Wat je absoluut niet moet doen voor het sporten
Denk je echt te weten wat je wel en niet moet doen voor het sporten? Wat zou je moeten doen om de resultaten te bevorderen?
Het is heel goed mogelijk dat sommige mensen denken dat bepaalde gewoonten heel goed zijn. Maar deze gewoonten vlak voor het sporten kunnen er juist voor kunnen zorgen dat hun hele work-out voor niets is geweest.
Daardoor helpt het hen dus niet om de gewenste doelen te bereiken.
Volg in het vervolg daarom de volgende adviezen op voordat je naar de sportschool gaat of thuis gaat sporten. Op deze manier zal je er niet juist vlak voor het sporten slechter aan toe zijn en zul je in staat zijn om het beste uit jezelf te halen.
Dit zijn de vijf dingen die je absoluut niet moet doen voor een work-out. We zullen je daarnaast ook vertellen wat je kunt doen ter vervanging van deze gewoonten.
1. Slapen voor het sporten
Het is logisch om voordat je aan lichaamsbeweging doet even uit te willen rusten. Dit kan er echter voor zorgen dat je vooruitgang veel minder snel zichtbaar zal zijn.
Dit is vooral het geval als je misbruik maakt van je momentje en veel te veel slaapt voor een work-out.
Wanneer je dutje meer dan dertig minuten duurt, zal je lichaam in een diepe slaap zakken. Net als wanneer je ’s nachts gaat slapen. Een dutje dat langer duurt dan dertig minuten, zorgt er dus alleen maar voor zorgen dat je trager wordt.
Misschien denk je dat je dat dutje voor je work-out echt nodig hebt. Als dit zo is, zorg er dan in ieder geval voor dat je niet langer slaapt dan vijftien tot twintig minuten. Dit is voldoende om je lichaam even uit te kunnen laten rusten.
En tegelijkertijd zullen je hersenen niet denken dat het tijd is om langer uit te rusten.
Lees ook: Handige tips bij te weinig slaap
2. Rekoefeningen
Wellicht zei je gymleraar altijd dat het belangrijk is om je spieren goed te rekken voordat je aan lichaamsbeweging doet. Deskundigen geven tegenwoordig echter aan dat rekken voor het sporten meer schade aan kan richten dan goed zal doen.
Statische rekoefeningen voor een work-out zullen er alleen maar voor zorgen dat je spieren kracht verliezen. Tegelijkertijd loop je hiermee het risico dat je je spieren onnodig belast, waardoor de kans op scheurtjes en verrekkingen groter wordt.
In plaats van rekoefeningen, is het dus verstandiger om je spieren op te warmen door ze op een andere manier te bewegen.
Probeer bijvoorbeeld op je plaats te joggen, jumping jacks te doen of een beetje te fietsen op een hometrainer om je spieren langzaamaan op te warmen.
Bewaar de statische rekoefeningen liever voor na het sporten. Het is veel gunstiger om rekoefeningen te doen wanneer je spieren geheel warm en ontspannen zijn.
3. High intensity interval work-outs
Bij high intensity interval work-outs wordt er gebruik gemaakt van een variatie aan oefeningen, waarbij je elke oefeningen een bepaalde tijd doet en dan een bepaalde tijd uitrust.
Dit soort work-outs verstoren het natuurlijke ademhalingsritme van het lichaam. Dit komt doordat de intensiteit van de oefeningen varieert en door de pauzes die je tussendoor neemt.
En alsof dit nog niet genoeg was, zorgen dit soort work-outs er ook voor dat je weerstand en kracht afneemt (wat waarschijnlijk verreweg van je doel is). Dit kan zelfs gebeuren vlak voordat je aan je work-out begint.
Wat je het beste kunt doen, is een paar cardio-oefeningen doen voordat je aan je work-out begint. Je hoeft hierbij niet te denken aan sprintjes trekken. Dit is namelijk ook niet bepaald gezond. Probeer in plaats daarvan high intensity work-outs te doen.
Wissel dit af met een beetje cardio, waarbij de inspanning niet veer verschilt.
4. Te veel eten of drinken
Nadat je gegeten hebt, begint je lichaam aan het spijsverteringsproces. Wat velen zich niet realiseren, is hoeveel energie het lichaam voor dit proces nodig heeft.
In dit opzicht had je moeder misschien wel gelijk om tegen je te zeggen dat je beter even kunt wachten met zwemmen net nadat je gegeten hebt.
Door te sporten terwijl je lichaam bezig is met het spijsverteringsproces, kun je per ongeluk te veel druk op je lichaam leggen. Dit kan maagkrampen en misselijkheid veroorzaken.
Door daarnaast drankjes te drinken die erg veel suiker bevatten, kun je je lichaam pushen om zijn grenzen te snel te bereiken. Dit zou het onmogelijk maken om je work-out succesvol af te ronden.
Houd er rekening mee dat je een gezond dieet dient aan te houden. Dit is vooral belangrijk voordat je gaat sporten. Dit zal je lichaam namelijk voorzien van de energie die het nodig heeft voor de work-out.
Eet dingen als fruit, granen en yoghurt. Vermijd zoetigheid.
Onthoud dat een hoop drankjes tegenwoordig ongelooflijk veel suiker bevatten. Kijk daarom goed op het etiket. Aan de hand hiervan kun je vaststellen of je lievelingsenergiedrank überhaupt wel gunstig is, en daarnaast natuurlijk ook als dit helaas niet het geval is.
5. Te veel supplementen innemen
Probeer voordat je aan lichaamsbeweging doet een gebalanceerd dieet aan te houden. Hierdoor zul je je lichaam voorzien van alle vitamines en mineralen die het nodig heeft zonder supplementen in te hoeven nemen.
Als je er echter toch voor kiest om supplementen in te nemen, zorg er dan in ieder geval voor dat je er niet te veel inneemt. Te veel kunstmatige dingen innemen kan onder andere een onregelmatige hartslag, misselijkheid en angst veroorzaken.
Supplementen kunnen je helpen om je lichaam een extra zetje te geven tijdens het sporten, maar op de lange termijn bieden deze supplementen echter meer nadelen dan voordelen.
Als je vastberaden bent om proteïnepoeder of pillen in te nemen, wees dan in ieder geval zo verstandig om het etiket goed te lezen. Je zou precies moeten weten wat deze supplementen bevatten voordat je ze in je lichaam stopt.
Hierdoor zul je in staat zijn betere keuzes te maken. Je zult namelijk weten wat voor effect het supplement op je lichaam zal hebben en welke ongewenste bijwerkingen het kan hebben.
Hoe dan ook, gebruik supplementen altijd met mate. Dit zal je een voorsprong bieden bij het opbouwen van weerstand en het verbeteren van je gezondheid. Zorg er echter altijd voor dat je er niet in doorslaat.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Jamtvedt G, Herbert RD, Flottorp S, et al. 2010. A pragmatic randomised trial of stretching before and after physical activity to prevent injury and soreness. British Journal of Sports Medicine. https://bjsm.bmj.com/content/44/14/1002.citation-tools
- Christian Colls Garrido, José Luis Gómez-Urquiza, Guillermo Arturo Cañadas-De la Fuente, Rafael Fernández-Castillo. 2015. Uso, efectos y conocimientos de los suplementos nutricionales para el deporte en estudiantes universitarios. Nutrición Hospitalaria. http://www.aulamedica.es/nh/pdf/8057.pdf
- Steingoetter, A., Buetikofer, S., Curcic, J., Menne, D., Rehfeld, J. F., Fried, M., Schwizer, W., & Wooster, T. J. (2017). The Dynamics of Gastric Emptying and Self-Reported Feelings of Satiation Are Better Predictors Than Gastrointestinal Hormones of the Effects of Lipid Emulsion Structure on Fat Digestion in Healthy Adults-A Bayesian Inference Approach. The Journal of nutrition, 147(4), 706–714. https://doi.org/10.3945/jn.116.237800
- Simic, L., Sarabon, N., & Markovic, G. (2013). Does pre-exercise static stretching inhibit maximal muscular performance? A meta-analytical review. Scandinavian journal of medicine & science in sports, 23(2), 131–148. https://doi.org/10.1111/j.1600-0838.2012.01444.x
- What Happens When You Sleep? WebMD. https://www.webmd.com/sleep-disorders/ss/slideshow-sleep-body-effects