Wat kan goudsbloem doen voor je gezondheid?

Of je het nu oppervlakkig aanbrengt of drinkt als een thee, goudsbloem is een erg nuttige medicinale plant die helpt bij veel aandoeningen en problemen.
Wat kan goudsbloem doen voor je gezondheid?

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 23 augustus, 2022

Goudsbloem is een van de bekendste medicinale planten voor de gezondheid van de huid. Hij is betaalbaar en makkelijk te vinden, en het is een van de populairste behandelingen. Het zou geweldig zijn voor het helen, herstellen en hydrateren van de huid.

De plant is ongeveer 50 centimeter lang. Je kan hem waarschijnlijk vlakbij je huis vinden als je in een landelijk gebied woont. Het wordt normaal gesproken goudsbloem genoemd, maar zijn wetenschappelijke naam is Calendula officinalis.

Je kan het makkelijk herkennen dankzij zijn felle oranje kleur die de velden vult wanneer de lente begint en die pas verdwijnt wanneer het vriest.

Als je hem wilt gebruiken in de winter, kan je hem vers plukken en laten drogen. Wat je moet doen, is de platte kant in de zon neerleggen. Je kan hem vervolgens bewaren in een afsluitbare glazen pot of een afsluitbare plastic zak.

In het artikel van vandaag willen we een kijkje nemen naar de gebruiken van deze prachtige plant.

1. Verzacht lichte verbranding door de zon

Milde verbranding door de zon kan erg pijnlijk en irritant zijn. Dit ontstaat wanneer je te lang in de zon bent geweest zonder zonnebrandcrème te gebruiken. Als jij dit hebt, kan je een klein beetje goudsbloemthee op kamertemperatuur aanbrengen of een klein beetje verse goudsbloem gebruiken. 

Als je de plant vers in huis hebt, is het enige wat je moet doen hem fijnsnijden en vervolgens met het het sap dat uit de goudsbloem komt mengen. De pasta die je hierdoor krijgt breng je aan op je huid.

Als je voorkeur uitgaat naar de thee, volg dan dit recept:

Ingrediënten

  • 1 schep verse goudsbloem of 1 eetlepel gedroogde goudsbloem (10 gr.)
  • 1 kopje water (250 ml)

Bereiding

  • Kook het water en voeg de goudsbloem toe.
  • Laat het op een matig vuurtje goed trekken. Verwijder het vervolgens van het fornuis en laat het afkoelen.
  • Wanneer het op kamertemperatuur is, kan je het aanbrengen op de verbrande delen met een schone katoenen doek.

Helpt ontstekingen te verminderen

Goudsbloem zou kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen

Heb je dermatitis? Heb je vaak pijnlijke uitslag? Zo ja, gebruik dan goudsbloemwater als een onderdeel van je dagelijkse reinigingsroutine. 

Bereid een thee zoals we die hierboven hebben beschreven. Na dat je je hebt gewassen, breng je de thee deppend aan met een wattenschijfje op de huid. Laat dit een paar minuten zitten en spoel het vervolgens af met lauwwarm water. Vervolgens kan je een verfrissende crème of lotion aanbrengen.

Zorgt voor de babyhuid

Baby’s hebben een erg delicate huid. Omdat deze nog niet bestand is tegen agressieve chemicaliën, kan je het beste natuurlijke middelen gebruiken wanneer er problemen zijn. 

De meest voorkomende problemen waarbij goudsbloem kan helpen, zijn luieruitslag en warmte-uitslag. Omdat de huid beschadigd is, moet je alles vermijden wat dit erger kan maken.

In dit geval kan je gebruik maken van lauwe goudsbloemthee om de getroffen gebieden mee schoon te maken. Het is verstandig om het gebied na de reiniging niet af te dekken.

Je kan ook zelf een crème maken:

Ingrediënten

  • 200 gr. natuurlijke crème (1 kop)
  • 15 tot 20 druppels etherische goudsbloemolie

Bereiding

Mix de twee ingrediënten en bewaar dit in een plastic of glazen pot.

Je kan de crème op elk moment aanbrengen of het regelmatig gebruiken om problemen te voorkomen en je huid te beschermen. Natuurlijke crème kan worden gevonden in kruidenwinkels of drogisterijen.

Voorkom huidinfecties

Voorkom huidinfecties met goudsbloem

Er zijn veel verschillende soorten huidproblemen die je kan krijgen. Naast verbranding, kan je ook sneetjes en wondjes krijgen. Als je niet voorzichtig bent, kunnen deze gaan ontsteken en ernstige problemen opleveren.

Om infecties te voorkomen en bestaande infecties tegen te gaan, kan je goudsbloemthee of -pasta aanbrengen. Het maakt niet uit welke je gebruikt. Wat belangrijk is, is dat de goudsbloem compleet schoon is van viezigheid en stof. Eenmaal aangebracht wacht je twee dagen voor de infectie begint te verdwijnen.

Als de infectie diep in de huid zit of erg slecht ruikt, ga dan zo snel mogelijk naar de dokter. In dit geval heb je namelijk een andere behandeling nodig.

Goudsbloem tegen muggen

Goudsbloem tegen muggen

Wanneer je naar buiten gaat in de zomer, moet je muggenspray gebruiken. Als je al muggenbeten hebt, of een andere insectenbeet, probeer hier dan niet aan te krabben. Dit zal het alleen maar erger maken. Het gif verspreidt zich daardoor. Zo wordt één bult uiteindelijk meerdere bulten.

Het beste wat je kan doen is kompressen van goudsbloemthee aanbrengen. Deze zullen de ontsteking en de jeuk helpen te verminderen. In ongeveer twee dagen zal het probleem opgelost zijn en zal je geen last meer hebben van de beten op je huid.

Ontdoen van slijm

Als je een hoest hebt met slijm en daardoor niet kan slapen, kan je een kopje goudsbloemthee maken. Gebruik het als een mondspoeling en gorgel hiermee. Dit zal helpen het slijm op te lossen en zal je sneller doen herstellen.

Goudsbloem is veel meer dan alleen een mooie bloem. Het kost niet veel moeite en het is goedkoop. Waar wacht je nog op? Voeg goudsbloem toe aan je EHBO-trommel!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Nicolaus, C., Junghanns, S., Hartmann, A., Murillo, R., Ganzera, M., & Merfort, I. (2017). In vitro studies to evaluate the wound healing properties of Calendula officinalis extracts. Journal of Ethnopharmacology196, 94–103. https://doi.org/10.1016/j.jep.2016.12.006
  • Bernatoniene, J., Masteikova, R., Davalgiene, J., Peciura, R., Gauryliene, R., Bernatoniene, R., … Chalupova, Z. (2011). Topical application of Calendula officinalis (L.): Formulation and evaluation of hydrophilic cream with antioxidant activity. Journal of Medicinal Plants Research5(6), 868–877. Retrieved from http://www.academicjournals.org/JMPR
  • Saini, P., Al-Shibani, N., Sun, J., Zhang, W., Song, F., Gregson, K. S., & Windsor, L. J. (2012). Effects of Calendula officinalis on human gingival fibroblasts. Homeopathy101(2), 92–98. https://doi.org/10.1016/j.homp.2012.02.003
  • Ćetković, G. S., Djilas, S. M., Čanadanović-Brunet, J. M., & Tumbas, V. T. (2004). Antioxidant properties of marigold extracts. Food Research International37(7), 643–650. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2004.01.010

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.