitte, moeten deze maatregelen extra goed doorvoeren.

De mensen die het meest kwetsbaar zijn voor hitte zijn:

  • Kinderen onder de 5 jaar
  • 65-plussers
  • Mensen met chronische ziekten
  • Degenen die buiten sporten of werken

Mensen die het meest kwetsbaar voor hitte zijn

Kinderen zijn het meest kwetsbaar voor hitte

Kinderen zijn behoorlijk kwetsbaar voor hitte

Kinderen, vooral hele jonge kinderen, zijn bijzonder kwetsbaar voor hitte. Dit komt omdat jongere lichamen sneller vocht verliezen. Zo drogen ze sneller uit. Door hun afmetingen genereren kinderen ook sneller warmte. Je moet ze dus beschermen tegen direct zonlicht als de temperatuur stijgt en letten op overbelasting tijdens hun fysieke activiteit.

Houd er ook rekening mee dat je kleintjes noch de eerste tekenen van uitdroging, noch de effecten van warmte op hun lichaam waarnemen. Je kunt het echter herkennen omdat ze geïrriteerder zijn dan normaal.

Senioren

Een andere groep die zeer gevoelig is voor hitte zijn ouderen. Dit komt omdat het thermoregulerende centrum van het lichaam zich in de hypothalamus bevindt, een hersengebied dat de interne temperatuur van het lichaam reguleert. Helaas wordt deze functie langzamer naarmate mensen ouder worden.

Ook kunnen mensen die tot deze groep behoren dorst niet meer zo gemakkelijk waarnemen als vroeger. Ze lopen dus een groter risico om uitgedroogd te raken. Herinner hen er dus aan om regelmatig vloeistoffen te drinken.

Daarnaast zweten senioren minder dan jongeren. Om deze reden hebben ze de neiging om meer lichaamswarmte vast te houden. En als hun omgeving vochtig is, dan remt het het zweten nog verder en is er een verhoogd risico op een zonnesteek.

Mensen met hypertensie

Overmatige warmte verwijdt de bloedvaten en leidt tot uitdroging. Dit is allebei vrij negatief voor mensen die lijden aan hypertensie. Raadpleeg dus je arts om te weten te komen hoe je je medicijnen kunt aanpassen tijdens warm weer.

Wat meestal gebeurt is dat warmte de bloeddruk verlaagt. Daarom kan het effect van je gebruikelijke medicijnen ertoe leiden dat je bloeddruk niet hoog genoeg is. Dit is de reden dat je een dokterscontrole moet ondergaan om onaangename verrassingen uit te sluiten.

Hart- en zwaarlijvige patiënten

Man met obesitas

Hoge temperaturen zijn ook van invloed op de cardiovasculaire gezondheid. Dit effect is natuurlijk ernstiger bij degenen die eerdere problemen hebben gehad. Dit komt omdat hartfalen het vermogen van je lichaam om af te koelen beperkt. Zoals je kunt zien, bestaat er een risico van overbelasting door de warmte.

Daarnaast is het ook gebruikelijk dat hartpatiënten diuretica gebruiken, zodat ze constant water uit hun lichaam verwijderen, wat hun vermogen om te zweten vermindert. Om deze reden zijn ze bijzonder kwetsbaar voor uitdroging.

Zwaarlijvige mensen hebben ook problemen met afkoelen. Meestal zweten ze overmatig bij hoge temperaturen. Zo verliezen ze gemakkelijk vloeistoffen en minerale zouten en raken ze vaak uitgedroogd.

Omdat mensen met overgewicht een grotere hoeveelheid lichaamsvet hebben, verandert dit ook hun temperatuurregeling. Daardoor hebben ze meer kans op een zonnesteek.

Atleten en mensen die buiten werken

Tot slot zijn degenen die buiten fysieke activiteiten ondernemen, veel kwetsbaarder voor hitte. Directe blootstelling aan de zon verhoogt de impact van hoge temperaturen (link in het Engels) op hen. Dus zowel blootstelling aan de zon als activiteit verdubbelen hun risico op uitdroging.

Al deze genoemde groepen moeten adequaat worden beschermd en, waar mogelijk, moeten ze hun activiteiten beperken tot die momenten van de dag dat de zon niet zo sterk is. Ze moeten ook constant hydrateren en twee keer zoveel drinken als ze gewoonlijk doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ballester, F. (2008). El impacto del calor extremo en la salud: nuevos retos para la epidemiología y la salud pública.
  • Botas, I., Ferreiro, A., & Soria, B. (2011). Deshidratación en niños. Anales Medicos Mexico.
  • Álvarez-Calatayud, G., Taboada, L., & Rivas, A. (2006). Deshidratación: etiología, diagnóstico y tratamiento. Anales de Pediatria Continuada. https://doi.org/10.1016/S1696-2818(06)73627-7

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.