Wat is een micellaire oplossing en waar is het voor?

Veel huidverzorgingsproducten lijken micellair water te bevatten, maar er is weinig bekend over de voordelen en toepassingen ervan. We vertellen je er meer over en leggen uit waar het precies voor is.
Wat is een micellaire oplossing en waar is het voor?

Laatste update: 08 januari, 2021

Een micellaire oplossing is de laatste tijd in huidverzorgingsroutines steeds belangrijker geworden. Het gebruik ervan als gezichtshuidreiniger is toegenomen en het is in veel huidproducten ook een veelgebruikt ingrediënt.

Het succes van dit soort cosmetica is te vinden in de efficiënte reiniging. Het maakt de huid bovendien zacht en glad, wat altijd geweldig is! Blijf lezen om meer details over micellair water te ontdekken.

Wat is een micellaire oplossing?

Micellair water, ook wel een micellaire oplossing genoemd, is een van de meest populaire producten voor gezichtsverzorging en reiniging. Het wordt als een dermo-farmaceuticum beschouwd (Spaanse link), omdat het uit een formule bestaat die je in de apotheek kunt kopen en bedoeld is voor de huid.

De formule bevat milde oppervlakte-actieve stoffen die micellen genereren. Dit is een chemische verbinding die door hun waterafstotende uiteinden op de vereniging van moleculen is gebaseerd.

De micellen hebben de functie om aan het contact tussen het huidoppervlak en het vuil bij te dragen. Er worden vervolgens in combinatie met water de in water oplosbare en in vet oplosbare onzuiverheden verwijderd (Engelse link).

Naast de oppervlakte-actieve stoffen bevat dit type product een verscheidenheid aan toegevoegde componenten, zoals vochtinbrengende crèmes, adstringerende middelen of verzachtende middelen. Deze stoffen geven het micellaire water andere eigenschappen en dit maakt het een van de meest complete producten dat er is.

Misschien ook interessant om te lezen:
Tips om je make-up tasje schoon te houden

Wat zijn de toepassingen?

Micellaire water met vuil

Micellair water maakt onze huid niet alleen zacht, maar verwijdert ook zeer effectief vuil, make-up en vet. Het helpt op zijn beurt de poriën te reinigen terwijl het de huid verstevigt.

Het is een alcoholvrij product en volgens publicaties in JAAD magazine (Engelse link) helpt het de hydratatie van de huid te bevorderen en irritatie en ontsteking te verminderen. Zo houden we onze huid dus zacht, soepel en glad.

De cosmetische industrie brengt deze cosmetica meestal op de markt in relatie tot het type huid waarop ze worden gebruikt. Er is micellair water voor de verschillende huidvarianten, die kunnen worden geclassificeerd als:

 • normaal of eudermisch
 • droog
 • olieachtig
 • verouderd
 • gemengd
 • uitgedroogd

Onnodig te zeggen dat de essentiële stap is om iemands huidtype te herkennen om het juiste micellaire water te kiezen. Gezien de verwarring is het geen slecht idee om naar een dermatoloog te gaan om meer over je de samenstelling van je huid te weten te komen en het perfecte product voor je huid te vinden.

Hoe je het in je dagelijkse routine gebruikt

Een goede hygiëne en huidverzorging is gebaseerd op de toepassing van verschillende producten op onze huid in onze dagelijkse routine. Idealiter zou een reinigingsroutine minstens twee keer per dag moeten worden uitgevoerd.

De eerste routine moet ‘s ochtends als eerste worden gedaan om de huid te reinigen van de cellen die’ s nachts zijn afgescheiden en de olie die tijdens de slaap wordt gegenereerd. Een avondroutine aan het eind van de dag is een andere goede gelegenheid om dit soort verzorging toe te passen om make-up en vuil te verwijderen dat zich in de loop van de dag heeft opgehoopt.

Micellair water vervangt gewoonlijk alle voorgaande producten in een huidverzorgingsroutine. Met andere woorden, het is een middel dat reinigingsmiddelen, toners en vochtinbrengende crèmes overbodig maakt. Het verkort daarom de tijd die je gewoonlijk voor huidverzorging nodig hebt tot één eenvoudige, snelle stap.

Er is momenteel nogal wat controverse over de vraag of micellair water na gebruik moet worden afgespoeld. Volgens onderzoek van Dermatologic Therapy (Engelse link) is het namelijk raadzaam om je gezicht na gebruik af te spoelen, omdat reinigingsmiddelen irritatie bij langdurig contact met de huid kunnen veroorzaken.

5 voordelen van dagelijks gebruik

Iemand doet micellaire water op een watje

Micellair water is niet alleen nuttig voor het reinigen van het gezicht. Het heeft ook belangrijke voordelen die onze huid helpen te beschermen. Bij gebruik geven we onze huid enkele van de volgende voordelen:

 • Hydratatie: de overgrote meerderheid van producten met micellair water bevat glycerine, wat de huid helpt gehydrateerd te blijven en zijn waterbestanddelen niet te verliezen. Volgens studies van Archives of Dermatological Research (Engelse link) heeft glycerol een hoog hygroscopisch vermogen.
 • Verwijdert vuil en vet: de aanwezigheid van micellen biedt deze eigenschap, omdat het de kracht heeft om vuildeeltjes aan te trekken.
 • Effectief voor elk type huid: het heeft een zeer laag agressief potentieel, waardoor het zich van andere soorten reinigingszepen en lotions onderscheidt. Er zijn daarnaast varianten voor iedere huidbehoefte.
 • Huidreiniger: het helpt de poriën te reinigen en veroorzaakt ook bij acne geen enkele vorm van irritatie. Een studie van The Journal of Dermatology (Engelse link) concludeert zelfs dat het gecombineerde gebruik van een gezichtsreiniger en vochtinbrengende crèmes veilig en effectief is.
 • Make-upverwijderaar: dit product is gemakkelijk mee te nemen en te gebruiken. Het is effectief als make-up remover die je op elk moment kunt gebruiken, zelfs zonder stromend water.

Het belang van een micellaire oplossing in onze routine

Micellair water is een van de meest complete producten, rekening houdend met de samenstelling en eigenschappen. Het biedt voordelen die het zeer waardevol maken voor degenen die het gebruiken, met weinig nadelige effecten en het voordeel dat routines tot minder stappen worden teruggebracht.

Het is vanwege het brede scala aan opties om uit te kiezen een van de belangrijkste ingrediënten voor gezichtshygiëne. De mogelijkheid dat het voor verschillende en zelfs tegengestelde huidtypes geschikt is, maakt het dus een zeer aantrekkelijk product en een must have!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Atrux-Tallau N, Romagny C, Padois K, Denis A, Haftek M, Falson F, Pirot F, Maibach HI. Effects of glycerol on human skin damaged by acute sodium lauryl sulphate treatment. Arch Dermatol Res. 2010 Aug;302(6):435-41. doi: 10.1007/s00403-009-1021-z. Epub 2009 Dec 31. PMID: 20043170.
 • Isoda K, Seki T, Inoue Y, Umeda K, Nishizaka T, Tanabe H, Takagi Y, Ishida K, Mizutani H. Efficacy of the combined use of a facial cleanser and moisturizers for the care of mild acne patients with sensitive skin. J Dermatol. 2015 Feb;42(2):181-8. doi: 10.1111/1346-8138.12720. Epub 2014 Dec 6. PMID: 25483138.
 • Draelos Z, Hornby S, Walters RM, Appa Y. Hydrophobically modified polymers can minimize skin irritation potential caused by surfactant-based cleansers. J Cosmet Dermatol. 2013 Dec;12(4):314-21. doi: 10.1111/jocd.12061. PMID: 24305430; PMCID: PMC4285286.
 • Cerezo, Beatriz Imedio. NUEVAS TENDENCIAS EN DERMOFARMACIA: EL AGUA MICELAR, ANÁLISIS DE COMPOSICIÓN Y CONSUMO. Diss. UNIVERSIDAD COMPLUTENSE, 2017.
 • Ananthapadmanabhan KP, Moore DJ, Subramanyan K, Misra M, Meyer F. Cleansing without compromise: the impact of cleansers on the skin barrier and the technology of mild cleansing. Dermatol Ther. 2004;17 Suppl 1:16-25. doi: 10.1111/j.1396-0296.2004.04s1002.x. PMID: 14728695.
 • Kuehl BL, Fyfe KS, Shear NH. Cutaneous cleansers. Skin Therapy Lett. 2003 Mar;8(3):1-4. PMID: 12858234.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.