Voedingsmiddelen die urinezuur bestrijden

Het is belangrijk om voedingsmiddelen te consumeren die de productie van urinezuur verminderen en er ook voor zorgen dat je dieet vrij is van voedingsmiddelen die het juist verergeren.
Voedingsmiddelen die urinezuur bestrijden

Laatste update: 04 december, 2018

Heb je een verhoogd urinezuurniveau? Doen je gewrichten zeer en raken ze ontstoken? Naast het opvolgen van het advies van je dokter en je regelmatig te laten controleren, raden we ook aan op je dieet aan te passen. Wil je weten welke voedingsmiddelen kunnen helpen om urinezuur te bestrijden?

Lees dan zeker verder!

Groenten die urinezuur bestrijden

We weten dat het vaak lastig is om gezond te eten. Soms geven we toe aan gezondheids- en voedselgewoontes die het lastig maken om ons goed te voelen. Maar waarom vormt urinezuur zich in onze lichamen?

Je lichaam kan voedingsmiddelen synthetiseren in urinezuur, zoals:

 • samengestelde voedingsmiddelen
 • ansjovis
 • vlees
 • levervlees
 • frisdranken

Deze voedingsmiddelen kristalliseren in het lichaam. Ze vormen dus een soort kristallen in je lichaam die vrijgelaten worden door de nieren in je bloed en terechtkomen in je bloedvaten, waar ze ontstekingen en de bijbehorende pijn veroorzaken.

Een typisch kenmerk van een hoge hoeveelheid urinezuur is de ontsteking van de grote teen, de handen en de knieën. Je kan mogelijk een beetje pijn van een ontsteking verdragen, maar vaak wordt de pijn erger.

Je moet wel altijd het advies van je huisarts opvolgen en trouw de voorgeschreven medicijnen innemen. In de gaten houden wat je consumeert kan ook helpen om de symptomen te verlichten.

Waarom probeer je het niet? Voeg een aantal van de volgende voedingsmiddelen toe aan je dagelijkse consumptie en bekijk de resultaten.

1. Artisjokken

Artisjok tegen urinezuur

Artisjok is mogelijk de beste groente om te helpen urinezuur te verminderen. Het geheim zit in de diuretische karakteristieken van de groente, die je lichaam helpen om giftige stoffen te elimineren en het vasthouden van vloeistoffen voorkomt.

Daarnaast bevat artisjok veel mineralen, vitaminen en antioxidanten. Ze zijn rijk aan vezels, proteïnen en vetzuren.

Probeer artisjokken te koken in een heerlijke soep om ze te bereiden voor de beste gezondheidsvoordelen. Serveer het met een scheutje olijfolie en appelazijn.

2. Uien

Uiensoep tegen urinezuur

Zorg er zeker voor dat je uien toevoegt aan je dagelijkse dieet. Uien waren erg populair bij onze voorouders om te helpen bij het genezen en onder controle houden van verschillende ziektes.

Uien zijn geweldig voor het verminderen van de hoeveelheid urinezuur in het bloed, waarbij ook de hyperglycemiewaarden verminderd worden. Daarnaast helpen ze ook om triglyceriden te verminderen.

Heb je geen idee hoe ze moet bereiden voor de beste resultaten? Schil en snijd twee middelgrote uien en kook ze. Haal ze van het vuur wanneer ze doorzichtig zijn. Giet het af en zet het water aan de kant, zodat je dit later met citroensap kan drinken. Probeer het gedurende de dag te drinken.

3. Pompoen

Pompoen tegen urinezuur

Wat vind je van pompoen? Het is niet alleen lekker, maar ook nog gezond voor je. Pompoen bevat krachtige diuretische eigenschappen die je kunnen helpen om urinezuur te elimineren, dankzij de productie van urine.

Dat houdt in dat je lichaam zichzelf zal ontdoen van schadelijke gifstoffen. Probeer ze op dezelfde manier te bereiden als de eerdergenoemde groenten.

Vergeet zeker ook de zaadjes niet! Geroosterd zijn ze een geweldige snack en bevatten ze dezelfde urinezuurbestrijdende eigenschappen.

4. Selderij

Sap van selderij tegen urinezuur

Je wist vast niet dat selderij een aantal krachtige gezondheidsvoordelen heeft. Deze lekkere groente is perfect voor elk soort recept en reinigt het bloed, waardoor je urinezuur natuurlijk kan verminderen en elimineren.

Het zuivert niet alleen je bloed, maar kan ook fungeren als een ontgiftend middel om je te helpen gewicht te verliezen. Probeer ze eens in water te koken om van de meeste voordelen te genieten.

5. Wortels

Wortelsap tegen urinezuur

Wortels zijn nog een geweldige bondgenoot voor de personen die een opeenhoping van urinezuur willen bestrijden. Ze kunnen elk recept heerlijk maken en wortels werken in je lichaam om de kristallen die ophopen in je lichaam en urinezuur vormen te elimineren.

Je kan ze consumeren in de vorm van een natuurlijk sap. Probeer ze eens te combineren met rode bieten in een sapcentrifuge of blender.

Nog enkele tips

De volgende producten verhogen je urinezuurproductie:

 • hertenvlees
 • samengestelde voedingsmiddelen
 • bier
 • ansjovis
 • sardientjes

Zorg er ook voor dat je dagelijks beweegt en je zal het verschil beginnen te merken.

Je zou altijd de aanbevelingen van je huisarts op moeten volgen en bevorderlijke voedingsmiddelen toe moeten voegen aan je dieet, zoals kersen en citrusvruchten als grapefruit. Ze zijn rijk aan vitamine C, wat een geweldig element is om urinezuur te bestrijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Panahi Y, Kianpour P, Mohtashami R, Atkin SL, Butler AE, Jafari R, Badeli R, Sahebkar A. Efficacy of artichoke leaf extract in non-alcoholic fatty liver disease: A pilot double-blind randomized controlled trial. Phytother Res. 2018 Jul;32(7):1382-1387. doi: 10.1002/ptr.6073. Epub 2018 Mar 9. PMID: 29520889.
 • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.
 • Beyl RN Jr, Hughes L, Morgan S. Update on Importance of Diet in Gout. Am J Med. 2016 Nov;129(11):1153-1158. doi: 10.1016/j.amjmed.2016.06.040. Epub 2016 Jul 22. PMID: 27452679.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.