Chronische lage rugpijn: oorzaken en behandelingen

Gewoonlijk associëren we lage rugpijn met een slechte houding, maar deze pijn heeft veel meer andere mogelijke oorzaken. Hou hiermee rekening als je dit probleem wil aanpakken voordat het erger wordt.
Chronische lage rugpijn: oorzaken en behandelingen
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 28 januari, 2021

Chronische lage rugpijn komt zowel bij mannen als bij vrouwen vaak voor. Het treedt op bij mensen van alle leeftijden, zelfs bij jonge mensen.

Dit probleem kan je levenskwaliteit beïnvloeden, want het tast allerlei soorten activiteiten aan die je elke dag opnieuw doet.

Ontdek in dit artikel wat de verschillende oorzaken van chronische lage rugpijn zijn. We geven je ook informatie over de behandelingen en de natuurlijke remedies die je bij elk specifiek geval kan gebruiken.

Wat wordt bedoeld met de lage rug?

De lage rug is het onderste deel van je rug aan de basis van je wervelkolom of het heiligbeen. Het heeft een natuurlijke kromming, die lordose wordt genoemd als de vorm te uitgesproken is.

Pijn in je onderrug kan verband houden met problemen van de spieren of van de wervels, maar het kan ook een aanwijzing zijn dat bepaalde organen niet goed werken, zoals je nieren of je darmen.

Hoewel een slechte houding soms de oorzaak kan zijn van deze pijn, kan het ook gebeuren dat in andere gevallen emotionele kwesties een bepalende factor zijn.

Mogelijke oorzaken van chronische lage rugpijn

Rugpijn

1. Nierproblemen

Als je wil weten of de pijn in je onderrug verband houdt met je nieren doe dan het volgende:

 • Leg beide handpalmen op het smalle gedeelte van je rug.
 • De plek waar je duimen zich bevinden, is ongeveer dat plaats waar je nieren liggen.
 • Als je hier druk op uitoefent en pijn voelt, dan zou het kunnen dat je een natuurlijke behandeling nodig hebt om de ontsteking in deze organen te verminderen.

Wat je kan gebruiken om dit te behandelen, is bouillon van ui of een thee van paardenbloem en grote klis. Drink het gedurende meerdere dagen in de loop van de dag tot je lage rugpijn verminderd is.

2. Gevoeligheid voor koude en vochtigheid

Als gevolg van problemen van het metabolisme of omwille van andere redenen zijn sommige mensen erg gevoelig voor koude en vochtigheid, vooral als de omstandigheden plots veranderen.

Je onderrug is een van de delen van je lichaam die het meest vatbaar zijn voor deze factoren. Dat geldt ook voor je gewrichten.

Bescherm deze zone door een wollen doek om je middel te wikkelen, net zoals je een verband zou aanbrengen. Deze stof werkt uitstekend en zorgt voor een vorm van isolatie die je beschermt tegen de buitentemperaturen. Tegelijkertijd helpt het de pijn verlichten en zal je je beter voelen.

3. Een slechte houding

zwangere vrouw met rugpijn

Kijk eens naar al die fotomodellen. Je zal zien hoe ze altijd hun rug erg naar achteren krommen. Zo forceren ze hun onderrug op een ongezonde manier naar voren.

Dit is een slechte houding. Het is de reden dat veel mensen last hebben van chronische lage rugpijn, zowel volwassenen als erg jonge mensen. Het komt ook veel voor bij zwangere vrouwen als gevolg van het gewicht van hun buik.

 • Hoe kan je iets doen aan een slechte houding? Doe oefeningen waarbij je je lichaam opnieuw een goede houding aanleert. Zorg er ook voor dat je bij deze oefeningen je wervelkolom goed uitrekt.
 • Inversietherapie kan ook erg veel helpen (maar men raadt zwangere vrouwen af om deze behandeling toe te passen).

Misschien ook interessant om te lezen:
8 tips voor een betere houding

4. Darmstoornissen

Bij darmproblemen zoals constipatie, diarree of beide kunnen symptomen optreden in de lage rug.

Om dit probleem aan te pakken, kun je middeltjes uit de natuurlijke geneeskunde gebruiken:

 • Constipatie: chiazaden en lijnzaad, probiotische supplementen, vezelrijk fruit en groenten. Drink ook veel water tussen de maaltijden.
 • Diarree: groene thee, witte rijst, houtskoolsupplementen en probiotica.
 • Wanneer je afwisselend last hebt van constipatie en dan weer van diarree: bachbloesems, homeopathie, kudzu, chiazaden.

5. Emotionele problemen

vrouw met rugpijn

Emotionele kwesties kunnen een rechtstreekse invloed hebben op je onderrug. Meer specifiek wordt dit deel van je lichaam vaak in verband gebracht met je angsten, vooral omtrent financiële moeilijkheden.

Om de pijn vanuit dit perspectief te behandelen, zal je een professionele therapeut moeten raadplegen. Die kan je een gepersonaliseerde behandeling geven op basis van remedies met Bachbloesem, homeopathie en kruidengeneeskunde.

6. Blessures

Als laatste bespreken we een erg alledaagse reden voor chronische lage rugpijn. Deze pijn kan het gevolg zijn van een blessure tijdens het trainen, van een ongeluk of omdat je een verkeerde beweging gemaakt hebt.

Deze letsels moeten altijd op de juiste manier en onmiddellijk behandeld worden. Dat is om te voorkomen dat er zich chronische pijn ontwikkelt.

Ga op consult bij een arts en laat de nodige tests uitvoeren. Bovendien kan je enkele supplementen innemen om het genezingsproces te versnellen:

 • Een homeopathische remedie met Arnica
 • Biologisch vloeibaar silicium
 • Biergist
 • Haaienkraakbeen

Onmiddellijk nadat je het letsel hebt opgelopen, moet je ijs aanbrengen op de blessure. Dit zal de ontsteking kalmeren. Later kan je dan op die plaats warmte aanbrengen met een beschermend kussen, een warmwaterkruik of zalf. Dit zal veel effectiever zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • “Low back pain” en web orthoinfo
 • “Hiperlordosis” en web espalda.org, 2016
 • Cátedra Extraordinaria del Dolor “FUNDACIÓN GRÜNENTHAL” Universidad de Salamanca, ABORDAJES TERAPÉUTICOS EN EL DOLOR LUMBAR CRÓNICO, 2013
 • NIH. National Institute of Neurological Disorders and Stroke (diciembre de 2014). «Low back pain fact sheet. What causes lower back pain?».
 • Atlas SJ, Deyo RA (febrero de 2001). «Evaluating and managing acute low back pain in the primary care setting». J Gen Intern Med (Revisión) 16 (2)
 • “Normas de higiene postural y ergonomía”, web espalda.org
 •  Koes, B W; van Tulder, M W; Thomas, S (junio de 2006). «Diagnosis and treatment of low back pain». BMJ (en inglés) (BMJ Group) 332 (7555): 1430-1434

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.