9 belangrijke dingen die iedereen moet weten over endometriose

Elk lichaam is anders. Endiometriose is eveneens verschillend bij elke individuele vrouw. Dat houdt ook in dat één persoon verschillende symptomen kan hebben. In dit artikel kan je meer leren over deze aandoening.
9 belangrijke dingen die iedereen moet weten over endometriose
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 28 maart, 2018

Wanneer we over endometriose praten betekent dit dat we het openlijk zullen hebben over een verzwegen ziekte. De kennis over deze aandoening ontbreekt bij het grote publiek. Die onwetendheid omvat een aantal verborgen aspecten, die iedereen zou moeten weten over endometriose. Het is hier dat de termen en de ideeën over endometriose verwarrend zijn. Het is ook op dit vlak dat mythen en stereotypen gebruikt en misbruikt worden.

Endometriose is niet gewoon maar een pijnlijke menstruatie. Het is een ontstekingsziekte die zich in het endometriumweefsel buiten de baarmoeder ontwikkelt.

Deze weefselbundels kunnen optreden in het buikvlies, de eierstokken, de darmen en zelfs in de vagina. Er zijn zelfs gevallen waar ze ook andere organen bereiken, zoals de longen.

De vrouwen die met deze ziekte leven, weten dat het niet gemakkelijk te bestrijden is. Bovendien zijn er nog veel dingen die we niet weten over endometriose. 

Een behandeling met voorbehoedsmiddelen kan helpen om endometriose af te remmen of onder controle te houden.

Maar in vele gevallen bestaan er geen behandelingen behalve ingewikkelde chirurgische ingrepen. Er zijn ook geen behandelingen die deze aanval van het eigen immuunsysteem kunnen aanpakken. Want dat is nodig om de groei van dit abnormale en pijnlijke weefsel tegen te gaan.

Daarom is het noodzakelijk dat deze ziekte sociaal beter begrepen wordt. Op die manier kan er beter geïnvesteerd worden in de economische factoren, de gezondheid en de ondersteuning van deze aandoening.

We mogen niet vergeten dat vele vrouwen gedwongen worden om zich voortdurend ziek te melden op hun werk. Zij hebben specifieke ondersteuning nodig om van een goede levenskwaliteit te kunnen genieten.

In dit artikel leggen we je negen dingen uit die iedereen moet weten over endometriose, zowel mannen als vrouwen.

9 belangrijke dingen die iedereen moet weten over endometriose

1. De diagnose endometriose is niet gemakkelijk vast te stellen

Vele vrouwen komen vaak bij artsen en gynaecologen. Ze weten niet wat de reden van hun pijn is. Ze ontdekken niet wat de oorzaak is waarom ze ziek zijn of overmatig bloeden. Hoe komt het dat ze een abnormale cyclus hebben of zelfs lijden aan onvruchtbaarheid.

 • De symptomen kunnen al optreden bij de eerste menstruaties in de puberteit.
 • Een bekkenlaparoscopie of een transvaginale echografie zijn de enige manieren om endometriose te diagnosticeren.

2. Erg verschillende symptomen

Pijnlijke menstruaties of onvruchtbaarheid zijn niet de enige kenmerken van endometriose. Dit zijn enkele andere symptomen waarmee deze aandoening gepaard kan gaan:

 • Een pijnlijke ovulatie
 • Pijn tijdens of na de seks
 • Abnormale bloedingen
 • Chronische bekkenpijn
 • Vermoeidheid

3. Endometriose is zeker geen synoniem voor onvruchtbaarheid

Endometriose is zeker geen synoniem voor onvruchtbaarheid

Dit is belangrijke informatie voor de vrouwen die net gehoord hebben dat ze lijden aan endometriose.

Wanneer je deze aandoening hebt, dan betekent dat niet dat je geen moeder meer kan worden.

Tussen de dertig en de veertig procent van de vrouwen met endometriose zullen niet op de natuurlijke manier zwanger kunnen worden. Maar tegenwoordig bestaan er moderne technieken waardoor de kans op zwangerschap groter wordt.

4. Eén op de tien vrouwen lijdt aan endometriose

De Endometriosis Association (de patiëntenvereniging) verschaft ons heel wat informatie over deze aandoening die één op de tien vrouwen treft.

Wat ze weten, is dat dit een chronische ziekte met onbekende oorzaken is. Ze hebben bijvoorbeeld kunnen aantonen dat er wel een erfelijke aanleg is.

Een aantal dingen kunnen het optreden van endometriose in gang zetten. De volgende kenmerken zijn er enkele voorbeelden van:

 • Een vroegtijdige eerste menstruatie
 • Regelmatige maar korte menstruatiecyclus (minder dan zevenentwintig dagen)
 • Menstruaties die langer dan een week duren
 • Verlate menopauze

5. Is dit een ontstekingsziekte of een auto-immuunziekte?

Weten over endometriose ontstekingsziekte of een auto-immuunziekte

Endometriose is een ontstekingsziekte die je immuunsysteem aantast. Maar ook al is dit zo, dan zeggen artsen toch dat het geen auto-immuunziekte is.

6. Niet alle vrouwen leven op dezelfde manier

Endometriose tast elke vrouw op een andere manier aan. Dat betekent in de eerste plaats dat één behandeling niet op dezelfde wijze zal werken bij alle patiënten.

Sommige vrouwen ervaren niet echt veel dagelijkse problemen. Aan de andere kant zijn er patiënten die een katheter nodig hebben om zonder pijn te plassen. Anderen moeten krukken gebruiken omdat ze bijna niet kunnen lopen.

7. Hormonale behandelingen kunnen helpen maar niet in elke situatie

Om endometriose te laten ontstaan is oestrogeen nodig. Dit hormoon veroorzaakt de abnormale groei van dit weefsel.

Hormonale behandelingen remmen de productie van oestrogeen af en stoppen het. Het resultaat is dus dat die aanpak bij deze aandoening helpt. Dat is de reden dat ‘de pil’ het meest gebruikt worden als behandeling.

8. Endometriose verergert als je een zittend leven leidt

Als je deze diagnose gekregen hebt, dan moet je vermijden om veel tijd zittend door te brengen.

We weten dat het erg lastig is om het huis te verlaten als je last hebt van chronische pijn.  Om naar de fitness te gaan of om te gaan wandelen. Maar als je niet beweegt, zullen de symptomen erger worden.

9. Bovendien is het gebrek aan begrip van de mensen rond jou kwetsend

Weten over endometriose onbegrip is kwetsend

“Je bent altijd afwezig op het werk, je hebt zo veel uitvluchten”. “Altijd ben je aan het klagen, je lijkt wel van glas, alles doet pijn”. “Je bent zwak en altijd moe, ik snap niet waarom je zo’n pessimistische houding hebt.”

 • Dit zijn enkele voorbeelden van de commentaren die het meest voorkomen. Vrouwen met endometriose krijgen deze opmerkingen vaak te horen van de mensen om zich heen.
 • Soms worden ze overweldigd door relatieproblemen en de pijn die sommige vrouwen ervaren tijdens seks.
 • We hebben het hier dus over een erg complexe aandoening met lichamelijke beperkingen en pijn. De vrouwen met deze ziekte krijgen ook te maken met sociale problemen en het onbegrip, of zelfs de afwijzing van anderen.

Deze aandoening moet meer zichtbaar en bekend gemaakt worden. We hebben een beter begrip nodig en het is belangrijk dat mensen dingen weten over endometriose. Maar endometriose heeft vooral meer respect, gevoeligheid en een goede psychosociale ondersteuning nodig. Op die manier wordt deze ziekte niet langer in verband gebracht met eenzaamheid en afwijzing. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Heaps, J. M., Nieberg, R. K., & Berek, J. S. (1990). Malignant neoplasms arising in endometriosis. Obstetrics and gynecology, 75(6), 1023-1028.
 • Nnoaham, K. E., Hummelshoj, L., Webster, P., d’Hooghe, T., de Cicco Nardone, F., de Cicco Nardone, C., … & Study, W. E. R. F. G. (2011). Impact of endometriosis on quality of life and work productivity: a multicenter study across ten countries. Fertility and sterility, 96(2), 366-373.
 • Sampson, J. A. (1927). Peritoneal endometriosis due to the menstrual dissemination of endometrial tissue into the peritoneal cavity. American Journal of Obstetrics & Gynecology, 14(4), 422-469.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.