Waarom is handen wassen belangrijk?
Handen wassen is heel belangrijk. Door aanraking nemen we informatie en stoffen uit de omgeving op. Deze informatie kan zowel positief (voedsel) als negatief (ziekteverwekkers, giftige stoffen) zijn.
Daarom moeten we speciale zorg besteden aan de hygiëne van onze handen. In dit artikel leggen we uit waarom het belangrijk is om je handen te wassen en hoe je dat het beste kunt doen. Let dus goed op!
Waarvoor gebruiken we onze handen?
Dankzij onze handen voeren we verschillende dagelijkse activiteiten uit waardoor we ziektekiemen kunnen oplopen of overdragen, zoals:
- De wereld om ons heen begrijpen.
- De textuur van een voorwerp herkennen.
- Onze geliefden strelen.
- Een handtas vasthouden.
- Eten klaarmaken.
- Eten.
- Spelen, enz.
Zo kunnen we, als we onze hygiëne verwaarlozen, niet alleen onze gezondheid schaden, maar ook die van de mensen om ons heen, zelfs van geliefden.
Persoonlijke hygiëne en gezondheid
Omdat de mens zich verveelt, komt hij in contact met de omgeving. Hij begint zich te verhouden tot elementen die hem totaal vreemd zijn. Daarom begint ons immuunsysteem te versterken, wat hem voorbereidt op toekomstige agressies.
Het is echter niet altijd mogelijk om ongeschonden uit deze confrontaties te komen. Het gevolg is dat ziekten ontstaan die worden veroorzaakt door virussen en bacteriën die erin slagen het organisme binnen te dringen.
Daarom heeft men eeuwenlang gezocht naar manieren om de ongunstige invloed van de buitenwereld op de gezondheid te vermijden of te verminderen. Na talloze mislukkingen vonden ze het antwoord, dat tot op de dag van vandaag standhoudt en dat is goede hygiëne.
Het wassen van de handen helpt bij het verwijderen van onzuiverheden die zich aan de huid van de handen hechten en ons ziek maken. Daarnaast zijn er nog andere soorten hygiëne waar we rekening mee moeten houden:
- Voedselhygiëne: die zorgt voor de juiste staat van de producten die we consumeren.
- Geestelijke hygiëne: die zorgt voor de perfecte ontwikkeling en het psychologisch functioneren van de persoon en zijn gemeenschap.
De hygiëne die ons in dit artikel interesseert is echter die welke van ieder van ons individueel afhangt: de persoonlijke hygiëne.
Je denkt misschien: maar ik ben schoon! Ik neem elke dag een bad! Dit alleen is echter niet voldoende om te spreken van een goede persoonlijke hygiëne. We moeten rekening houden met verschillende aspecten waarvan we het belang vaak niet inzien.
We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
De beste tips voor je intieme hygiëne
Elementen van een goede persoonlijke hygiëne
Voeding
Wie wist dat? Ja, een evenwichtige en gezonde voeding is de basis van een goede gezondheid. Zo kan een gezonde voeding het immuunsysteem helpen versterken (Engelse link), wat ons helpt beschermen tegen ziektekiemen en stoffen van buitenaf.
Bedenk ook dat het lichaam voldoende koolhydraten, vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels nodig heeft om zijn vitale functies uit te voeren, zelfs als je probeert af te vallen. Het is ook belangrijk om zes maaltijden per dag te eten:
- Ontbijt
- Halverwege de ochtend-snack
- Lunch
- Halverwege de middag-snack
- Diner
- Een lichte snack
Vergeet niet je voedsel goed te kauwen, dat is een essentiële regel, zo vermaal je goed wat je binnenkrijgt en vergemakkelijk je ook de vertering ervan. Het is ook raadzaam om veel water te drinken, minstens twee liter per dag.
Lucht en ventilatie
Vermijd stof en rook, evenals vervuilde lucht. Deze 3 schadelijke elementen kunnen:
- Veroorzaken allergieën.
- Beschadigen je luchtwegen.
- Veroorzaken dat giftige stoffen zich ophopen in je weefsels.
Uit sommige studies (Engelse link) blijkt zelfs dat luchtvervuiling verantwoordelijk kan zijn voor ongeveer 800 000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar. Daarom is het belangrijk thuis een goede hygiëne te handhaven:
- Gebruik de stofzuiger om stof, haren van huisdieren en huidschilfers te verwijderen, evenals stofmijten die zich ophopen in hoeken en tapijten.
- Vermijd overmatige warmte in de kamers en zorg dat ze altijd goed geventileerd zijn.
- Tot slot een heel eenvoudige tip: adem altijd door de neus, want de lucht wordt gefilterd en verwarmd voordat het de longen bereikt.
Persoonlijke verzorging
De uitwendige organen van het lichaam vervullen uiterst belangrijke functies, waaronder bescherming. Daarom staan ze veel meer dan andere bloot aan infecties. Een juiste persoonlijke hygiëne kan ons helpen schade aan de huid, ogen, mond en handen te voorkomen. Hier volgen enkele maatregelen om rekening mee te houden:
- Lichaamsreiniging: baden of douchen moet dagelijks gebeuren, therapeutische en kalmerende baden zijn ook aan te raden.
- Haarverzorging: haar en hoofdhuid moeten minstens twee keer per week worden gereinigd. Het moet goed gespoeld en goed gedroogd worden.
- Oogverzorging: je hebt goede verlichting nodig voor lezen, schrijven en diverse activiteiten. Bescherm je ogen tegen verblinding, ongelukjes en infecties.
- Gehoorgangreiniging: het is raadzaam dit door een arts te laten doen om verwondingen aan het trommelvlies te voorkomen.
- Was je handen: we pakken voortdurend voorwerpen op en wrijven dan in onze ogen of een ander lichaamsdeel. Goed handen wassen voorkomt de overdracht van infecties.
We hebben al enkele belangrijke punten van persoonlijke hygiëne doorgenomen. Nu gaan we in op het belang van handen wassen, want dat is het hoofdonderwerp van dit artikel.
Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Houten kookgerei wassen en desinfecteren
Waarom is handen wassen belangrijk? Hoe moeten we het doen?
Handen wassen is een van de belangrijkste persoonlijke hygiënische gewoonten. Zoals we eerder hebben uitgelegd, komen we via de handen niet alleen in contact met de buitenwereld, maar ook met andere mensen. Daarom zijn ze grote overbrengers van ziekten en parasitaire infecties.
Vuile of besmette handen hebben en ermee naar de mond of ogen gaan of voedsel hanteren, is de gemakkelijkste manier om ziek te worden. En wat met de nagels, waar zich een groot aantal micro-organismen van de meest uiteenlopende bronnen ophoopt?
Twijfel er niet aan, de beste manier om dit soort infecties te voorkomen (Engelse link) is het hebben van goede hygiënische gewoonten. Het ideaal is om je handen goed te wassen voor en na:
- Koken of eten.
- Naar de badkamer gaan om te poepen of te plassen.
- Het vuilnis weggooien.
In het algemeen moeten we ze wassen als we in contact komen met een besmet voorwerp. Hoe doen we dat? Wel, hier zijn de stappen om je handen goed te wassen.
Stappen om je handen te wassen
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft altijd gewezen op het belang van goede handhygiëne. Daarom heeft ze talrijke documenten over de beste manier om je handen te wassen. We raden je aan hun website te raadplegen. Intussen volgt hier een samenvatting:
- Bevochtig je handen met veel schoon water.
- Wrijf ze in met zeep zodat je veel schuim krijgt.
- Wrijf je handen krachtig gedurende 20 seconden, zowel de rug als de handpalmen. Controleer ook onder je nagels en tussen je vingers.
- Spoel af met schoon water.
- Herhaal indien nodig.
- Spoel af met veel water.
- Droog tot slot je handen goed af met een schone handdoek.
Nu je weet waarom je je handen moet wassen en hoe je dat moet doen, hopen we dat je de hier gegeven stappen en tips zult volgen. Zorg voor een uitstekende hygiëne en je gezondheid zal je er dankbaar voor zijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Aiello, A. E., Coulborn, R. M., Perez, V., & Larson, E. L. (2008). Effect of hand hygiene on infectious disease risk in the community setting: a meta-analysis. American journal of public health, 98(8), 1372-1381. Available at: https://ajph.aphapublications.org/doi/full/10.2105/AJPH.2007.124610. Accessed 03/03/2020.
- Bloomfield, S. F., Exner, M., Signorelli, C., Nath, K. J., & Scott, E. A. (2012, July). The chain of infection transmission in the home and everyday life settings, and the role of hygiene in reducing the risk of infection. In International Scientific Forum on Home Hygiene. Available at: https://www.ifh-homehygiene.org/review/chain-infection-transmission-home-and-everyday-life-settings-and-role-hygiene-reducing-risk. Accessed 03/03/2020.
- Curtis, L., Rea, W., Smith-Willis, P., Fenyves, E., & Pan, Y. (2006). Adverse health effects of outdoor air pollutants. Environment international, 32(6), 815-830. Available at: https://doi.org/10.1016/j.envint.2006.03.012. Accessed 03/03/2020.
- International Scientific Forum on Home Hygiene (2002). Available at: https://www.ifh-homehygiene.org/care-guideline-best-practice/guidelines-prevention-infection-and-cross-infection-domestic-0. Accessed 03/03/2020.
- Kafeshani, M. (2014). Diet and immune system. Immunopathologia Persa, 1(1), e04. Available at: http://immunopathol.com/Article/ipp-4. Accessed 03/03/2020.
- Organización Mundial de la Salud (2012). Higiene de las manos: ¿por qué, cómo, cuándo?. Available at: https://www.who.int/gpsc/5may/tools/ES_PSP_GPSC1_Higiene-de-las-Manos_Brochure_June-2012.pdf?ua=1. Accessed 03/03/2020.
- Pedersen, A. M., Bardow, A., Jensen, S. B., & Nauntofte, B. (2002). Saliva and gastrointestinal functions of taste, mastication, swallowing and digestion. Oral diseases, 8(3), 117-129. Available at: https://doi.org/10.1034/j.1601-0825.2002.02851.x. Accessed 03/03/2020.