Wat zijn de verschillen tussen kalkoen- en kippenvlees?

In dit artikel laten we zien wat het verschil is tussen kippenvlees en kalkoenvlees, en wat de juiste bereidingswijze is voor beide. Hoewel ze op elkaar lijken, zijn er kleine verschillen die hen onderscheiden.
Wat zijn de verschillen tussen kalkoen- en kippenvlees?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Zowel kalkoen- als kippenvlees zijn gezonde voedingsmiddelen die je in je dieet kunt opnemen. Specialisten raden je zelfs aan beide te consumeren om je algemene gezondheidstoestand te verbeteren, ongeacht je leeftijd.

We beschouwen deze beide vleessoorten als wit vlees. Deze hebben een betere reputatie dan rood vlees, dat in verband wordt gebracht met een hoger risico op het ontwikkelen van chronische ziekten als we er buitensporig veel van eten. Bovendien moeten we proberen vlees dat door de industrie is verwerkt te vermijden, omdat het gevaarlijke additieven kan bevatten die onze stofwisseling beïnvloeden.

Kippenvlees

Dit voedingsmiddel valt op door zijn hoge eiwitgehalte. Studies (Engelse link) hebben aangetoond dat deze voedingsstoffen onmisbaar en essentieel zijn voor een goede gezondheid van de spieren. Deze stoffen worden gekenmerkt door hun hoge biologische waarde, omdat ze alle essentiële aminozuren bevatten en vrij makkelijk te verteren zijn.

Bovendien heeft kippenvlees een laag vetgehalte. Het vetgehalte bestaat weliswaar uit verzadigde vetten, maar die vormen geen bedreiging voor de gezondheid. Vanuit wetenschappelijk oogpunt varieert de consumptie van verzadigde vetzuren de laatste jaren sterk, zoals blijkt uit een studie (Engelse link) die is gepubliceerd in Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Aan de andere kant mogen we niet vergeten dat dit voedingsmiddel ook opvalt door zijn gehalte aan vitaminen B. Deze micronutriënten zijn essentieel voor het lichaam en spelen een sleutelrol in een groot aantal stofwisselingsreacties die verband houden met het verkrijgen van energie. Zo is vitamine B12 bijvoorbeeld een stof die van fundamenteel belang is bij het voorkomen van bloedarmoede.

Twee verpakte kippen in de supermarkt

Kalkoenvlees

Kalkoenvlees bevat in de samenstelling ook eiwitten met een hoge biologische waarde. Het verschil tussen beide voedingsmiddelen met betrekking tot deze voedingsstof is nauwelijks duidelijk. Het enige dat je kunt aangeven is dat je, afhankelijk van het deel van het dier dat je consumeert, de hoeveelheid van dit soort eiwit kunt variëren.

Er zijn echter aanzienlijke verschillen in het vetgehalte. Kalkoenvlees bevat geen verzadigde vetten. In feite is de totale hoeveelheid vet lager dan die van kip. Ook het cholesterolgehalte is beduidend lager.

Desondanks heeft dit geen ernstige gevolgen voor de gezondheid. De verzadigde vetten worden niet als schadelijk beschouwd, zolang ze maar cis en niet trans zijn.

Tot slot is het goed om te vermelden dat kalkoenvlees een hoger calciumgehalte bevat dan kip: bijna het drievoudige. Deze gegevens zijn interessant bij het samenstellen van een dieet met als doel aandoeningen van het skelet te voorkomen. Er zijn bewijzen dat het regelmatig consumeren van calcium het risico op het ontwikkelen van osteoporose later in het leven vermindert.

De bereiding van het vlees is belangrijk

Bij het bereiden van kip- of kalkoenvlees moet je met een aantal zaken rekening houden. De eerste is dat de voorkeur wordt gegeven aan grillen, bakken in de oven of koken in water. Op die manier worden de vetzuren niet aan verandering blootgesteld, wat ervoor zorgt dat het enigszins gezond blijft.

Je moet het frituren van deze voedingsmiddelen vermijden, en je kunt ze beter ook niet in beslag bereiden. In deze situaties kunnen bestanddelen ontstaan die schadelijk en zelfs giftig zijn voor de menselijke gezondheid, zoals transvetten en acrylamide. Beide stoffen zijn in staat systemische ontstekingen te veroorzaken en organen, weefsels en cellen aan te tasten.

Aan de andere kant is de beste manier om vlees te eten het combineren met groenten. Op die manier zorg je voor een goede bron van micronutriënten en antioxidanten.

Als je ook koolhydraten in de maaltijd wilt opnemen, zijn knollen, peulvruchten en volkoren rijst de beste opties. Het is belangrijk om pasta en brood zoveel mogelijk te vermijden, omdat hun hoge glycemische index schadelijk kan zijn voor het metabolisme van suikers in het algemeen.

Een stuk rauw wit vlees op een snijplank

Kalkoen- en kippenvlees: twee gezonde voedingsmiddelen

Kalkoenvlees en kippenvlees kunnen beide in een gezond dieet worden opgenomen. Ze moeten regelmatig worden gegeten, omdat ze een van de beste bronnen zijn van eiwitten met een hoge biologische waarde. Verder is het ook een goede optie om wit vlees te consumeren in plaats van rood.

In het algemeen zijn de bereidingswijzen van invloed op het eindresultaat van deze producten en er zijn nauwelijks significante verschillen tussen deze producten. De optimale bereidingswijze is de grill of de oven, maar het is ook mogelijk ze te koken. Op die manier blijven de vetzuren gezond.

Vergeet niet dat de basis van een gezonde voeding afwisseling is, en daarom is het ook een goed idee om deze producten af te wisselen met andere voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte, zoals eieren, vis en zuivelproducten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle health in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016.
  • Szajewska H., Szajewski T., Saturated fat controversy: importance of systematic reviews and meta analysis. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (12): 1947-51.
  • Cano A., Chedraui P., Goulis DG., Lopes P., et al., Calcium in the prevention of postmenopausal osteoporosis: EMAS clinical guide. Maturitas, 2018. 107: 7-12.
  • González, María Isabel Castro. “Ácidos grasos omega 3: beneficios y fuentes.” Interciencia 27.3 (2002): 128-136.
  • Manuzza, Marcela Alejandra, et al. “Índice glucémico y carga glucémica: su valor en el tratamiento y la prevención de las enfermedades crónicas no transmisibles.” Diaeta 36.162 (2018): 29-38.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.