Wat is een ovovegetarisch dieet?
Voor veel mensen betekent vegetarisch eten simpelweg het vermijden van vlees. Er zijn echter een aantal variaties van het vegetarische dieet. Hieronder vinden we ook het ovovegetarisch dieet.
Je kent de term ‘ovovegetarisch’ misschien niet. Maak je geen zorgen. In dit artikel zullen we je vertellen wat dit dieet inhoudt, wat de voordelen zijn en waarom het een gezonde optie is waar je een levenswijze van zou kunnen maken.
Vegetarisme
Vegetarisme is een dieet dat de consumptie van de meeste dierlijke producten elimineert. Er zijn echter verschillende variaties van het vegetarische dieet.
Dit zijn onder andere de volgende:
- Strikte vegetariërs of veganisten eten alleen plantaardige producten. Ze vermijden alle dierlijke producten, zoals eieren, zuivelproducten of bijenhoning.
- Lactovegetariërs consumeren, zoals de naam al aangeeft, naast plantaardige producten ook zuivelproducten, zoals melk en kaas.
- Ovovegetariërs hebben ook een dieet dat zowel plantaardig als dierlijk is. Hoewel ze geen zuivelproducten gebruiken, eten ze wel eieren. In dit artikel kun je er meer over te weten komen.
- Ovolactovegetariërs zijn mensen die plantaardige producten, zuivel en eieren eten. Ze eten echter geen vlees of vis. Deze variant komt het meeste voor in het Westen.
Wat is het ovovegetarisch dieet?
Het ovovegetarisch dieet is een soort van vegetarisme waarbij je geen vlees, vis en zuivelproducten gebruikt. Je mag echter wel eieren eten. Als je een ovovegetarisch dieet volgt, eet je ook alle producten die je bij het vegetarisme gebruikt. Je kunt hier denken aan:
- volkoren granen
- paddenstoelen
- peulvruchten
- fruit
- groenten
- eieren en eierproducten
Wat zijn de voordelen van een ovovegetarisch dieet?
Vegetarisch eten lijkt een aantal voordelen voor de gezondheid te hebben, waaronder de verlaging van cholesterol. De meeste van de gegeten gerechten worden gemaakt met peulvruchten, groenten en fruit.
Het vegetarische dieet bevat over het algemeen ook minder calorieën en is niet zo slecht voor het lichaam als het typische westerse dieet, dat vaak voor een groot deel bestaat uit ultrabewerkte voedingsmiddelen. Als je echter geen goed dieet samenstelt, kan het leiden tot een tekort aan eiwitten en bepaalde vitamines en mineralen. Het voordeel van het toevoegen van eieren aan een vegetarisch dieet is dat eieren onder andere een goede hoeveelheid eiwitten leveren.
Strikte vegetariërs zouden ook een B12 supplement moeten gebruiken, een vitamine dat alleen voorkomt in dierlijke producten. Ovovegetariërs kunnen door de eieren die hun dieet bevat aan hun behoefte aan vitamine B12 voldoen.
Kijk ook eens naar dit artikel:
Hoeveel eieren per week mag je eten?
De voordelen van eieren
Eieren zijn één van de meest eiwitrijke voedingsmiddelen die er zijn. Ze bevatten ook veel gezonde voedingsstoffen, waaronder:
- vitamines (A, D en B12)
- mineralen
- eiwitten van hoge kwaliteit
- essentiële vetzuren
- ijzer
- zink
De voedingsstoffen uit eieren worden bovendien goed door het lichaam opgenomen. Hierdoor kunnen ovovegetariërs deze voedingsstoffen makkelijk opnemen in de darmen, zonder dat ze hiervoor een speciaal dieet of supplementen hoeven te gebruiken.
Het gaat ook om ethiek
De meerderheid van de ovovegetariërs volgen deze levenswijze vanuit gezondheidsoverwegingen, maar ook vanwege ethische en morele keuzes die ze maken. Doordat ze geen vlees, vis en zuivel eten, komen ze op voor de dierenrechten.
Bovendien heeft dit dieet een goede invloed op het milieu, want het draagt minder bij aan de negatieve invloed die de intensieve veehouderij heeft op de wereld waarin we leven.
Ovovegetarische gerechten
Hier zijn een aantal voorbeelden van hoe je eieren in je dieet op kunt nemen. Ze gaan goed samen met onder andere peulvruchten, paddenstoelen, groenten en fruit.
- gekookte eieren
- gepocheerde eieren
- carrotcake
- roerei met aardappels
- eieren met spinazie
- aardappelkroketten
- deeg voor pasta of noodles
- aardappels met roomsaus
Als je zou willen stoppen met vlees te eten, maar je bent bang om te weinig voedingsstoffen binnen te krijgen, dan is dit dieet misschien wel iets voor jou! Je kunt ook altijd een diëtist raadplegen die je kan helpen een goed dieet voor je samen te stellen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Takeuchi H., Sugano M., Industrial trans fatty acid and serum cholesterol: the allowable dietary level. J Lipids, 2017.
- Holick MF., The vitamin D deficiency pandemic: approaches for diagnosis, treatment and prevention. Rev Endocr Metab Disord, 2017. 18 (2): 153-165.