Wat zijn wateroplosbare vitamines?
Vitamines zijn noodzakelijke voedingsstoffen voor het goed functioneren van het lichaam. Er zijn zowel vet- als wateroplosbare vitamines. In tegenstelling tot bepaalde mineralen werken ze in zeer kleine hoeveelheden. Bovendien is het lichaam niet in staat om ze te produceren. Daarom moet je ze in je dieet opnemen.
Over het algemeen zijn de belangrijkste functies van vitaminen het activeren van oxidatie, metabole reacties en het gebruik en het vrijkomen van de energie die door voedsel wordt geleverd. Het belang van deze voedingsstoffen voor de celvitaliteit is dus goed te zien. Daarom moet je ze zeker in je dieet opnemen, door middel van de voedingsmiddelen die je eet.
Vitamines in het algemeen
Elke cel heeft de functie om aminozuren, mineralen en andere verbindingen om te zetten in eiwitten, hormonen en enzymen. Bepaalde vitamines maken deel uit van deze verbindingen, die onmisbaar zijn voor het goed functioneren van het lichaam. We kunnen de dertien verschillende vitamines, die op dit moment bekend zijn, in twee groepen verdelen:
- Wateroplosbare vitamines. Deze lossen op in water. Het lichaam kan ze dus niet opslaan. Daarom is het noodzakelijk om ze elke dag te consumeren, omdat het overschot wordt uitgedreven door zweet en urine.
- Vetoplosbare vitaminen lossen op in vet. Daarom worden ze opgeslagen in het vetweefsel van het lichaam en de lever. Overmatig gebruik van deze vitaminen kan echter schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom moet je voorzichtig zijn met vitaminesupplementen en altijd je arts of apotheker raadplegen.
Laten we vervolgens de vitaminen van de eerste groep nader bekijken.
Wateroplosbare vitamines
Ten eerste bevat deze vitaminegroep de vitaminen die in water oplossen en niet in het lichaam worden opgeslagen. Dit zijn er enkele van:
Vitamine B1 of thiamine
Deze vitamine zit in onder andere:
- noten
- volle granen
- peulvruchten
- biergist
- tarwekiemen
De belangrijkste functie van deze vitamine is het vrijgeven van de energie die afkomstig is van koolhydraten. Daarom kan een tekort aan vitamine B1 het volgende veroorzaken:
- een significante daling van de bloedsuikerspiegel of hypoglykemie
- vermoeidheid en prikkelbaarheid
- spierzwakte
- gebrek aan concentratie
Vitamine B2 of riboflavine
Deze vitamine katalyseert de oxidatie van vetten, eiwitten en koolhydraten. Je kunt deze vitamine vinden in onder andere:
- melk
- lever
- bonen
- linzen
- kaas
- noten
Als je niet genoeg van deze wateroplosbare vitamines binnenkrijgt, kan dit leiden tot visuele stoornissen en ontstekingen van de mond- en keelslijmvliezen.
Vitamine B3 of nicotinezuur
Je vindt het vooral in de volgende voedingsmiddelen:
- peulvruchten
- noten
- granen
- biergist
Het helpt onder andere om voedsel om te zetten in energie. De ziekte die wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine B3, pellagra, is ook het vermelden waard. Dit is een aandoening die wordt gekenmerkt door het verschijnen van vlekken op de huid en spijsverterings- en zenuwaandoeningen.
Vitamine B5 of pantotheenzuur
Dit is een onderdeel van het immuunsysteem, want het helpt het lichaam te beschermen tegen infecties. Daarnaast speelt het ook een rol in de stofwisseling van vetten, eiwitten en koolhydraten.
Je vindt het terug in alle dierlijke en plantaardige weefsels, maar ook in biergist. Een tekort aan deze wateroplosbare vitamine kan leiden tot een verzwakking van het afweersysteem, wat de ontwikkeling van infecties bevordert.
Misschien ook interessant:
Neem deze vitamines om het immuunsysteem te versterken
Vitamine B6 of pyridoxine
Deze vitamine speelt een rol in het aminozuurmetabolisme en de synthese van hemoglobine. Een tekort aan vitamine B6 manifesteert zich door onder andere een gebrek aan eetlust.
De rijkste bronnen van vitamine B6 zijn:
- bananen
- avocado’s
- volkoren granen
- groenten
Vitamine B8 of biotine
Deze vitamine komt voor in veel plantaardig en dierlijk voedsel, waardoor mensen niet snel een vitamine B8-tekort zullen krijgen. Het bindt zich aan bepaalde enzymen die een rol spelen bij de vorming of het gebruik van kooldioxide, waardoor het de functie van een co-enzym.
Vitamine B9 of foliumzuur
Deze vitamine is essentieel voor de DNA-synthese in cellen van nieuwe weefsels, zoals foetussen. Ook speelt het een rol bij de synthese van rode bloedcellen. Een tekort hieraan veroorzaakt bloedarmoede. Vitamine B9 zit onder andere in:
- linzen
- bonen
- groenten
- lever
Vitamine B12 of cyanocobalamine
De belangrijkste bron van vitamine B12 is de lever. Deze vitamine is essentieel voor de synthese van rode bloedcellen. Het is de enige vitamine die het mineraal kobalt bevat. Bovendien produceert geen enkele plant of dier deze vitamine, alleen bepaalde micro-organismen. Een tekort aan deze vitamine veroorzaakt ook bloedarmoede.
Vitamine C of ascorbinezuur
Ten slotte speelt vitamine C een rol bij de vorming van eiwitten in het bindweefsel en de regeneratie van kraakbeen. Zo kan een tekort onder meer leiden tot:
- openingen in het bindweefsel
- onderhuidse bloedingen
- problemen met de genezing
Gelukkig is vitamine C heel makkelijk binnen te krijgen. Het komt namelijk voor in heel veel soorten fruit en groenten, vooral in citrusvruchten en groene bladgroenten.
Tot slot
Zoals je hebt gezien, zijn vitamines heel belangrijk voor een goede gezondheid. Omdat we alleen de eigenschappen van wateroplosbare vitaminen hebben genoemd, is het belangrijk om te onthouden dat vetoplosbare vitaminen ook belangrijk zijn – maar dat is een onderwerp voor een ander artikel!
Vergeet vooral ook zeker niet om gezonde eetgewoonten te hebben om aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te voldoen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Lemoine P., Bablon JC., Da Silva C., A combination of melatonin, vitamin B6 and medicinal plants in the treatment of mild to moderate insomnia: a prospective pilot study. Complement Ther Med, 2019. 45: 104-108.
- Qiu Hua Chan C., Low LL., Hock Lee K., Oral vitamina B12 replacement for the treatment of pernicious anemia. Front Med, 2016.