Waarom je zou moeten genieten van havermout
Havermout biedt veel voordelen voor je gezondheid. Steeds meer mensen hebben zich gerealiseerd dat het een beter, en veel minder duur, alternatief is voor voorverpakte granen. De consumptie ervan neemt dus toe. Dit is geweldig nieuws omdat het erg gezond is. Lees dus verder om erachter te komen waarom je zou moeten genieten van havermout in je dieet.
Kennis is macht en veel mensen weten gewoon niet hoeveel hun dieet hun welzijn beïnvloedt. Een van de beste dingen van havermout is dat je het in allerlei gerechten kunt integreren, omdat de milde smaak ervan goed past bij de meeste ingrediënten.
De meest voorkomende manier om het te eten is bij het ontbijt. Je kunt het echter ook gebruiken om snacks te maken die je tussen de maaltijden door kunt consumeren. Vandaag zullen we je dus meer vertellen over de vele voordelen van havermout in je dieet. We geven je ook enkele ideeën over hoe je het kunt integreren in je dagelijkse maaltijden.
Waarom je zou moeten genieten van havermout
Havermout is vrij veelzijdig en het is erg gezond. Het is ideaal als hoofdingrediënt of als aanvulling op andere ingrediënten in elk type recept. Je zult enorm profiteren van de nutritionele eigenschappen en het zal je gerechten een ander tintje geven.
Havermout is rijk aan vezels en complexe koolhydraten, die onder andere de glucose-absorptie verbeteren en een vullend effect hebben.
Het bestaat voornamelijk uit complexe koolhydraten die een energiebron zijn die veel progressiever is en langer meegaat dan eenvoudige koolhydraten. Niet alleen dat, maar havermout is ook rijk aan gezonde vetten en eiwitten.
Havermout heeft ook een hoog vezelgehalte (9 gr./100 gr.), dat samen met de rest van de voedingsstoffen veranderingen in het spijsverteringsstelsel zoals constipatie, diabetes en zelfs obesitas kan helpen voorkomen. Het is ook geweldig voor je cholesterol.
Lees ook:
Gezond voor je hart: haver en appels
Vijf voordelen van havermout
1. Havermout helpt je cholesterol onder controle te houden
Vanwege de fysisch-chemische eigenschappen van bèta-glucaan, geloven voedingsdeskundigen dat havermout kan bijdragen aan lagere cholesterolwaarden in het bloed. Het zou kunnen helpen bij het beheersen van postprandiale plasmaglucose en insulinerespons.
Talrijke studies geven aan dat de consumptie van 3 gram bèta-glucaan per dag kan bijdragen aan het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Dit moet echter altijd worden gedaan als onderdeel van een dieet met een laag gehalte aan verzadigd vet en cholesterol.
2. Het bevat antioxidanten
Havermout bevat exclusieve polyfenolen, bekend als avenanthramides. Dankzij deze antioxidanten kun je niet alleen celoxidatie verhinderen, maar ook je bloeddruk reguleren en je bloedvaten laten verwijden voor een ontstekingsremmend effect.
3. Het is geweldig voor je zenuwstelsel en botgezondheid
Dankzij het vitamine B-complex in havermout helpt het de werking van het zenuwstelsel te ontwikkelen, in stand te houden en in evenwicht te brengen. Wat de botten betreft, helpt het vanwege de grote hoeveelheid calcium die het bevat demineralisatie te voorkomen. Daardoor helpt het om osteoporose te voorkomen.
Dankzij het binnenkrijgen van vitamines en mineralen zoals calcium, is de consumptie van havermout direct gerelateerd aan een lagere incidentie van osteoporose.
4. Genieten van havermout om ziekten te helpen voorkomen
De consumptie van havermout helpt hypothyeroïdie te voorkomen omdat het jodium bevat, een mineraal dat de schildklier normaliseert. Ook verbeteren de slijmoplossende en mucolytische eigenschappen van haver bijvoorbeeld hoesten en bronchitis.
Sommige onderzoeken wijzen er zelfs op dat de vroege introductie van havermout in het dieet van je kinderen het risico op astma zou kunnen verminderen.
5. Havermout reguleert het suikergehalte
Zoals we hierboven al zeiden, bevat havermout bèta-glucanen, die oplosbaar in water zijn. Daardoor vormen ze een soort gel tijdens de spijsvertering die de spijsvertering en de doorgang van suikers in het bloed vertraagt. Dit is hoe havermout helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen en de insulinerespons te verbeteren.
Havermout is vooral goed in het dieet van mensen met diabetes type 2. Een goede reden dus waarom je zou moeten genieten van havermout in je dieet.
Een lekker recept met havermout:
Suikervrije havermoutkoekjes zonder boter
De beste manieren om te genieten van havermout voor maximale voordelen
Havermout is een veelzijdig graan dat je niet alleen in zoetigheden kunt gebruiken, maar ook in hartige gerechten. Je kunt het bijvoorbeeld mengen met gehakt om er hamburgerpasteitjes of gehaktballetjes van te maken. Je kunt het ook gebruiken in plaats van paneermeel of je kunt het fijn malen voor je gefrituurde kip-recept.
De meest voorkomende manier hoe we het eten is door het te mengen met vers fruit, zoals met muesli. Op deze manier kun je beter profiteren van de mineralen en vitamines, omdat het zuur in de vrucht de opname ervan in ons lichaam bevordert.
Je kunt het ook aan elk recept voor brood en koekjes toevoegen. Je kunt het zelfs in je recepten voor chocoladetruffels of havermout- en amandelrepen doen. Deze lekkernijen zijn veel gezonder dan die je in de winkel koopt.
Er zijn wel nog steeds twijfels over de vraag of dit graan geschikt is voor coeliakipatiënten. Iedereen zonder glutenintolerantie kan echter veel baat hebben bij het opnemen van dit graan in hun dieet. Dus, hoe vaak eet jij het? Ben jij overtuigd om te gaan genieten van havermout?
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Baldassano S., Accardi G., Vasto S., Beta glucans and cancer: the influence of inflammation and gut peptide. Eur J Med Chem, 2017. 142: 486-492.
- Sima P., Vannucci L., Vetvicka V., B glucans and cholesterol. Int J Mol Med, 2018. 41 (4): 1799-1808.
- Aparicio Vizuete A., Ortega Anta RM., Efectos del consumo de beta glucano de la avena sobre el colesterol sanguíneo: una revisión. Rev Esp Nutr Hum Diet, 2016.
- Virtanen SM., Kaila M., Pekkanen J., Kenward G., et al., Early introduction of oats associated with decreased risk of persistent asthma and early introduction of fish with decreased risk of allergic rhinitis. Br J Nutr, 2010. 103 (2): 266-73.