Wat is het nachtelijk eetsyndroom?

Mensen met het nachtelijk eetsyndroom eten 's ochtends nauwelijks en hebben vaak een sterke drang om te eten na het avondeten.  Ze kunnen ook last hebben van slapeloosheid.
Wat is het nachtelijk eetsyndroom?
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Heb je ooit laat op de avond gegeten? Als dat zo is, kun je enige ervaring hebben met het nachtelijk eetsyndroom. Mensen met dit syndroom staan ​​midden in de nacht op om te eten. Ze eten vaak op dat moment omdat ze wakker worden met een oncontroleerbare drang om te eten.

Dit zal echter alleen ‘s nachts gebeuren. Gedurende de dag hebben ze misschien gebrek aan eetlust of eten ze gewoon niet omdat ze een streng dieet volgen.

Deze nachteters zijn echter niet alleen. Nachteten komt eigenlijk vrij vaak voor. Ongeveer 1 op de 100 mensen heeft in mindere of meerdere mate last van het nachtelijk eetsyndroom.

Wat is het nachtelijk eetsyndroom?

Binge eating is een groot probleem en je kunt het identificeren aan de hand van twee basiskenmerken:

  • De persoon zal een grote hoeveelheid voedsel eten, veel groter dan wat iemand zou eten onder vergelijkbare omstandigheden.
  • Er is een gevoel van gebrek aan controle. De persoon kan niet stoppen met eten en heeft geen controle over alles rond zijn eetlust.

Kenmerken van het nachtelijk eetsyndroom

Kenmerken van het nachtelijk eetsyndroom

Wie heeft er nog nooit gehoord van eetstoornissen zoals anorexia en boulimia? Iedereen kent deze 2 eetstoornissen. Geloof het of niet, her nachtelijk eetsyndroom komt veel vaker voor, maar is nauwelijks bekend.

Mensen met dit syndroom hebben vaak moeite met het beheersen van hun emoties en ervaren vaak paniekaanvallen in de vorm van:

  • angst
  • depressie
  • slapeloosheid
  • laag zelfvertrouwen

Volgens sommige psychologen hebben mensen die last hebben van het nachtelijk eetsyndroom meestal gewichtsproblemen. Dit komt waarschijnlijk omdat ze het grootste deel van hun voedsel ‘s nachts eten. Tijdens deze uren zouden ze in plaats daarvan juist moeten slapen.

Bovendien geeft 20% van de zwaarlijvige mensen toe zich veel beter en tevreden te voelen tijdens het ‘s nachts eten. Van deze groep handelt meer dan 75% naar deze aandrang. Hoewel deze aandoening veel vaker voorkomt bij zwaarlijvige en mensen met overgewicht, kan het iedereen treffen.

Symptomen van het nachtelijk eetsyndroom

De symptomen en patronen van deze aandoening zijn duidelijk en vaak herhalen ze zich bij mensen met de eetprobleem. Zoals we hierboven al vermeldden, eten mensen met het nachtelijk eetsyndroom overdag nauwelijks of helemaal niets. Ze lijken overdag gewoon geen eetlust te hebben.

Bovendien zijn deze mensen meestal ‘s ochtends energieker. Gedurende de dag neemt hun energie steeds verder af. Het is ook heel gebruikelijk dat deze mensen ook slaapstoornissen ervaren.

De meest geconsumeerde voedingsmiddelen die ze eten zijn meestal rijk aan koolhydraten zoals bijvoorbeeld:

  • snoep
  • koekjes en gebak
  • brood
  • rijst
  • pasta

Mensen met het nachtelijk eetsyndroom weten meestal wel dat ze een probleem hebben. Daarom voelen ze zich vaak depressief en schamen ze zich voor zichzelf. Helaas verergert de aandoening als ze onder stress staan.

Tips om nachtelijk eetsyndroom te voorkomen en te behandelen

Tips om nachtelijk eetsyndroom te voorkomen en te behandelen

De exacte oorzaken van dit syndroom worden nog onderzocht, en dat geldt ook voor de behandeling ervan. Therapie kan je helpen de exacte oorzaak van je ongezonde eetgewoonten te achterhalen en je ook helpen hiermee om te gaan.

Wat we wel weten, is dat het geen goed idee is om het probleem aan te pakken via het onderwerp overgewicht. Het is een gevoelig onderwerp en iemand met het nachtelijk eetsyndroom weet het al en voelt zich er schuldig over.

Ook gaat deze niet noodzakelijkerwijs over gewicht of zelfbeeld, in tegenstelling tot andere eetstoornissen. Dat wil zeggen, deze mensen zijn niet noodzakelijkerwijs ontevreden over hun lichaam. Het is in ieder geval niet hun grootste zorg.

Het is om deze reden heel belangrijk om te begrijpen waar hun gevoelens van angst vandaan komen en waarom ze proberen deze weg te nemen door het eten van voedsel. Daarom vereist de oplossing meestal multidisciplinaire interventie van professionals op het gebied van psychologie, psychiatrie en voeding.

Om deze reden wordt er bij de behandeling rekening gehouden met diverse zaken. Hieronder zullen we een aantal van deze perspectieven bespreken.

Voedingskundig perspectief

Mensen met het nachtelijk eetsyndroom moeten een goed dieet volgen en hun voedselinname aanpassen aan hun toestand. Daarnaast gelden ook voor hen de volgende adviezen:

  • Zij moeten ten minste 30 minuten per dag bewegen.
  • Rust is essentieel voor de gezondheid, zowel de kwantiteit als de kwaliteit. Zij moeten technieken te leren om hen te helpen om genoeg rust te krijgen.
  • Ze moeten hun stress verminderen door tijd te besteden aan de dingen die ze leuk vinden. Het sociale leven en leuke activiteiten samen met anderen zijn essentieel om gezond te zijn.

Psychologisch perspectief

Cognitieve gedragstherapie kan een persoon met het nachtelijk eetsyndroom helpen zijn gedrag te begrijpen en geleidelijk aan te veranderen. Het kan helpen om te leren de gedachten te ordenen en de stress en angsten in verband met deze toestand te beheersen.

Conclusie

Het nachtelijk eetsyndroom komt veel vaker voor dan de bekendere eetstoornissen anorexia en boulimia. Daarom is het belangrijk om een ​​multidisciplinaire aanpak op te zetten om dit op te lossen.

De behandeling moet zich eerst te focussen op het aanpakken van de angst die dit gedrag veroorzaakt. Aarzel niet om professionele gezondheid in te schakelen als je denkt dat je eetbuien hebt of als je veel last van angsten hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breafkast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.
  • Hannou SA., Haslam DE., McKeown N., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest, 2018. 128 (2): 545-555.
  • Lao XQ., Liu X., Deng HB., Chan TC., et al., Sleep quality, sleep duration, and the risk of coronary heart disease: a prospective cohort study with 60,586 adutls. J Clin Sleep Med, 2018. 14 (1): 109-117.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.