Wanneer zou je ijzersupplementen moeten nemen?

IJzersupplementen helpen de ijzerafzettingen in het lichaam te vergroten. Wie moet ze nemen en wat mogen ze ervan verwachten? Lees verder om erachter te komen.
Wanneer zou je ijzersupplementen moeten nemen?
Florencia Villafañe

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Florencia Villafañe.

Laatste update: 05 november, 2022

IJzersupplementen zijn ideaal voor mensen om te nemen van wie de voeding dit mineraal niet levert. Maar wie heeft ze echt nodig? Is het niet iets dat je vaak moet consumeren?

IJzer is voor de vorming van hemoglobine en rode bloedcellen essentieel. Een tekort kan dus tot complicaties leiden. Lees verder om te ontdekken wie er ijzersupplementen moeten nemen.

Oorzaken van ijzertekort

Het lichaam heeft moeite om zuurstof naar de weefsels te transporteren wanneer het ijzergehalte in het bloed daalt. Om deze reden zijn de belangrijkste symptomen van dit tekort:

  • zwakte
  • vermoeidheid
  • hoofdpijn
  • bleekheid
  • koude handen en voeten

Deze manifestaties kunnen dus op de aanwezigheid van bloedarmoede wijzen.

Onthoud dat het werkvermogen en de motorische activiteit van het lichaam als gevolg van dit tekort afnemen. Dit alles verandert het immuunsysteem en daarmee neemt de kans op ziekte toe. Lage niveaus van dit mineraal hebben ook invloed op het gebrek aan mobilisatie van vitamine A in de lever.

Wanneer moet je ijzersupplementen nemen?

Voedingsmiddelen rijk aan ijzer

Gelukkig kunnen ijzersupplementen deze complicaties voorkomen of behandelen als ze eenmaal zijn begonnen. Ze moeten voor betere resultaten deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet.

Volgens verschillende onderzoeken (Spaanse link) hebben een aantal bevolkingsgroepen een verhoogde behoefte aan dit mineraal. Het kan een gevolg zijn van een slecht voedingspatroon of stadia van menselijke ontwikkeling die verband met bloedarmoede houden, zoals:

Zwangerschap

Zwangere vrouwen hebben meer ijzer voor zichzelf en hun baby’s nodig. Er is een verhoogd risico op bloedarmoede als het ijzertekort tijdens de zwangerschap ernstig is. Ook als het kind een laag geboortegewicht heeft, te vroeg is geboren of al vroeg een laag aantal rode bloedcellen heeft.

De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat meer dan 40% van de zwangere vrouwen in de wereld bloedarmoede heeft (Engelse link). Dit zou erop kunnen wijzen dat de helft van deze populatie een ijzertekort heeft.

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven (Spaanse link) moeten daarom hun arts raadplegen over het ideale supplement om dit probleem te voorkomen. Ze kunnen het in de vorm van druppels of tabletten voorschrijven. In ernstige gevallen is het in injectievorm vereist, vooral als de zwangere vrouw oncontroleerbaar moet braken.

Baby’s en peuters

IJzergebrek kan vertragingen in de psychologische ontwikkeling, sociaal isolement en een verminderd vermogen om op te letten veroorzaken. Voldragen baby’s kunnen ook een tekort krijgen (Engelse link) als de moeder niet voldoende voedsel met dit mineraal in hun dieet opneemt.

Ovulerende vrouwen en tieners

Een aantal vrouwen in de vruchtbare leeftijd is vatbaar voor een tekort aan deze voedingsstof. Over het algemeen komt dit door hevig menstrueel bloeden. Hun ijzerverlies is daardoor groter dan bij andere mensen.

Adolescenten hebben bovendien hogere eisen vanwege hun ontwikkelingsstatus (Engelse link), die door zware menstruaties wordt verergerd. Metrorragie bij jonge vrouwen die hun menstruatie beginnen, is een veelvoorkomende oorzaak van bloedarmoede.

Regelmatige bloeddonoren

Deze personen zijn vatbaar voor ijzertekort, maar ze kunnen dit voorkomen door het optimale tijdsbestek tussen de ene donatie en de volgende te respecteren.

Bloedarmoede door chronische ziekte

Volgens verschillende onderzoeken (Spaanse link) kunnen chronische ziekten zoals reumatoïde artritis, inflammatoire darmaandoeningen, gastro-intestinale aandoeningen en bepaalde soorten kanker het vermogen van het lichaam om ijzer te absorberen en gebruiken, verstoren. Dit is de reden waarom mensen met deze aandoeningen vaak een tekort hebben.

Dingen om bij het gebruik van ijzersupplementen te overwegen

IJzersupplementen

IJzersupplementen zijn verkrijgbaar in de vorm van:

  • capsules
  • tabletten
  • kauwtabletten
  • vloeistoffen

IJzersulfaat is de meestvoorkomende, maar er zijn andere chemische vormen zoals gluconaat en fumaraat.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat deze beter worden opgenomen als ze op een lege maag worden ingenomen. Hun inname kan echter tot maagkrampen, misselijkheid en diarree leiden. Neem ze daarom samen met een kleine hoeveelheid voedsel in om deze problemen te voorkomen.

Calcium en maagzuurremmers verstoren bovendien de opname ervan, dus je moet ten minste twee uur wachten voordat je melk, kaas, rauwe groenten, cafeïne en andere geneesmiddelen inneemt. Daarentegen kunnen de soorten voedsel die vitamine C bevatten, zoals citrusvruchten en kiwi, een efficiëntere ijzeropname bevorderen.

Routinematig bloedonderzoek wordt aanbevolen om zeker te zijn van een ijzertekort. Deze methode bepaalt het exacte aantal rode bloedcellen en de hemoglobinewaarden. Het is ook mogelijk om indien nodig de concentraties ijzer in het bloed en zijn transporteiwitten te meten.

Moet je ijzersupplementen nemen?

Deze medicijnen zijn een effectieve strategie om lichaamsreserves te vergroten, maar het gebruik ervan is niet voor iedereen geschikt. Houd er rekening mee dat de inname van een stof die niet door een arts is voorgeschreven, gecontra-indiceerd is, omdat een teveel eraan naar complicaties kan leiden.

Het is bovendien het beste om een uitgebalanceerd dieet met veel ijzer te volgen. Houd er rekening mee dat supplementen geen magie zijn en ook niet de enige strategie tegen bloedarmoede. Op dezelfde manier is de afname van rode bloedcellen niet altijd aan een gebrek aan ijzer te wijten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Olivares, M., & Walter, T. (2003). Consecuencias de la deficiencia de hierro. Revista chilena de nutrición30(3), 226-233.
  • Olivares, M., & Walter, T. (2004). Causas y consecuencias de la deficiencia de hierro. Revista de Nutrição17(1), 05-14.
  • Administración diaria de suplementos de hierro y ácido fólico durante el embarazo. OMS.
  • Sato, A. P. S., Fujimori, E., Szarfarc, S. C., Borges, A. L. V., & Tsunechiro, M. A. (2010). Consumo alimentar e ingestão de ferro de gestantes e mulheres em idade reprodutiva. Revista Latino-Americana de Enfermagem18(2), Tela-113.
  • La administración diaria de un suplemento de hierro para mejorar la anemia, las reservas de hierro y la salud en mujeres menstruantes. OMS
  • ¿Qué es el hierro? ¿Para qué sirve?. National Institutes of health. Office of Dietary Supplements.
  • Gómez, Angela Julieth López, and Leidy Johanna Madrigal Cogollo. “Anemia ferropénica en mujeres gestantes.” Biociencias 1.3 (2017).
  • Lopez, Anthony, et al. “Iron deficiency anaemia.” The Lancet 387.10021 (2016): 907-916.
  • Iuliano, Bianca Assunção, Maria Fernanda Petroli Frutuoso, and Ana Maria Dianezi Gambardella. “Anemia em adolescentes segundo maturação sexual.” Revista de Nutrição 17.1 (2004): 37-43.
  • Pasricha, Sant-Rayn, et al. “Effect of daily iron supplementation on health in children aged 4–23 months: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials.” The Lancet Global Health 1.2 (2013): e77-e86.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.