Waarom je industrieel brood moet vermijden

Industrieel brood is ongezond en kan zelfs leiden tot gezondheidsproblemen door onder andere het hoge gehalte aan calorieën, transvetten en suiker.
Waarom je industrieel brood moet vermijden
Marta Guzmán

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Marta Guzmán.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Industrieel brood is verleidelijk vanwege de lekkere zoete smaak en het feit dat het zeer makkelijk te krijgen is in de supermarkten. Het is eigenlijk junkfood. Lees verder om erachter te komen waarom dit soort brood niet gezond is en waarom je het niet te vaak moet eten.

Industrieel brood is junkfood

Waar denk je aan als je de term ‘industrieel brood’ hoort? Deze term verwijst naar een groep broodproducten die je bij de bakkersafdeling van de supermarkt kunt kopen, zoals onder andere de volgende:

  • speciale broodjes
  • gebak
  • taart
  • koekjes

Al deze voedingsmiddelen hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken, zoals hun overmaat aan de volgende zaken:

Laten we in het artikel van vandaag eens kijken wat de mogelijke problemen van commercieel brood zijn en wat de gevaren zijn van het regelmatig consumeren hiervan.

Industrieel brood is een caloriebom

Broodjes en gebakjes

Deze term komt voort uit het feit dat deze producten een hoge hoeveelheid calorieën bevat die geconcentreerd zijn in een klein volume. Deze hoeveelheid calorieën is goed voor 30% van de totale hoeveelheid calorieën die een persoon per dag verbruikt. Honderd gram hiervan levert ons zelfs gemiddeld 450 kcal, wat overeenkomt met:

  • het eten van een half kilo aardappelen of 15 kilo sperziebonen.
  • een uur sporten om het te verbranden.

De meeste calorieën in industrieel brood zijn lege calorieën, wat betekent dat ze niets bijdragen aan je lichaam. Dat zijn veel calorieën met weinig tot geen voedingsstoffen.

Dit komt omdat ze geen eiwitten van goede kwaliteit, gezonde vetten of vezels of micronutriënten bevatten, behalve zout. Dit is echter meestal in zeer grote hoeveelheden aanwezig.

Het bevat gehydrogeneerde oliën/transportvetten

Gehydrogeneerde oliën of transvetten zijn het resultaat van een chemisch proces dat veel winstgevende voordelen heeft voor de voedingsindustrie, omdat ze goedkoper zijn. De industrie introduceert waterstof in olie bij zeer hoge temperaturen, zodat het vast wordt.

Hierdoor gaan deze voedingsmiddelen veel langer mee, zijn ze verslavender en zijn ze makkelijker te gebruiken. Het consumeren van slechts vijf gram transvet is mogelijk al schadelijk voor de gezondheid.

Industrieel brood bevat te veel suiker

Volgens de WHO mag de suiker in je dieet niet meer dan 5% van je dagelijkse voeding bedragen. Je mag dus niet meer dan ongeveer zeven klontjes, of dertig gram, voor volwassenen en ongeveer vier klontjes, of twintig gram voor kinderen per dag consumeren.

Alleen al door het consumeren van vier chocoladekoekjes, die ongeveer 35 gram suiker bevatten, wat overeenkomt met ongeveer negen klontjes, heb je je dagelijkse limiet dus al overschreden.

Geraffineerde suikers en eenvoudige suikers zoals sacharose, glucose en suikerstroop verhogen het insulinegehalte in het bloed aanzienlijk, wat bijdraagt aan een verhoogd risico op diabetes type 2.

Het bevat veel zout

Deze producten bevatten geen vitamines en antioxidanten en bevorderen mogelijk het ontstaan van vrije radicalen. De aanwezigheid van mineralen is ook zeer slecht, met natrium als uitzondering, maar dat is dan juist te veel aanwezig. Zoals je weet kan een hoge zoutinname leiden tot een hoge bloeddruk.

Het bevat geraffineerd meel

Geraffineerd meel ondergaat meestal een industrieel proces om dunnere en kleinere deeltjes te creëren, door een deel van de hoofdbestanddelen van volkorenmeel te verwijderen. Zo verwijdert dit proces zemelen en kiemen, wat precies het onderdeel van het graan is waar de vitaminen, mineralen en vezels aanwezig zijn.

Door dit bewerkingsproces ontstaan dan ingrediënten die makkelijker verteerbaar zijn, en makkelijker kunnen worden gebruikt in bakkersproducten. Ook geven ze mooiere resultaten.

Industrieel brood bevat olie van slechte kwaliteit

Een lepel olijfolie

Een van de redenen waarom industrieel brood niet gezond is, is dat het plantaardige oliën van slechte kwaliteit bevat. Dit zijn geraffineerde oliën waarvan de vitaminen en mineralen zijn geëxtraheerd.

De productie bestaat uit een industrieel proces waarbij gebruikt wordt gemaakt van zeer hoge temperaturen, wat de oxidatie van vetten en chemische producten veroorzaakt.

Deze soorten oliën zouden de smaak van voedsel verbeteren en het ‘lekkerder’ maken. Ook verlaagt het de productiekosten. Men vervangt dus kwaliteitsoliën door ongezonde oliën.

Industrieel brood kan leiden tot gezondheidsproblemen

Deze industrie schaadt de gezondheid ernstig door de ingrediënten die ze gebruiken. Industrieel brood vormt veel gezondheidsrisico’s, vanwege de redenen die we hieronder zullen geven.

Het is zeer verslavend

De mate van bewerking van een product en de combinatie van de vetten en suikers die het bevat, maakt dat je ernaar hunkert, maar het vult je niet. Althans volgens deze studie, gepubliceerd in PlosOne.

Bovendien verminderen suikers de stress in ons lichaam door het cortisolgehalte in het bloed te verlagen. Dus, als we gestrest zijn, wenden we ons tot gebak en kunnen we hier verslaafd aan raken.

Het kan leiden tot obesitas en diabetes

Het regelmatig eten van deze producten kan leiden tot gewichtstoename doordat het veel calorieën bevat en ook andere ingrediënten die slecht zijn voor je gewicht.

Ook, zoals we hierboven al hebben gezegd, stimuleert het eten van dit soort producten je eetlust, waardoor je meer eet. Het vult je echter niet, dus je eet meer dan je zou moeten doen.

Omdat deze producten een hoge glycemische belasting hebben, is de consumptie van industrieel brood ook direct gekoppeld aan het risico op diabetes type 2.

Het verhoogt je risico op hart- en vaatziekten

De consumptie van transvetten, geraffineerde oliën en zout verhoogt het risico op hypertensie en een hoog cholesterolgehalte, wat leidt tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Ook dragen deze stoffen bij aan:

Conclusie

Concluderend kunnen we zeggen dat industrieel brood weinig voedingswaarde bevat. Het kan zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Probeer het niet meer te eten of zoveel mogelijk te vermijden en kies in plaats daarvan voor gezond zelfgebakken brood en gebak.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Islam A., Amin MN., Siddiqui SA., Hossain P., et al., Trans fatty acids and lipid profile: a serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr, 2019. 13 (2): 1643-1647.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.
  • Schulte, E. M., Avena, N. M., & Gearhardt, A. N. (2015). Which foods may be addictive? The roles of processing, fat content, and glycemic load. PloS one10(2), e0117959.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.