Kan je emotioneel lijden overwinnen? 5 belangrijke adviezen

Emotioneel lijden kan iets worden dat ons erg raakt. Het kan zelfs een deel worden van wie we zijn. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Want je kan dit lijden te boven komen, het overwinnen en verdergaan.
Kan je emotioneel lijden overwinnen? 5 belangrijke adviezen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

We hebben allemaal al wel eens iets meegemaakt dat ons veel emotionele pijn bezorgd heeft. Maar kan je op een of andere manier emotioneel lijden overwinnen?

Telkens als we iets moeilijk meemaken, horen we de mensen om ons heen alleen maar zeggen “Je zal zien dat het beter wordt”, “Je zal je snel beter voelen”, “Toe, niet huilen”. Maar op die momenten helpt dit ons niet.

In dit artikel geven we vijf belangrijke adviezen om emotioneel lijden te overwinnen. Weglopen van deze pijn of het negeren horen er niet bij. Want de oplossingen die we je zullen geven, laten je daarentegen op de beste manier de confrontatie met dit lijden aangaan. Laten we eens kijken hoe je dat kan doen.

1. Geef toe: “Ik ga door een moeilijke periode”

Emotioneel lijden overwinnen door het toe te geven

Wat gebeurt er wanneer je je slecht voelt maar iemand vraagt je hoe het gaat? Wees eerlijk, meestal lieg je. Want je zegt hen dat alles goed gaat. Je voegt er soms zelfs aan toe “zoals altijd”.

Maar om emotionele pijn te overwinnen moet je beginnen met eerlijk zijn.

Het is niet het ergste in de wereld om te zeggen dat je niet oké bent, dat je niet op je best bent en dat je gekwetst bent.

Misschien denk je dat je op zoek bent naar medelijden als je dit zegt. Of je hoort misschien zelfs zinnen in je hoofd als “Ik wil jouw medelijden niet”.

Maar wees eerlijk tegen de mensen om je heen en zeg hen hoe je je echt voelt. Want dat staat je toe je lijden te erkennen, in plaats van het te ontkennen of te negeren.

In plaats van je emoties te vermijden ga je ze dus omarmen.

2. Waar komt je lijden vandaan?

Je lijden kan afkomstig zijn van iets dat niet onmiddellijk duidelijk is voor jou. Wat heeft om te beginnen deze emoties veroorzaakt? Hoe voel je je? Wat heb je gedaan om erop te reageren?

Neem de tijd die je nodig hebt en analyseer vanuit verschillende hoeken wat jou overkomen is. Neem één voor één de lagen van je lijden weg zodat je de oorsprong kan onthullen. Misschien was het een gevolg van een trauma uit je kindertijd of een verlies dat je nog niet verwerkt hebt…

3. Geef jezelf woorden van aanmoediging

Emotioneel lijden overwinnen met woorden van aanmoediging

Je kunt dus emotioneel lijden overwinnen. Als je dan terugkijkt, besef je hoe slecht je jezelf waarschijnlijk behandeld hebt. Misschien dacht je dan zinnen als “je bent waardeloos”, “iedereen is beter dan jij”, “je moet eens kijken wie er klaagt”, of zelfs “je bent een idioot”.

Deze zinnen helpen niet. Maar in periodes als deze worden we uiteindelijk erg kritisch tegenover onszelf. Dit helpt ons niet om verder te gaan. Het stort ons daarentegen in een cyclus van depressie, angst en nog groter lijden.

Het is daarom belangrijk dat je voor jezelf zorgt en jezelf met respect behandelt.

Wat zeg jij tegen anderen die door een zware periode gaan? Je geeft hen toch woorden van aanmoediging? Welnu, dat is dus ook wat jij voor jezelf moet doen.

4. Waardeer de mensen om je heen

Wanneer je door een moeilijke periode gaat, wil je soms alleen zijn. Je wilt dan geen andere mensen om je heen.

Je bent dus soms heel erg gericht op jouw lijden. Maar toch is het belangrijk dat je je bewust bent van de mensen die bij jou blijven.

Want zij kunnen de mensen zijn die aan je zijde staan. Alleen al hun aanwezigheid maakt dat je je beter voelt. Ze geven je een hand en helpen je opstaan wanneer je valt.

Je moet deze mensen naar waarde schatten. Want zelfs al begrijpen ze niet wat je meemaakt, toch zijn ze er nog steeds voor jou.

5. Bezoek een psycholoog: hij zal ervoor zorgen dat je je beter voelt

Emotioneel lijden overwinnen met behulp van een psycholoog

Vele mensen hebben wat weerstand om een psycholoog te bezoeken. Want ze denken dat ze in staat zullen zijn om hun lijden in hun eentje te overwinnen. Ze denken ook dat ze het wel van zichzelf kunnen leren.

Misschien hebben ze diep van binnen ook negatieve ideeën over wat het betekent om een psycholoog te raadplegen.

Een psycholoog is een gids die ons de nodige middelen geeft waarmee we emotioneel lijden overwinnen kunnen. Ze helpen ons om ons niet meer alleen te voelen. Ze ondersteunen ons ook zodat we ons begrepen voelen en leren hoe we de situatie vanuit een ander standpunt kunnen bekijken.

Een psycholoog zien geeft ons de mogelijkheid om een frisse ademtocht te nemen. We kunnen dan dit gevoel achter ons laten. Bovendien beginnen we te beseffen dat alles weer goed zal komen. Maar dit proces kan wat tijd vragen.

Emotioneel lijden kan iets worden dat ons erg raakt. Het kan zelfs een deel worden van wie we zijn. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Want je kan dit lijden te boven komen, het overwinnen en verdergaan. Emotioneel lijden overwinnen is mogelijk.

Heb je ooit geprobeerd emotionele pijn in je eentje te boven te komen? Vind je dat de adviezen die we je in dit artikel gegeven hebben, je helpen? Emotioneel lijden overwinnen hoef je niet alleen te doen. Maak gebruik van de adviezen die we je hebben gegeven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fosha, D., Thoma, N., & Yeung, D. (2019). Transforming emotional suffering into flourishing: Metatherapeutic processing of positive affect as a trans-theoretical vehicle for change. Counselling Psychology Quarterly, 32(3-4), 563-593.
  • Morse, J. M. (2011). The praxis theory of suffering. Philosophies and theories in advanced nursing practice. Sudbury: Jones & Bartlett, 569-602.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.