Dingen die je kunt eten als je een maagzweer hebt

Deze alkaliserende en ontstekingsremmende voedingsmiddelen kunnen helpen om je gezondheid te verbeteren als je een maagzweer hebt. De consumptie van deze voedingsmiddelen is namelijk een uitstekende aanvulling om dit probleem te helpen behandelen.
Dingen die je kunt eten als je een maagzweer hebt
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je een maagzweer hebt, probeer dan eens om de voedingsmiddelen in dit artikel in je dieet op te nemen.

Maagzweren zijn laesies die zich ontwikkelen in het maagslijmvlies wanneer er sprake is van een overmatige productie van zure maagsappen. De meest voorkomende oorzaak is de groei van Helicobacter pylori-bacteriën, hoewel dit probleem ook kan worden veroorzaakt door het overmatige gebruik van bepaalde medicijnen.

Het voornaamste symptoom van maagzweren is een pijnlijk of brandend gevoel in de buikstreek. Het kan echter ook gepaard gaan met zure reflux, een zwaar gevoel in de buik en intolerantie voor bepaalde irriterende voedingsmiddelen.

De meeste gevallen zijn mild, waardoor de getroffen persoon alleen maar een veranderingen in zijn dieet hoeft aan te brengen. Soms gaat een maagzweer echter gepaard met bepaalde complicaties.

Het kan zelfs zijn dat een maagzweer braakneigingen en bloedingen veroorzaakt. Als dit bij jou het geval is, dan is het noodzakelijk dat je zo snel mogelijk een dokter raadpleegt.

Er bestaan allerlei verschillende voedingsmiddelen die kunnen helpen om de pH-waarde van de maag te reguleren en zo de symptomen van dit probleem sneller te verzachten.

Hieronder gaan we daarom in detail in op zes van de beste voedingsmiddelen die je kunt eten als je een maagzweer hebt. Aarzel dus niet om ze eens te proberen.

Voedingsmiddelen die je moet eten als je een maagzweer hebt

Iemands eetgewoonten zijn bepalend voor de behandeling van maagzweren. Terwijl sommige voedingsmiddelen de symptomen verergeren, bevatten andere voedingsmiddelen voedingsstoffen die kunnen helpen om de weefsels van de maag te genezen om zo snel verlichting te bieden.

Man die een maagzweer heeft

Uiteraard dienen deze voedingsmiddelen alleen als aanvulling op de behandeling die je arts je heeft voorgeschreven. Hoewel veel van deze voedingsmiddelen de symptomen onder controle houden, moeten ze niet worden beschouwd als een vervanging voor je aanbevolen medicatie.

1. Wortels

Wortels zijn een van de meest gunstige groenten als je een maagzweer hebt. Ze hebben namelijk alkaliserende en helende eigenschappen die samen helpen het deel van de maagwand dat is aangetast door het teveel aan zuren te herstellen.

Of je ze nu verwerkt in een sap, stamppot of salade, wortels kunnen altijd helpen om bepaalde ongemakken te verzachten, zoals een brandend gevoel en zure reflux.

2. Appels

Vanwege de grote hoeveelheid essentiële voedingsstoffen die ze bevatten, zijn appels één van de meest populaire medicinale vruchten. Ze bevatten voedingsvezels en organische zuren die het spijsverteringsstelsel reguleren.

Ze worden aanbevolen als je een maagzweer hebt, maar ook als je last hebt van problemen zoals:

3. Aloëvera

De kristallen in de aloëveraplant staan ​​bekend om hun helende en antimicrobiële werking. Door gebruik te maken van deze plant als je een maagzweer hebt, kun je de overmatige productie van zure maagsappen en irritaties van het maagslijmvlies onder controle houden.

Bovendien beschikken de eigenschappen van deze plant over het vermogen om de overmatige groei van de Helicobacter pylori-bacterie, de hoofdoorzaak van deze aandoening, te remmen. Tot slot bevat aloëvera ook aleomodine en aleoleïne , bestanddelen die beschadigde weefsels herstellen.

4. Bananen

De banaan is een vrucht die rijk is aan zetmeel en alkaliserende bestanddelen die, eenmaal door het lichaam geabsorbeerd, helpen om de pH van de maag te reguleren. Het eten ervan kan helpen om de afbraak van maagslijm tegen te gaan en de aanwezigheid van zweren te verminderen.

Bananen helpen als je een maagzweer hebt

Bananen zijn zacht voor de maag en bevatten voedingsstoffen die helpen om beschadigde weefsels te genezen. Tegelijkertijd verzachten ze ook het ongemak dat wordt veroorzaakt door zure reflux en gastritis.

5. Aardappels

Aardappels worden beschouwd als een van de beste natuurlijke antacida, daarom behoren ze ook tot de de groep gunstige voedingsmiddelen om te eten als je een maagzweer hebt.

De voordelen die aardappels bieden zijn te danken aan de aanzienlijke hoeveelheid zetmeel, vezels en antioxidanten die ze bevatten. Deze stoffen dragen bij aan het optimaliseren van het verteringsproces.

De alkalische zouten die ze bevatten verminderen het ontstekingsproces en helpen om weefsels die geïrriteerd zijn door zure maagsappen te genezen.

Bovendien hebben ze nog meer gunstige effecten zoals:

 • het verzachten van een branderig gevoel in de maag
 • het verminderen van zwellingen
 • tegengaan van zure reflux

6. Lijnzaad

Wanneer je lijnzaad laat weken in water, vormt het een gelatine-achtige substantie die zeer gunstig is om maagzweren te verzachten. Het gebruik ervan helpt om de ontstekingen en het branderige gevoel dat dit probleem veroorzaakt te kalmeren.

Lijnzaad is, naast andere voedingsstoffen, een belangrijke bron van omega 3-vetzuren en voedingsvezels, voedingsstoffen die worden aanbevolen om het herstel van maagweefsels te bevorderen in het geval van maagzweren.

Voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden als je een maagzweer hebt

Er zijn ook een hoop zure voedingsmiddelen die dit probleem juist verergeren. Het is dan ook belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen dit zijn. Het is namelijk geen goed idee om ze te consumeren tijdens het herstelproces.

Slecht voedsel als je een maagzweer hebt

De belangrijkste zijn:

 • Koffie en drankjes met cafeïne
 • Snoepjes en producten die geraffineerde suikers bevatten
 • Koolzuurhoudende dranken
 • Pittig voedsel
 • Alcoholische dranken
 • Gefrituurd voedsel en fastfood
 • Brood en commerciële gebakjes

Vergeet niet dat je direct medische hulp moet raadplegen bij de eerste tekenen van een maagzweer. Hoewel maagzweren niet altijd ernstig hoeven te zijn, is het belangrijk om je toestand te laten controleren door een arts. De voedingsmiddelen in dit artikel zullen je helpen om de symptomen van je maagzweer tot op zekere hoogte te verzachten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Dao DQ., Ngo TC., Thong NM., Nam PC., Is vitamin A an antioxidant or a pro oxidant? J Phys Chem B, 2017. 121: 9348-9357.
 • Domínguez Fernández RN., Arzate Vázquez I., Chanona Pérez JJ., Welti Chanes JS., et al., Gel: structure, chemical composition, processing, biological activity and importance in pharmaceutical and food industry. Revista Mexicana de Ingenieria Química 2012.
 • Ferrer López, I., Pérez Pozo, J. M., & Herrerías Gutiérrez, J. M. (2004). Guía de seguimiento farmacoterapéutico sobre úlcera péptica. Grupo de Investigación en Atención Farmacéutica (GIAF). https://www.ugr.es/~cts131/esp/guias/GUIA_ULCERA.pdf
 • Suzuki T., Masui A., Nakamura J., Shiozawa H., et al., Yogurt containing lactobacillus gasseri mitigates aspirin induced small bowel injuries: a prospective, randomized, doublé blind, placebo controlled trial. Digestion, 2017. 95: 49-54.
 • Veloz, A. I. R., Perera, L. M. S., & Dorvigny, B. M. (2012). Tratamientos convencionales y medicina alternativa de la úlcera péptica. Revista cubana de farmacia, 46(1), 127-137. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75152012000100015

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.