Voedingstips om endometrioseklachten te verminderen

Experts raden aan dat vrouwen met endometriose een ijzerrijk dieet volgen. Lees het artikel van vandaag voor meer voedingstips om endomitriose te verbeteren.
Voedingstips om endometrioseklachten te verminderen
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Voedsel en bepaalde voedingsstoffen kunnen veel lichaamsfuncties helpen en de symptomen van verschillende aandoeningen verbeteren. Met dit in gedachten bespreken we in dit artikel hoe je dieet kan helpen bij het verminderen van endometrioseklachten.

Tegenwoordig beschouwen experts endometriose als een ziekte van onbekende oorsprong die geen directe relatie heeft met voedsel. We weten echter dat er een reeks factoren is die op de een of andere manier de ziekte beïnvloeden.

Dit zijn bijvoorbeeld hormonale onevenwichtigheden, ontstekingen, pijn, spijsverteringsproblemen, enz. Door gezond te eten kunnen we deze factoren en onze kwaliteit van leven misschien verbeteren.

Wat is endometriose?

Baarmoeder

Endometriose is een verandering van de baarmoederwanden die in 40% van de gevallen verband houdt met onvruchtbaarheid.

Endometriose is een ziekte die vrouwen tijdens hun reproductieve leven treft en waarbij endometriumweefsel buiten de baarmoeder aanwezig is. Over het algemeen bevinden deze endometriosehaarden zich in het bekkengebied (peritoneum, eierstokken, darm of blaas). Ze kunnen echter ook (minder vaak) voorkomen in andere gebieden.

Het is een veelvoorkomende ziekte met een hoge prevalentie onder vrouwen in de vruchtbare leeftijd, die tussen 5 en 10% van de bevolking treft. Ook is deze aandoening nauw verbonden met onvruchtbaarheid, zoals het in 40% van de gevallen voorkomt.

Voeding om endometrioseklachten te verminderen

Zoals bij de meeste ziekten spelen voeding en levensstijl een sleutelrol. In dit geval kan het juiste dieet hormonale onevenwichtigheden, zwelling van de buik en pijn helpen minimaliseren. Tegelijkertijd kan het ook de spijsverteringsproblemen verminderen die worden veroorzaakt door endometriose.

Om endometrioseklachten te verminderen, moet je een dieet volgen dat bestaat uit vers, biologisch voedsel dat vrij is van pesticiden. Deze ingrediënten bevorderen een afname van ontstekingen, zoals vermeld in Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Onder deze producten vinden we:

 • Hoogwaardige eiwitten van vlees en wild, vis en eieren
 • Rauwe noten, zaden en peulvruchten
 • Rauwe groene bladgroenten of rode sinaasappels
 • Bramen en ander fruit dat rijk is aan antioxidanten

Naast vers voedsel zullen we ook aangeven welke specifieke voedingsstoffen positief kunnen zijn om de symptomen van deze aandoening te helpen verminderen.

1. Vitamine B

Stukjes brocolli

Groene bladgroenten zijn rijk aan vitamines van groep B, waardoor de hoeveelheid oestrogeen in het bloed met behulp van vezels kan worden gereguleerd.

Als het gaat om het verbeteren van endometriose, onthoud dan dat een teveel aan oestrogeen de groei van endometriumweefsel buiten de baarmoeder induceert. Oestrogenen zijn voornamelijk vrouwelijke steroïde geslachtshormonen die de eierstokken en de bijnieren produceren.

Een verhoogde hoeveelheid B-vitamines, vooral in een gezonde lever, kan estradiol omzetten in oestriol. Dit is de vorm waardoor oestrogeen zich aan vezels kan binden, zodat het lichaam het kan elimineren. B-vitamines zijn aanwezig in kruisbloemige groenten, zoals:

 • boerenkool
 • waterkers
 • kool
 • broccoli
 • spruitjes

2. IJzerrijk voedsel

Vrouwen met endometriose moeten een ijzerrijk dieet volgen, omdat hevig bloeden de ijzervoorraad van het lichaam kan uitputten. Met dat in gedachten is het belangrijk om de twee soorten ijzer op te merken die we uit voedsel kunnen halen. Enerzijds hebben we heemijzer, dat afkomstig is van vlees en eieren, grazende dieren en hoogwaardige vis.

Aan de andere kant is niet-heem-ijzer afkomstig van groene bladgroenten, bieten en chocolade. Deze tweede groep heeft het probleem dat ze minder opneembaar zijn dan de eerste.

Onthoud dat ijzertekort bijdraagt aan het ontstaan van bloedarmoede. Deze ziekte wordt gekenmerkt door een lage energie en een constante vermoeidheid. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat bloedarmoede de kwaliteit van leven beïnvloedt van degenen die aan de ziekte lijden.

3. Omega 3-vetzuren

Volgens een onderzoek onder 70.709 verpleegsters in de VS hadden vrouwen die de grootste hoeveelheden omega 3-vetzuren consumeerden bijvoorbeeld 22% minder kans op endometriose. Deze studie vond plaats in de loop van 12 jaar en verscheen in het tijdschrift Health Reproduction.

4. Voedingsvezels

Voeding om endometrioseklachten te verminderen

Deze voedingsstof helpt het spijsverteringskanaal en het andere lichaam te verbeteren, zoals het beheersen van bepaalde hormonale onevenwichtigheden.

Vezels zijn verplicht voor patiënten met endometriose, omdat het de gezondheid van het darmkanaal in stand houdt en de eliminatie van overtollig oestrogeen stimuleert. Zorg ervoor dat je vezels consumeert uit onder andere sperziebonen, bloemkool, fruit, broccoli en spruitjes.

Lees ook: Oorzaken van endometriose tijdens de menopauze

5. Een glutenarm dieet

Op dit moment is het onmogelijk om te wijzen op een directe relatie tussen coeliakie en endometriose. Dat gezegd hebbende, sommige onderzoeken tonen aan dat na een glutenvrij dieet gedurende 12 maanden de symptomen van endometriose verminderen.

Het is in ieder geval niet een kwestie van gluten volledig uit je dieet schrappen. Dit is een belangrijk punt, aangezien namelijk alleen degenen met coeliakie of glutenintolerantie een glutenvrij dieet moeten volgen.

Een uitgebalanceerd dieet om endometrioseklachten te verminderen

Vergeet ten slotte niet om een gezond dieet te combineren met een vorm van lichaamsbeweging die je leuk vindt. Zelfs als je symptomen van endometriose niet zo veel verminderen als je zou willen, biedt het eten van een gezond dieet andere belangrijke gezondheidsvoordelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Joseph SV., Edirisinghe I., Freeman BM., Fruit polyphenols: a review of anti inflammatory effects in humans. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (3): 419-44.
 • DeLoughery TG., Iron deficiency anemia. Med Clin North Am, 2017. 101 (2): 319-332.
 • Trans fats linked to increased endometriosis risk and omega 3 rich food linked to lower risk. European Society of Human Reproduction and Embriology, 2015.
 • Marziali M., Venza M., Lazzaro S., Lazzaro A., et al., Gluten free diet: a new strategy for management of painful endometriosis related symptoms? Minerva Chir, 2012. 67 (6): 499-504.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.