Waarom je urine stinkt nadat je asperges hebt gegeten

Heb je ooit opgemerkt dat je urine na het eten van asperges stinkt? Ontdek in dit artikel waarom!
Waarom je urine stinkt nadat je asperges hebt gegeten
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een aantal voedingsmiddelen veranderen de geur van urine. Asperges is daar voor sommige mensen een voorbeeld van, wat betekent dat als je het hebt gegeten je urine stinkt.

De oorsprong van dit fenomeen is een stof die asparagusinezuur wordt genoemd. De metabolisatie ervan leidt tot een afvalproduct genaamd methanethiol, dat verantwoordelijk is voor de geur van urine.

Ook genereert de metabolisatie van asparagusinezuur andere stoffen, zoals dimethylsulfide en zwavelverbindingen die de karakteristieke geur veroorzaken. Dit proces komt echter niet bij iedereen voor. Het wordt namelijk door de aanwezigheid van een bepaald gen in het DNA bepaald.

Niet iedereen kan de geur waarnemen

Op dezelfde manier dat een gen de productie van deze verbindingen bepaalt na het eten van asperges, kan niet iedereen een sterkere geur in de urine detecteren. In feite is slechts 40% van de bevolking er gevoelig voor.

De detectie van de geur is ook gerelateerd aan genetica en het type DNA van elk individu. Een manier om te verbergen dat urine na het eten van asperges stinkt, is meer water te drinken en vochtafdrijvend voedsel te eten. Op deze manier zal de urine minder geconcentreerd zijn en daarom minder stinken.

We moeten ook opmerken dat een groot deel van de mensen die deze geur niet kunnen identificeren, vrouwelijk is. Over het algemeen zijn vrouwen beter in het identificeren van geuren. Dit is echter een uitzondering.

Dit kan ook komen doordat de positie waarin vrouwen plassen het voor hen moeilijker maakt om de geur waar te nemen. Het is echter noodzakelijk om dit fenomeen en het belang van het genoom te blijven bestuderen om tot betere conclusies te komen.

Natuurlijke vochtafdrijvers om de urinegeur na het eten van asperges te verminderen

Waarom je urine stinkt nadat je asperges hebt gegeten

Een aantal voedingsmiddelen verhogen de urineproductie en stimuleren het plassen. Goede voorbeelden hiervan zijn ananas en thee. Deze voedingsmiddelen helpen om vochtretentie te bestrijden en kunnen de geur van urine verminderen door de concentratie afvalstoffen te verlagen.

  • Ze helpen ook het lichaam te ontgiften, omdat ze de urineproductie verhogen en zo het lichaam van afvalproducten zuiveren.
  • Het is echter ook noodzakelijk om voor een juiste waterinname te zorgen om uitdroging te voorkomen.
  • Over het algemeen is twee liter water (ongeveer 8 glazen) meestal meer dan voldoende om een goede hydratatie te garanderen.
  • In warmere en nattere klimaten moet je echter mogelijk meer water drinken. Hetzelfde geldt voor atleten die door te zweten veel vocht verliezen.

Een correcte waterinname, samen met het eten van natuurlijke vochtafdrijvende voedingsmiddelen helpt onder andere de gezondheid van de nieren te behouden.

Andere eigenschappen van asperges

Kom aspergesoep

Asperges zijn rijk aan mineralen zoals kalium. Het is ook rijk aan vitamine C en B. Bovendien is het een bron van vezels, wat betekent dat het een verzadigend voedsel is, maar het bevat weinig calorieën. Lees hier een Engels artikel over de voedingswaarde van asperges.

We moeten ook opmerken dat deze groente lang houdbaar en zeer veelzijdig is, wat betekent dat je hem kunt gebruiken om veel verschillende recepten te maken.

  • Je kunt het stomen of sauteren.
  • Je kunt ook een heerlijke aspergeroomsoep maken.
  • Een ander geweldig idee is om een quiche met deze groente te maken.

Conclusie

Asperges bevatten dus een stof die in het lichaam metaboliseert, wat tot het ontstaan van zwavelhoudende afvalproducten leidt. Dat is de reden waarom je urine stinkt nadat je asperges hebt gegeten. Niet iedereen kan deze geur echter waarnemen.

Asperges zijn hoe dan ook een zeer interessante groente om in je dieet op te nemen. Het is rijk aan vezels en bevat niet veel calorieën, waardoor het voor elk type dieet ideaal is. Deze groente is ook zeer veelzijdig, wat betekent dat je er veel verschillende recepten mee kunt maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ramamoorthy A., Sadler BM., Van Hasselt JGC., Elassaiss-Schaap J., Kasichayanula S., Edwards AY., Van der Graaf PH., Zhang L., Wagner JA., Crowdsourced asparagus urinary odor population kinetics. CPT Pharmacometrics Syst Pharmacol, 2018. 7 (1): 34-41.
  • Mitchell SC., Waring RH., Land D., Thorpe WV., Odorous urine following asparagus ingestión in man. Experientia, 1987. 43 (4): 382-3.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.