Voedsel dat je kan helpen stoppen met roken

Wil jij stoppen met roken maar je weet niet hoe? Probeer het eens met je voeding aan te passen. Leer hier meer.
Voedsel dat je kan helpen stoppen met roken
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Roken is verantwoordelijke voor duizenden doden per jaar wereldwijd. Daarbij heeft het ook tal van nadelige gevolgen voor mensen die blootgesteld worden aan meeroken. Wil jij stoppen met roken?

Er zijn veel verschillende manieren om te stoppen met roken. Vandaag gaan we het hebben over bepaalde voeding die je kan helpen deze schadelijke verslaving te overwinnen.

Vanzelfsprekend hebben deze methoden geen effect wanneer je voor jezelf geen definitieve beslissing hebt genomen om voorgoed te stoppen.

De juiste voeding vertaalt zich in een gezond lichaam, met de nodige brandstof om maximaal te presteren. Een van de belangrijkste angsten van rokers is de waarschijnlijkheid dat ze in gewicht zullen toenemen wanneer ze stoppen met roken.

Het is echter aangetoond dat, wanneer je een gebalanceerd dieet volgt, je niet in gewicht zal toenemen. Een gezond dieet kan je zelfs helpen deze verslaving te overwinnen.

Als je beslist hebt om te stoppen met roken, blijf dan lezen om te weten te komen welke voeding je wel en niet aan je dieet moet toevoegen. Er bestaat namelijk voeding die de smaak van sigaretten verbetert en voeding die het juist onaangenaam maakt.

Wat is deze voeding nu precies die je kan helpen stoppen met roken?

Eetwaren die de smaak van sigaretten verslechteren zijn onder andere fruit, groenten en zuivelproducten. Koffie, alcohol (voornamelijk bier) en vlees zullen de smaak dan weer verbeteren. Nu weten we dus waarom we rokende mensen vaak zien terwijl ze koffie of een cocktail drinken of een gerecht met vlees eten.

Het plan is dus om het voedsel dat sigaretten slecht doet smaken als bondgenoot te gebruiken in je strijd tegen je verslaving. Vanzelfsprekend tracht je voedsel dat de smaak verbetert te mijden.

Om ervoor te zorgen dat je plotse wijziging in voedingspatroon geen nadelige effecten op je lichaam heeft, is het aangeraden de hulp van een professional in te roepen. Deze kan je helpen een voedingsplan op te stellen.

Op die manier ga je ook een toename in gewicht tegen, wat vaak voorkomt als gevolg van angst daarvoor tijdens het stoppen met roken, terwijl je toch alle essentiële voedingsstoffen blijft innemen.

Wat is nog meer belangrijk bij het stoppen met roken?

Wat is nog meer belangrijk bij het stoppen met roken

Hydratatie

Water is ook essentieel in het afkickproces. Dit helpt het lichaam namelijk om schadelijke stoffen en onzuiverheden, die zich door het roken hebben opgestapeld, te verwijderen.

Sporten

Ook fysieke activiteit is aan te raden en bij voorkeur buiten. Zo train je je hart en longen, de organen die het meest aangetast worden door roken. Vul je longen met frisse lucht om elke cel in je lichaam opnieuw te voeden.

Onthoud ook steeds dat sigaretten niet alleen je algemene gezondheid aantasten, maar ook de gezondheid van je huid. Daarom lijken rokers vaak veel ouder dan ze in werkelijkheid zijn. Als je er dus jonger wil uitzien, met een mooie huid en zonder uitgesproken vroegtijdige rimpels, laat deze schadelijke gewoonte dan achterwege.

Andere negatieve effecten van roken

Als toevoeging op de voorgaande vernoemde negatieve effecten van roken, kunnen we nog aanvullen dat sigaretten:

  • je tanden geel maken
  • je een slechte adem geven
  • vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen vermindert
  • het risico op impotentie doet toenemen.

Je weet nu wat meer over de schadelijke effecten van roken. Je hebt ook geleerd dat bepaalde voeding kan helpen om te stoppen met roken. Toch moet je steeds eerst je arts raadplegen, want hij weet het beste hoe hij je door dit proces heen kan helpen en of behandeling met medicatie nodig is.

Voeg de eetwaren die je kunnen helpen stoppen met roken geleidelijk toe aan je dieet en doe dit minstens drie weken voordat je gaat stoppen met roken. En onthoud steeds dat wanneer je trek krijgt in een sigaret, je kostbare minuten van je leven steelt.

Andere negatieve effecten en waarom je dus moet stoppen met roken

Zoals we reeds vermeld hebben is roken direct gerelateerd aan problemen met het hart en de longen. Deze ongezonde gewoonte kan dus resulteren in ernstige gevolgen voor je gezondheid, welzijn en kan zelfs leiden tot voortijdige dood.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.