Gezond voor je hart: haver en appels

Haver en appels zij niet alleen heel gezond, ze zijn ook heel veelzijdig. Er zijn talloze combinaties die je kunt proberen om te profiteren van al hun goede eigenschappen, en vooral om te zorgen dat het niet saai wordt, elke keer diezelfde pap!
Gezond voor je hart: haver en appels

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het is mogelijk dat je twee ingrediënten op je boodschappenlijst vergeet die gezond voor je hart zijn: haver en groene appels. Als je ze nog niet kent, zul je versteld staan van alle voordelen als je deze twee voedingsmiddelen in je normale dieet opneemt.

De gezondheid van het hart is noodzakelijk voor een gezond leven met hoge kwaliteit, omdat het hart bloed en zuurstof verschaft aan al onze lichaamssystemen. Bovendien is het hart de motor die ons hele lichaam doet werken, en ons dieet is een van de gewoonten die het hart helpt, of vernietigt – en ons.

Het voedsel dat we altijd eten heeft een directe invloed op ons hart, vooral als we volwassen zijn. Voor een gezond hart en om je hart te versterken, is het van belang om ‘goed vet‘ in onze dagelijkse maaltijden op te nemen. Deze vetten helpen on het ‘slechte cholesterol’ (LDL) en een teveel aan triglyceriden te verminderen en te verwijderen.

Het is ook aan te raden om ultrabewerkte voedingsmiddelen te vermijden, met name voedsel dat gefrituurd is en/of met een hoog gehalte aan suiker of zout.

Ingrediënten zoals vette vis, noten, ontbijtgranen en fruit zijn een perfect aanvulling op een dieet bij het veranderen van de dagelijkse eetgewoonten.

Voor een sterker hart

Gezondheid van het hart

Als je vandaag begint met een dieetverandering, voeg dan beetje bij beetje haver en appels toe. Naast dat deze ingrediënten gezond voor je hart zijn, voeden ze je lichaam en voedingsstoffen voor al je organen bevatten. We zullen een aantal voordelen van deze twee gezonde voedingsmiddelen bekijken.

Have en beta glucanen

Haver is bijvoorbeeld rijk aan beta-glucanen, een groep beta-D-glucose polysacchariden, die van nature voorkomt in de celwanden van granen, bacteriën en schimmels. Bovendien hebben ze verschillende fysisch-chemische eigenschappen, afhankelijk van de bron.

Dit maakt haver dus uitstekend voor het verlagen van het slechte cholesterol. Bovendien zijn ze ook rijk aan omega 3-vetzuren, ‘goed vet’ en vezels. Deze vezels absorberen en helpen de gifstoffen uit ons lichaam te verwijderen.

Een groene appel per dag…

In wezen zijn appels, naast dat het een heerlijke vrucht is, natuurlijke bondgenoten om gewicht te verliezen. En alsof dat nog niet genoeg is, helpen ze niet alleen om sterke, gezonde tanden te behouden, maar bieden ze ook vezels en energie aan het lichaam.

Groene appels zijn vooral goed vanwege hun hoge gehalte aan kalium. Daarnaast helpt de consumptie ervan om een regelmatige hartslag te behouden.

Haver + appels = sterk hart

De voordelen van groene appels en haver zijn inmiddels wel duidelijk. Stel je nu eens voor wat er met je hart zal gebeuren als je beide aan je dagelijks dieet toevoegt. Wat een oppepper voor je gezondheid!

Vooral omdat beide ingrediënten heel weinig natrium aan het lichaam toevoegen, en met name goed zijn voor het in balans brengen van het niveau van slechte cholesterol. Bovendien helpen ze je ook om je verzadigd te voelen.

Havermout en groene appels klaarmaken

Haver en groene appels zijn erg goed voor je gezondheid. Naast hun gezondheidsvoordelen is het ook een heerlijke combinatie. Laten we eens een paar opties bekijken.

Ingrediënten

  • 1 kop water
  • 1 groene appel
  • 3 eetlepels havervlokken
  • Optioneel: ijs, citroen, kaneelpoeder…

Bereiding

Appel en havermoutpap
  • Week de haver eerst een nacht in een kop water.
  • Snijd de groene appel in kleine stukjes.
  • Doe de havermout en de gesneden appel in de blender en mix tot een homogene shake.
  • Als je meer smaak wilt toevoegen, dan kun je eventueel honing, wat kaneel of een scheutje citroensap toevoegen.
  • Als je meer van frappé houdt, voeg je wat ijsblokjes toe voor je de blender aanzet.
  • Voor een smoothie kun je de gesneden appel een nacht laten bevriezen.

Er zijn veel meer opties om have en appels in je dagelijkse dieet op te nemen. Je kunt ze ook als pap bereiden of ze toevoegen aan je gewone pannenkoekenmix.

Creativiteit is de sleutel bij het dagelijks gebruik van dezelfde ingrediënten. Er zijn heel veel manieren om elke dag van havermout en groene appels te genieten zonder dat het je zal gaan vervelen. Kortom, laat je fantasie de vrije loop.

Conclusie

Overtollig cholesterol en triglyceriden, samen met overgewicht en slechte voeding, beïnvloeden direct de bloedsomloop. Bovendien zorgen ze ervoor dat het lichaam vatbaarder is voor vetophoping in de bloedvaten en dus het risico op een hartaanval en andere gezondheidsproblemen toeneemt.

Door voedsel zoals haver en groene appels in je dagelijks voeding op te nemen, zul je een betere gezondheid hebben. Houd er echter rekening mee dat je ook dagelijks lichamelijke beweging moet hebben en stress moet zien te vermijden.

Kort samengevat, geef je lichaam een goede start om optimaal te werken door haver en appels in je dagelijks dieet op te nemen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.