Water drinken onmiddellijk na het opstaan

Water drinken net na het opstaan geeft niet alleen je brein een flinke boost maar zorgt er ook voor dat je je fitter, energieker en gezonder voelt.
Water drinken onmiddellijk na het opstaan

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 22 december, 2022

Iedereen weet dat voldoende water drinken een van de belangrijkste dagelijkse routines is voor een gezonde levensstijl. Water houd je gehydrateerd en zorgt ervoor dat de organen goed blijven functioneren. Water drinken onmiddellijk na het opstaan heeft ook zijn voordelen.

Veel mensen weten namelijk niet dat ook het tijdstip van de dag waarop je water drinkt grote invloed kan uitoefenen op je algemene gezondheidstoestand. Natuurlijk is water drinken gedurende de hele dag goed voor je. Voedingsspecialisten raden echter eveneens aan minstens één glas water te drinken ‘s ochtends op de nuchtere maag.

Wil je graag de gezondheidsvoordelen ontdekken van een glas water drinken onmiddellijk na het opstaan? Lees dan verder in het onderstaande artikel.

Water hydrateert het volledige lichaam

Als je een aantal uren na elkaar slapend doorbrengt, dan is het heel normaal dat je lichaam vocht verliest. De hoeveelheid water die je de vorige dag opnam, speelt nu geen rol meer.

Het lichaam heeft overtollig vocht namelijk reeds uitgescheiden. Daarom is het belangrijk zodra je opstaat je lichaam opnieuw te hydrateren en van vocht te voorzien.

Een glas lauw water drinken onmiddellijk na het opstaan is de perfecte manier om je dag gezond te starten. Je geeft je lichaam namelijk het broodnodige vocht. Je zal merken dat het je ook fitter en energieker doet voelen.

Water drinken onmiddellijk na het opstaan verwijdert gifstoffen uit het lichaam

Water drinken onmiddellijk na het opstaan verwijdert gifstoffen uit het lichaam

Het hydrateert niet enkel het lichaam en levert niet alleen voeding voor elke cel in het lichaam. Water drinken op de nuchtere maag zorgt er ook voor dat gifstoffen die tijdens de nacht opgestapeld werden, uitgescheiden worden.

Wist je dat terwijl je slaapt het lichaam zichzelf herstelt, energie aangevuld wordt en hormoonniveaus in evenwicht gebracht worden? Een neveneffect hiervan is de opstapeling van afvalproducten en gifstoffen. Deze moeten het liefst zo snel mogelijk verwijderd worden, zodat ze geen kans krijgen zich op te stapelen in het lichaam.

Als je opstaat en je drinkt onmiddellijk een glas water, dan stimuleert dat het uitscheidingsproces. Het verwijdert de stoffen die je lichaam niet meer nodig heeft. Je zal vast en zeker merken dat het je meer energie, een gezonder gevoel en bovendien een mooie, stralende huid geeft.

Kickstart voor je stofwisseling

Water drinken onmiddellijk na het opstaan is een prima aanvulling als je een vermageringsdieet volgt en graag enkele kilo’s kwijt wil. Genoeg drinken gedurende de dag is noodzakelijk als je wil afvallen, maar een glas water drinken vóór elke maaltijd is nog een extra duwtje in de rug om je dieet te laten slagen.

Deze heel eenvoudige leefregel zet je stofwisseling ‘s ochtends al in gang. Er is aangetoond dat het lichaam hierdoor eveneens gestimuleerd wordt om extra calorieën te verbranden. Door het drinken van een paar glazen water krijg je ook een voldaan gevoel. Daardoor zal die plotse trek in zoet of zoutjes ook minder snel de kop opsteken.

Minder last van maagzuur door het drinken van water

Minder last van maagzuur door water drinken onmiddellijk na het opstaan

Brandend maagzuur is een veelvoorkomend kwaaltje. Het is meestal het gevolg van ongezonde voedingsgewoontes en een ongezonde levensstijl in het algemeen.

Hoewel een aanval van maagzuur meestal optreedt na het eten van voedsel dat de maagwand irriteert, is er aangetoond dat deze vervelende aandoening meestal voorkomt tijdens het eerste gedeelte van de dag.

Als je de dag daarentegen begint met een glas water, is dat een prima remedie om het niveau van maagzuur te verminderen. De kans op zure oprispingen of een pijnlijke aanval van maagzuur wordt hierdoor aanzienlijk kleiner.

Water betekent ook energie voor je brein

Weet je dat de hersenen voor ongeveer 75% uit water bestaan? Heeft je lichaam te kampen met watertekort, dan heeft dit een onmiddellijk effect op de hersenen en gaan ze minder efficiënt functioneren.

Start je de dag met overvloed aan water, dan krijgen je hersenen alle nodige voeding en vloeistof en ben je mentaal klaar om alle dagelijkse uitdagingen aan te pakken.

Water stimuleert de spijsvertering en voorkomt constipatie

Water drinken onmiddellijk na het opstaan stimuleert de spijsvertering

Een van de voornaamste oorzaken van verstopping of constipatie en een moeilijke spijsvertering is het onvoldoende hydrateren van het lichaam.

Drink je onmiddellijk na het opstaan een glas lauw water, dan wordt de beweging van de ingewanden in gang gezet. Daardoor zal er minder kans zijn op constipatie of andere spijsverteringsproblemen, zoals indigestie.

Minder kans op ziekte

Altijd voldoende water drinken is noodzakelijk om het lichaam in topconditie te houden en gezondheidsproblemen in de toekomst te vermijden. Om je organen te laten functioneren zoals het hoort, ziekte te vermijden en zelfs aandoeningen te genezen, wordt aanbevolen om minstens acht glazen water per dag te drinken.

Drink je water op de nuchtere maag, dan zal je nog sneller voordeel opmerken van het voldoende drinken van water. Bij ziekte zal je kunnen constateren dat genezing sneller op gang komt als je voldoende water drinkt. Drink bij voorkeur een glas onmiddellijk na het opstaan.

Water bezorgt je een stralende huid

Tenslotte, maar zeker niet onbelangrijk, is dat water drinken op de nuchtere maag ook de conditie van je huid verbetert. Drink een tot twee glazen water voor het ontbijt. Je zult zien dat je huid stevig en elastisch gaat aanvoelen. Het zal er er beter gehydrateerd en jonger uit gaan zien.

Ook het voortijdig ontstaan van vervelende rimpels in het gezicht kun je hierdoor vermijden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.