Vriendelijkheid: een geweldige manier om voor je hersenen te zorgen
Vriendelijkheid in je dagelijkse leven is een manier om respectvolle en gevoeligere interacties tot stand te brengen. Gebaren die gedreven worden door wederkerigheid en die geheel bedoeld zijn om iets goeds te doen zorgen voor een betere mentale gezondheid.
Je hebt waarschijnlijk wel vaker gedacht dat het ‘planten’ van goede zaden je helemaal niet altijd verzekert van een goede ‘oogst’ van respect.
Hoewel je echter misschien wel meer dan eens verraden of teleurgesteld bent in je leven, is er nog altijd één ding dat zeker is: je zal een beter leven leiden wanneer je de harmonie tussen wat je voelt en wat je doet weet te bewaren.
Luister naar je hersenen
En hoewel dit je misschien zal verbazen, zijn je hersenen daarnaast geprogrammeerd om goede dingen te doen. Dit lijkt echter helemaal niet elke dag zo te zijn. Op sommige dagen wegen andere biologische neigingen, zoals de neiging naar wrok of afgunst, veel zwaarder.
Wij nodigen je uit om iets meer te weten te komen over dit interessante onderwerp.
Jouw hersenen begrijpen dat vriendelijkheid belangrijk is
Jerome Kagan, hoogleraar aan de Harvard University, is gespecialiseerd in een onderwerp dat bekend is als ‘de psychologie van vriendelijkheid’.
- Volgens Kagan is de mensheid van nature geprogrammeerd om goed te zijn. We komen allemaal op deze aarde met de ‘software’ die ons in staat stelt vriendelijkheid uit te oefenen in ons.
- Zoals de geschiedenis heeft aangetoond, is dit echter niet altijd het geval. Waarom wijken we zo vaak van onze aard af?
Als onze hersenen begrijpen dat het uitoefenen van vriendelijkheid, compassie en respect noodzakelijk is. Kan het dan ook zijn dat de hersenen van sommigen dit niet begrijpen en daardoor juist de tegenovergestelde keuzes maken? Daar gaan we nu even op in.
Vriendelijkheid helpt ons te overleven
- In zijn tijd formuleerde Charles Darwin dezelfde stelling als hoogleraar Kagan. Het menselijke brein is geprogrammeerd om vriendelijkheid uit te oefenen, omdat dit ons verzekert van overleving.
- Daarnaast kunnen vriendelijke gebaren ons in staat stellen om het navolgende te begrijpen. Wij hebben een veel grotere kans op overleving wanneer we elkaar steunen in een groep. In plaats van het alternatief waarbij we alleen door het leven gaan.
- Mensen zijn van nature empathisch ingesteld, omdat dit vermogen hen helpt om de behoeftes van anderen te herkennen. Immers, juist op deze manier kunnen we anderen helpen om als groep te overleven.
Waarom komen vriendelijke gebaren niet zo vaak voor als ze zouden kunnen?
Het is interessant om te weten dat hoewel mensen geprogrammeerd zijn om goed te doen, ons gedrag tot nu toe er juist voor heeft gezorgd dat de balans van onze planeet gevaar loopt.
Oorlogen, milieuvervuiling, sociale ongelijkheden, aanslagen op onze mensenrechten… waarom gedragen mensen zich op deze manier?
- David Keltner is hoogleraar aan de Universiteit van Berkeley en de directeur van het Center for Kindness Studies.
- Hij legt uit dat de manier waarop onze maatschappij is opgebouwd ervoor heeft gezorgd dat we meer gericht zijn op individualisme dan een groepsbewustzijn.
- Wanneer mensen beginnen te denken in termen van eigen belang, dan neigt onze biologische balans meer naar de kant van afgunst, woede, geweld en competitie en nooit naar de kant van vriendelijkheid.
- Vriendelijkheid en de drang om goede dingen te bevorderen zijn helemaal niet nuttig wanneer je alleen de behoefte hebt om je eigen status te verheffen door meer rijkdom en erkenning te vergaren.
Dit is natuurlijk hartstikke deprimerend nieuws.
Lees ook:
Wees jezelf en wees gelukkig
Vriendelijkheid uitoefenen is goed voor je hersenen
Psychologische dimensies, zoals wrok, afgunst of de stress veroorzaakt door voortdurende competitie hebben invloed op zowel je lichamelijke als je emotionele gezondheid.
Iedereen heeft zich op een bepaald punt in zijn leven weleens mee laten slepen door deze persoonlijke trekjes. Uiteindelijk kom je er echter achter dat het helemaal niet goed is om je zo te gedragen of voelen, omdat je hierdoor verwijderd raakt van je essentie, je wortels.
Jouw hersenen weten donders goed dat deze biologische neigingen naar negatieve handelingen jou ervan weerhouden om in contact te komen met andere mensen en uiteindelijk leiden tot diepe en onaangename eenzaamheid.
Het uitoefenen van vriendelijkheid heeft daarentegen juist een positieve invloed op je innerlijke balans, doordat het rust en welzijn brengt.
- Het maakt niet uit of anderen zich wel of niet bewust zijn van de kleine vriendelijke gebaren die jij elke dag opnieuw verricht. Jij bent je ervan bewust en dat is voldoende, omdat het je harmonie brengt. Je weet namelijk wat juist is en dat klinkt als muziek in ieders oren.
- Vriendelijkheid en compassie verlichten krachtige delen van het lymfestelsel in de hersenen.
- Een meelevende persoon is intuïtiever, ontvankelijker en zich meer bewust van alles om hem heen.
Vriendelijkheid werkt aanstekelijk
Hoewel je misschien niet de hele dag door overal om je heen respectvolle en oprecht vriendelijke gebaren ziet, zou dit geen reden moeten zijn om op te geven of om deze verwaarlozing na te doen. Geloof het of niet, maar vriendelijkheid is aanstekelijk. Vergeet niet dat je zelf het beste voorbeeld kunt zijn voor je kinderen, vrienden en familie.
Kleine gebaren kunnen een hoop verrichten. En als iedereen de motor van dagelijkse vriendelijkheid zou aandrijven, dan zouden we al snel geweldige langdurige resultaten zien.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Kagan, J. (2018). Brain and Emotion. Emotion Review. http://doi.org/10.1177/1754073916679009
-
McEwen, B. S., & McEwen, C. A. (2016). Response to Jerome Kagan’s Essay on Stress (2016). Perspectives on Psychological Science. http://doi.org/10.1177/1745691616646635
-
Denham, R., & Martin, A. (2005). The Long Shadow of Temperament. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry. http://doi.org/10.1097/01.chi.0000179051.23925.a8
-
Kagan, J., & Snidman, N. (1991). Temperamental Factors in Human Development. American Psychologist. http://doi.org/10.1037/0003-066X.46.8.856
-
Kagan, J. (2007). A Trio of Concerns. Perspectives on Psychological Science. http://doi.org/10.1111/j.1745-6916.2007.00049.x
-
Kagan, J. (2001). Emotional development and psychiatry. Biological Psychiatry. http://doi.org/10.1016/S0006-3223(01)01115-5
-
Kagan, J., Herschkowitz, N., & Herschkowitz, E. (2005). A young mind in a growing brain. A Young Mind in a Growing Brain. http://doi.org/10.4324/9781410613592