10 voedingsmiddelen om bloedarmoede te bestrijden

Naast het eten van ijzerrijk voedsel, zou je vitamine C in je dieet moeten opnemen om bloedarmoede te bestrijden, omdat het helpt bij de opname van ijzer.
10 voedingsmiddelen om bloedarmoede te bestrijden

Laatste update: 03 augustus, 2019

Bloedarmoede is een voedselgerelateerde gezondheidstoestand. In veel gevallen wordt het veroorzaakt door een slechte voedingsinname. Net zoals een slechte voeding de manifestatie ervan kan bevorderen, kun je je dieet ook gebruiken om bloedarmoede te bestrijden.

In dit artikel zullen we enkele details over bloedarmoede delen en ook bepaalde richtlijnen die je helpen om het te bestrijden.

Wat is bloedarmoede?

Bloedarmoede is een aandoening die wordt gekenmerkt door een afname in de grootte of hoeveelheid rode bloedcellen. Het kan ook worden gekenmerkt door een laag hemoglobinegehalte.

Over het algemeen manifesteert bloedarmoede zich als gevolg van een slecht voedingspatroon dat geen micronutriënten zoals ijzer, foliumzuur en vitamine B12 bevat.

Soorten bloedarmoede

buisje met bloed

Het meestvoorkomende type bloedarmoede is gerelateerd aan een gebrek aan ijzer. Het kan zich manifesteren als je geen voedsel eet dat rijk is aan dit mineraal, maar het kan ook veroorzaakt worden door een slechte darmfunctie die de opname van deze voedingsstoffen voorkomt.

Het kan ook veroorzaakt worden door overmatig bloedverlies als gevolg van bloedingen, operaties of menstruatie. Een ijzertekort verhindert dan de normale reproductie van rode bloedcellen.

Als gevolg hiervan genereert ons lichaam minder rode bloedcellen dan we nodig hebben. Bovendien zijn de paar die je lichaam produceert meestal erg klein en met een zeer laag hemoglobinegehalte.

Bovendien kan bloedarmoede door een tekort aan foliumzuur of vitamine B12 veroorzaakt worden. In het eerste geval wordt het gekenmerkt door de organische generatie van rode bloedcellen die groot maar zeer fragiel zijn.

Symptomen

Dit zijn de belangrijkste symptomen van een persoon met bloedarmoede, onder andere:

  • Vermoeidheid
  • Constant en intens gevoel van kou
  • Hartkloppingen
  • Hoofdpijn

Over het algemeen is het meest opvallende teken bleekheid, maar een merkbaar verlies aan kracht en verzwakte gemoedstoestand zijn ook duidelijk.

Dieet om bloedarmoede te bestrijden

Bloedarmoede wordt veroorzaakt door een gebrek aan of volledig gebrek aan bepaalde micronutriënten. Het eten van voedingsmiddelen met deze vitaminen en mineralen kunnen je daarom helpen te herstellen.

Het eerste dat je moet weten, zijn de dagelijkse hoeveelheden die je lichaam nodig heeft. Een gezond persoon, behalve in uitzonderlijke gevallen zoals zwangerschap, heeft meestal de volgende dagelijkse hoeveelheden nodig:

  • IJzer: 8 mg voor mannen en 18 mg voor vrouwen
  • Foliumzuur: ongeveer 400 mcg
  • Vitamine B12: 2,4 mcg

Hier zijn enkele van de meest heilzame voedingsmiddelen die kunnen helpen om het risico op bloedarmoede te verminderen en bestrijden:

1. Alfalfakiemen

Alfalfakiemen kunnen tot 1 mg ijzer per 100 gram (3,52 oz) leveren. Daarnaast bevatten ze ook vitamine C, waarmee je bloedarmoede kunt bestrijden, omdat deze vitamine de ijzerabsorptie helpt te verbeteren.

2. Haver

houten lepel met haver

Voor elke 100 gram (3,52 oz) haver die je eet, geef je je lichaam ongeveer 5 mg ijzer. Een kopje haver kan dus ongeveer 50% van de dagelijkse ijzerbehoefte verschaffen.

3. Rood vlees om bloedarmoede te bestrijden

Rood vlees bevat ook ijzer. Voor elke 100 gram (3.52 oz) vlees krijg je 3 mg ijzer. Zorg er echter voor dat het vlees dat je eet niet veel vet bevat.

4. Gedroogde vijgen

Een ander voedingsmiddel dat je kan helpen om bloedarmoede te bestrijden zijn gedroogde vijgen, die 4,2 mg ijzer per 100 gram (3,52 oz) bevatten. Verse vijgen bevatten ook ijzer, maar in mindere mate: 0,6 mg per 100 gram (3,52 oz).

5. Kiwi

Kiwi om bloedarmoede te bestrijden

Kiwi bevat veel vitamine C: ongeveer 98 mg per 100 gram (3.52 oz). Hoewel het geen ijzer bevat, zorgt het dus wel voor vitamine C, waardoor het lichaam het mineraal beter uit andere bronnen opneemt.

6. Linzen om bloedarmoede te bestrijden

Linzen bevatten 3,3 mg ijzer per 100 gram (3,52 oz). Daarnaast bevatten ze belangrijke voedingsstoffen zoals foliumzuur en koper.

7. Biergist

Biergist bevat een grote variëteit en hoeveelheid mineralen, sporenelementen en eiwitten. Het bevat ook alle B-vitaminen.

8. Miso

Miso is een smaakmaker gemaakt van soja, ontbijtgranen en zeezout. Alle vormen van miso bevatten ijzer, maar de meest gunstige is hatcho, omdat het een totaal van 7,1 mg per 100 gram (3,52 oz) bevat.

9. Pistachenoten om bloedarmoede te bestrijden

pistachenoten met en zonder schil

Pistachenoten kunnen helpen om bloedarmoede te bestrijden, omdat ze 3,9 mg ijzer per 100 gram (3,52 oz) bevatten. Ze bevatten ook ongeveer 1,2 mg koper per 100 gram (3,52 oz), wat een ander mineraal is waarvan het tekort bloedarmoede kan veroorzaken. Zo kan de combinatie van beide voedingsstoffen dus helpen om bloedarmoede te bestrijden.

10. Bieten om bloedarmoede te bestrijden

Bieten bevatten 0,80 mg ijzer per 100 gram (3,52 oz). Ze bevatten ook vitamine C en foliumzuur. Al deze gecombineerde voedingsstoffen vormen een barrière die je tegen bloedarmoede kan beschermen. Vergeet in elk geval niet om een professional te raadplegen die je tijdens je herstelproces kan helpen.

De specialist zal je dan vertellen welke voedingsmiddelen je volgens jouw behoeften zou moeten eten. Vergeet niet dat je een dieet moet volgen om bloedarmoede op een gecontroleerde manier te bestrijden. Ook interessant voor jou

Gebruik deze gezonde natuurlijke drankjes bij bloedarmoede
Gezonder LevenRead it in Gezonder Leven
Gebruik deze gezonde natuurlijke drankjes bij bloedarmoede

Bloedarmoede is een aandoening die optreedt wanneer het niveau van de hemoglobine in het bloed laag is. Dit betekent dat een kleinere hoeveelheid zuurstof de cellen en de lichaamsweefsels bevoorraadt. De spieren verzwakken, je huid en haren raken aangetast. Gebruik deze gezonde natuurlijke drankjes bij bloedarmoede.