Wat houdt een vasectomie precies in?

Een vasectomie is een eenvoudige, veilige en zeer effectieve chirurgische procedure die als anticonceptiemethode voor mannen wordt gebruikt. Het heeft geen invloed op iemands seksleven en is in sommige gevallen omkeerbaar.
Wat houdt een vasectomie precies in?

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Een vasectomie is een eenvoudige chirurgische ingreep die een vorm van mannelijke anticonceptie is. Het is een zeer veilige en zeer effectieve methode om een zwangerschap permanent te voorkomen.

Er zijn tegenwoordig steeds meer mannen die voor een vasectomie kiezen. Het is echter een beslissing die met betrekking tot anticonceptie bewustzijn en verantwoordelijkheid impliceert. Het wordt niet aanbevolen voor jonge mannen die geen partner hebben of die een relatiecrisis doormaken.

Een man mag alleen een vasectomie ondergaan als hij er volledig zeker van is dat hij in de toekomst geen biologisch kind wil verwekken. Dit is een relatief permanente methode en daarom een beslissing die zorgvuldig moet worden overwogen.

Wat is een vasectomie?

Man met zwarte kleding

Een vasectomie is een chirurgische ingreep waarbij een chirurg de zaadleider doorsnijdt (Engelse link). Deze kanalen vervoeren sperma van de testikels naar de urinebuis. Een arts snijdt ze door zodat ze die functie niet meer kunnen vervullen en zo komt het sperma zonder een uitgangsroute in de testikels vast te zitten.

Aangezien sperma het lichaam van een man niet meer kan verlaten, is het voor een man die een vasectomie heeft ondergaan niet mogelijk om een vrouw zwanger te maken. Deze methode is in 99,9% van de gevallen effectief en steriliseert mannen in feite.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat het sperma de cel is die in een zwangerschap resulteert wanneer deze met de vrouwelijke eicel wordt samengevoegd. Een man kan na een vasectomie geslachtsgemeenschap hebben, ejaculeren en sperma uitstoten. Er zit echter geen sperma in het zaad, dus bevruchting is onmogelijk.

De procedure

Een vasectomie is een poliklinische operatie die gemakkelijk in een kliniek of in het ziekenhuis kan worden uitgevoerd. Het vereist lokale anesthesie, wat betekent dat de patiënt tijdens de procedure wakker is, maar geen pijn voelt. Het eerste dat gezondheidswerkers doen is het scrotum scheren en schoonmaken, waarna ze het gebied verdoven om de ingreep te doen.

Er zijn twee manieren om een vasectomie uit te voeren: met een incisie en zonder incisie. In het eerste geval maakt een chirurg twee kleine sneden met het scalpel in het bovenste gedeelte van het scrotum. Vervolgens knippen en binden of verzegelen ze de uiteinden van de zaadleider en sluiten ze de wond met hechtingen of chirurgisch rubber af.

Bij een vasectomie zonder incisie zoekt de arts de zaadleider en injecteert vervolgens een verdovingsmiddel. Vervolgens maken ze een heel klein gaatje in hetzelfde scrotum, koppelen de kanalen en snijden er een deel van af. Om het af te maken, verzegelen ze het gat met een hechting of met chirurgisch rubber.

Vasectomie: voor en na

Artsen aan het opereren

Meestal vereist dit type interventie een minimale voorbereiding. Het bestaat uit het overnemen van ingenomen medicijnen en het verminderen of onderdrukken van medicijnen die coagulatie kunnen verhinderen. Dit vindt meestal 10 dagen voor de ingreep plaats.

Na de procedure moeten mannen minimaal drie of vier dagen een scrotum-beugel gebruiken. Er kunnen blauwe plekken en ontstekingen verschijnen, maar deze verdwijnen meestal één of twee weken na de operatie. Doorgaans kan een man zijn normale activiteiten binnen 3 tot 7 dagen hervatten.

Dit is een zeer veilige procedure, maar er zijn risico’s (Engelse link). Normaal ongemak omvat pijn en ontsteking die met voorgeschreven pijnstillers of door wat ijs in het gebied te leggen kan worden bestreden. Raadpleeg je arts als de pijn ondraaglijk is.

In sommige gevallen kan er een infectie zijn, maar deze is met antibiotica meestal gemakkelijk onder controle te houden. Koorts is een teken van infectie en vereist onmiddellijke medisch ingrijpen. Hetzelfde geldt voor een bloeding of ernstige ontsteking.

Dingen om te overwegingen

Een vasectomie heeft op geen enkele manier invloed op de seksualiteit van een man en iedereen die de procedure heeft ondergaan, kan na een week of twee seks hebben. Er is echter tijdens de eerste drie maanden nog steeds een kans op een zwangerschap, dus misschien wil je in die periode andere anticonceptiemethoden gebruiken.

Deze procedure is soms omkeerbaar, maar in sommige gevallen niet. De omkering is echter duurder en complexer en er is geen garantie dat deze succesvol zal zijn.

Merk ook op dat, hoewel een vasectomie een anticonceptiemethode is, seksueel overdraagbare aandoeningen niet worden voorkomen. Je zou daarom het beste misschien nog steeds condooms kunnen gebruiken bij nieuwe partners.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Romero Pérez, P., Merenciano Cortina, F. J., Rafie Mazketli, W., Amat Cecilia, M., & Martínez Hernández, M. (2004). La vasectomía: estudio de 300 intervenciones. Revisión de la literatura nacional y de sus complicaciones. Actas urológicas españolas, 28(3), 175-214.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.