We vertellen je alles over palliatieve zorg

Ernstige chronische ziekten hebben een aanzienlijke invloed op de kwaliteit van leven van patiënten en hun omgeving. Palliatieve zorg is een vorm van zorg die ervoor zorgt dat de ziekte minder impact heeft.
We vertellen je alles over palliatieve zorg

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Alle patiënten met ernstige ziekten kunnen baat hebben bij palliatieve zorg. Het belangrijkste doel is daarom ondersteuning en verlichting te bieden aan mensen die aan ernstige gezondheidsproblemen lijden die op korte of middellange termijn tot de dood kunnen leiden.

Het is bewezen dat palliatieve zorg de kwaliteit van leven van ernstig zieke patiënten en hun gezinnen aanzienlijk verbetert. Toch wordt geschat dat slechts 14% van de mensen die deze zorg nodig heeft, deze effectief ontvangt.

Nooit in de geschiedenis van de mensheid was er meer palliatieve zorg nodig dan nu. Dit komt omdat medische vooruitgang de levensverwachting heeft verlengd. Het overlevingspercentage van mensen met chronische ziekten is daardoor toegenomen. Veel mensen sterven dus niet onmiddellijk aan hun ziekte, maar velen hebben er wel last van.

Waar palliatieve zorg uit bestaat

Vrouw en arts in gesprek

Palliatieve zorg is een medisch gebied dat verantwoordelijk is voor het voorkomen en verlichten van het lijden van ernstig zieke patiënten en het biedt ook een betere kwaliteit van leven voor deze patiënten en hun gezinnen.

Vele mensen die aan levensbedreigende ziekten lijden, hebben deze zorg namelijk nodig. De belangrijkste doelen van palliatieve zorg zijn onder andere:

 • Beheren van de symptomen (Spaanse link) waardoor patiënten lijden, evenals hun gezinsleden.
 • De behandelingsdoelen aanpassen aan de omstandigheden en voorkeuren van de patiënt.
 • Communicatie tussen patiënt, familie en medisch team faciliteren en onderhouden.
 • Psychosociale en spirituele ondersteuning aan patiënten en hun gezinnen bieden.

Palliatieve zorg omvat een breed scala aan ziekten. Degenen die zich in een ernstig stadium van een ziekte bevinden en degenen die vanwege hun toestand geen conventionele behandeling krijgen, kunnen hiervan profiteren. Dit geldt ook voor mensen die slecht op gewone behandelingen hebben gereageerd.

Waar palliatieve zorg uit bestaat

Een ernstige chronische ziekte is een aandoening die meerdere dimensies van de patiënt en het gezinsleven beïnvloedt. Palliatieve zorg tracht een antwoord te geven op:

 • Lichamelijke problemen
 • Praktische kwesties
 • Psychosociale aspecten
 • De spirituele wereld

Lichamelijke problemen zijn meestal pijn, ademhalingsproblemen, slaapproblemen en spijsverteringsstoornissen. Deze problemen worden meestal met medicatie, fysiotherapie, voedingsadvies en ergotherapie aangepakt.

In deze gevallen zijn er meestal een aantal praktische problemen die voornamelijk met de beschikbaarheid van middelen verband houden. Wanneer we het over middelen hebben, verwijzen we naar financiële middelen of de hulpmiddelen die nodig zijn om de patiënt en het welzijn van het gezin te waarborgen.

Ernstige ziekten hebben ook psychosociale ondersteuning nodig om met angst, uitzichtloosheid of ontkenning om te gaan. Deze ondersteuning wordt voornamelijk door begeleidings- en steungroepen verleend.

Medische professionals moeten ook spirituele hulp bieden om overtuigingen en waarden te onderzoeken die aan het accepteren en behandelen van de situatie bijdragen.

Wie moet ze leveren en onder welke voorwaarden

Vrouw krijgt palliatieve zorg

Palliatieve zorg kan in een ziekenhuis, in een gespecialiseerd centrum of thuis worden verleend. De patiënt en zijn gezin moeten beslissen welke de beste keuze is, rekening houdend met de voor- en nadelen van elk.

Het is bewezen dat thuiszorg in de meeste gevallen zeer gunstig voor zieke patiënten is. Deze optie is echter afhankelijk van de voorwaarden en beschikbaarheid van elk gezin, evenals van toegang tot externe ondersteuning.

In het ideale geval wordt deze zorg door een medisch team verleend in samenwerking met de familie van de patiënt. Iemand met een ernstige ziekte heeft namelijk nodig:

 • Artsen
 • Verpleegkundigen
 • Fysieke assistent
 • Voedingsdeskundige
 • Psycholoog
 • Maatschappelijk werker
 • Fysiotherapeut
 • Spiritueel begeleider

Aspecten om te overwegen

Het is erg belangrijk dat zowel de patiënt als zijn gezin de ins en outs van de ziekte, behandelingsopties en prognose kennen. Zo kunnen ze bij elke stap goede beslissingen nemen.

Niet iedereen op de wereld heeft toegang tot palliatieve zorg. In landen met een hoog inkomen hebben bijna alle patiënten deze zorg. In landen met lage inkomens ontbreekt het echter duidelijk. 98% van de kinderen die dergelijke zorg nodig heeft, woont in arme landen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Pessini, L., & Bertachini, L. (2006). Nuevas perspectivas en cuidados paliativos. Acta bioethica, 12(2), 231-242.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.