Voedsel dat je kan helpen stoppen met roken

Roken is verantwoordelijke voor duizenden doden per jaar wereldwijd. Daarbij heeft het ook tal van nadelige gevolgen voor mensen die blootgesteld worden aan meeroken.

Ook al zijn er veel verschillende manieren om te stoppen met roken, we hebben het vandaag over bepaalde voeding die je kan helpen deze schadelijke verslaving te overwinnen. Vanzelfsprekend hebben deze methoden geen effect wanneer je voor jezelf geen definitieve beslissing hebt genomen om voorgoed te stoppen.

De juiste voeding vertaalt zich in een gezond lichaam, met de nodige brandstof om maximaal te presteren. Een van de belangrijkste angsten van een roker is de waarschijnlijkheid dat ze in gewicht zullen toenemen wanneer ze stoppen met roken. Het is echter aangetoond dat, wanneer je een gebalanceerd dieet volgt, je niet in gewicht zal toenemen. Een gezond dieet kan je zelfs helpen deze verslaving te overwinnen.

Als je beslist hebt om te stoppen met roken, blijf dan lezen om te weten te komen welke voeding je wel en niet aan je dieet moet toevoegen. Er bestaat namelijk voeding die de smaak van sigaretten verbetert en voeding die het onaangenaam maakt.

Wat is deze voeding nu precies?

Eetwaren die de smaak van sigaretten verslechteren zijn onder andere fruit, groenten en zuivelproducten. Koffie, alcohol (voornamelijk bier) en vlees zullen de smaak dan weer verbeteren. Nu weten we dus waarom we rokende mensen vaak zien terwijl ze koffie of een cocktail drinken of een gerecht met vlees eten.

Het plan is dus om het voedsel dat sigaretten slecht doet smaken als bondgenoot te gebruiken in je strijd tegen je verslaving. Vanzelfsprekend tracht je voedsel dat de smaak verbetert te mijden. Om ervoor te zorgen dat je plotse wijziging in voedingspatroon geen nadelige effecten op je lichaam heeft, is het aangeraden de hulp van een professional in te roepen, die je kan helpen een voedingsplan op te stellen. Op die manier ga je ook een toename in gewicht tegen, wat vaak voorkomt als gevolg van angst na het stoppen met roken, terwijl je toch alle essentiële voedingsstoffen blijft innemen.

Goed hydrateren

water

Water is essentieel in het afkickproces, omdat dit het lichaam helpt om schadelijke stoffen en onzuiverheden, die zich door het roken hebben opgestapeld, te verwijderen. Ook fysieke activiteit is aan te raden en bij voorkeur buiten. Zo train je je hart en longen, de organen die het meest aangetast worden door roken. Vul je longen met frisse lucht om elke cel in je lichaam opnieuw te voeden.

Onthoud ook steeds dat sigaretten niet alleen je algemene gezondheid aantasten, maar ook de gezondheid van je huid. Daarom lijken rokers vaak veel ouder dan ze in werkelijkheid zijn. Als je er dus jonger wil uitzien, met een mooie huid en zonder uitgesproken vroegtijdige rimpels, laat deze schadelijke gewoonte dan achterwege.

Als toevoeging op de voorgaande vernoemde negatieve effecten van roken, kunnen we nog aanvullen dat sigaretten je tanden geel maken, je een slechte adem geven, vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen vermindert en het risico op impotentie doet toenemen.

Je weet nu wat meer over de schadelijke effecten van roken en je hebt ook geleerd dat bepaalde voeding kan helpen om te stoppen met roken. Toch moet je steeds eerst je arts raadplegen, want zij weten het beste hoe ze je door dit proces heen kunnen helpen en of er medicamenteuze behandeling nodig is.

Voeg de eetwaren die je kunnen helpen stoppen met roken geleidelijk toe aan je dieet en doe dit minstens drie weken nadat je gestopt bent met roken. En onthoud steeds dat wanneer je trek krijgt in een sigaret, je kostbare minuten van je leven steelt.

roken

Zoals we reeds vermeld hebben is roken direct gerelateerd aan problemen met het hart en de longen. Deze ongezonde gewoonte kan dus resulteren in ernstige gevolgen voor je gezondheid, welzijn en kan zelfs leiden tot voortijdige dood.