Wat zijn de voor- en nadelen van het drinken van koffie?
Koffie is een speciale drank die je bij elke maaltijd van de dag kunt nemen. Je kunt het alleen drinken, maar je kan ook bij het drinken van koffie een gesprek beginnen. Er zijn echter veel vragen of we zulke grote hoeveelheden koffie zouden moeten drinken.
Dit komt omdat het, ondanks dat het veel voordelen biedt, ook schadelijk voor je gezondheid kan zijn.
Dat is de reden dat als je op zoek bent naar de voor- en nadelen van koffie, we je dat in dit artikel tot in het detail uit zullen leggen. Mis het niet!
Koffie en pijnstillers
Een gelegenheid waarbij het drinken van koffie goed kan uitpakken is wanneer het wordt gecombineerd met pijnstillers.Door naast deze drank pijnstillers te nemen, kan het de effecten tot 40% verhogen. Bovendien kan het ook de reactie van het medicijn versnellen.
Koffie en hoofdpijn
Als je deze heerlijke drank continu en in grote hoeveelheden consumeert, kan dit leiden tot hoofdpijn en migraine.
Effecten op cholesterol
Het drinken van koffie kan het cholesterolgehalte in je lichaam aanzienlijk verhogen als het tijdens de bereiding niet op de juiste manier wordt gefilterd.
- Het moet door papieren filters worden gevoerd om de cafestol en kahweol die het bevat te absorberen. Dit zijn namelijk moleculen die het cholesterolgehalte in het bloed verhogen.
Het drinken van koffie voor bescherming tegen kanker
Het drinken van koffie kan het risico op het krijgen van verschillende soorten kanker aanzienlijk verminderen, vooral kanker in de:- Mond
- Keelholte
- Prostaat
- Borst
- Lever
- Slokdarm
Wetenschappers weten echter nog steeds niet waarom, dus het moet niet met te veel zekerheid worden geaccepteerd.
Koffie en maagzweren
Een teveel aan koffie kan echter de gezondheid van het maag-darmstelsel drastisch beïnvloeden en maagzweren en irritaties binnen en buiten de darm en de maag veroorzaken.
Bovendien kan het ook veranderingen in stemming veroorzaken, zoals:
- Irritatie
- Onrust
- Depressie
- Euforie
Al deze stemmingen zijn schadelijk voor de organen van het spijsverteringsstelsel.
Risico’s tijdens de zwangerschap
Overtollige cafeïne-inname bij zwangere vrouwen kan niet alleen hun hormoonspiegels veranderen, maar ook hun zwangerschap in gevaar brengen, waardoor spontane abortussen zouden kunnen worden veroorzaakt.
Preventie van diabetes
Koffie is rijk aan magnesium en chroom. Deze kunnen het gebruik van insuline stimuleren, een stof die verantwoordelijk is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel, waardoor type 2-diabetes wordt voorkomen.Koffie en de ziekte van Alzheimer
Het is bewezen dat mensen die regelmatig koffie drinken 60% minder kans hebben om bepaalde ziekten of psychische stoornissen te ontwikkelen, zoals dementie of de ziekte van Alzheimer.
Spijsvertering functies
De chemische en voedselcomponenten van koffie kunnen peristaltische samentrekkingen activeren, zodat het kan werken als een natuurlijk laxeermiddel en processen van het maag-darmstelsel kan activeren.
Als gevolg hiervan kunnen sommige mensen het volgende ervaren:
- Dyspepsie
- Koliek
- Diarree
- Braken
- Ziekte
- Maagzweer
Hallucinatie
Tussen de 5 en 7 kopjes koffie per dag drinken kan bij sommige mensen op de lange termijn hallucinaties veroorzaken, zoals:
- Visuele hallucinaties
- Auditieve hallucinaties
Enkele feiten over koffie
- Het is wereldwijd de tweede meest geconsumeerde drank, net na water.
- Er worden tenminste vierhonderd miljard kopjes koffie per jaar verbruikt.
- De landen die de meeste koffie consumeren zijn Finland, Noorwegen, Zweden en Nederland, met meer dan 8 kg per persoon per jaar.
- In het Verenigd Koninkrijk wordt jaarlijks minstens 1,7 kilogram per persoon verbruikt, waarmee dit het 40ste meest koffieconsumerende land ter wereld is.
- Tenminste 63% van de mensen ouder dan 15 jaar drinkt meestal dagelijks koffie.
- Een gewone koffiedrinker drinkt gewoonlijk gedurende de week tussen de 4 en 5 kopjes per dag.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Esquivel, P., & Jiménez, V. M. (2012). Functional properties of coffee and coffee by-products. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.05.028
- George, S. E., Ramalakshmi, K., & Rao, L. J. M. (2008). A perception on health benefits of coffee. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408390701522445
- Farah, A. (2012). Coffee Constituents. In Coffee: Emerging Health Effects and Disease Prevention. https://doi.org/10.1002/9781119949893.ch2
- de Mejia, E. G., & Ramirez-Mares, M. V. (2014). Impact of caffeine and coffee on our health. Trends in Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.tem.2014.07.003