De uitstraling van je gezicht veranderen met voeding

Hoewel je misschien geen last hebt van coeliakie, kunnen mee-eters een een gezwollen gezicht erop wijzen dat je in bepaalde mate intolerant bent voor gluten.
De uitstraling van je gezicht veranderen met voeding
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Geloof het of niet, maar er bestaan genoeg voedingsmiddelen die de uitstraling van je gezicht veranderen.

Let goed op, want vandaag zetten we deze voedingsmiddelen voor je op een rijtje en vertellen we wat voor invloed ze kunnen hebben op de uitstraling van je gezicht.

Voedingsmiddelen die de uitstraling van je gezicht veranderen

1. Wijn

Rode wijn kan de uitstraling van je gezicht veranderen

Een van de kenmerken van mensen die te veel wijn drinken, is dat ze last krijgen van zeer zichtbare rimpels, alsook onzuiverheden op de brug van hun neus. Vaak hebben ze kleine rimpeltjes onder hun ogen en gezwollen oogleden.

En alsof dit nog niet genoeg was, zorgt wijn er ook voor dat de huid uitgedroogd raakt en rood wordt. Bovendien verwijdt het de poriën.

Dit komt allemaal doordat wijn zeer veel suiker bevat, naast pesticiden en sulfaten. Daarom kunnen alcoholische dranken zo veel uitdroging veroorzaken.

Over het algemeen zorgt dit ervoor dat het lichaam water verliest. Daarnaast moet de lever natuurlijk overuren draaien, waardoor je de volgende dag last kunt hebben van problemen met je maag. Dit zorgt er allemaal voor dat je huid er gerimpeld, slap en roodachtig uitziet.

Als je lange tijd achter elkaar regelmatig te veel alcohol drinkt, dan kan dit op een gegeven moment invloed hebben op de bacteriën in je darmen en daardoor leiden tot verschillende aandoeningen.

Om dit probleem te corrigeren, is het noodzakelijk om minstens drie weken lang helemaal geen alcohol te drinken. Op die manier geef je je huid de kans om zichzelf te herstellen.

Het gebruik van alcohol heeft heel veel schadelijke gevolgen op de gezondheid van het lichaam. Ethanol of alcohol is een psychoactieve drug, die naast de roes die het veroorzaakt veel negatieve bijwerkingen heeft die gezond lichaamsweefsel aantasten.

2. Melk

Melk kan de uitstraling van je gezicht veranderen

Mensen die te veel zuivel consumeren, kunnen last krijgen van soortgelijke problemen. In dit geval zal er vooral sprake zijn van wallen onder de ogen en gezwollen oogleden. Ook veroorzaakt melk mee-eters en pukkeltjes op delen van het gezicht zoals de kin.

Melk kan erg veel invloed hebben op de kleur van je gezicht, zelfs als je niet lactose-intolerant bent. Dit komt doordat het menselijk lichaam, naarmate het ouder wordt, steeds minder enzymen aanmaakt die het helpen om lactose goed te verwerken.

Hoewel er geen sprake is van een allergie, veroorzaakt dit wel bepaalde veranderingen in het lichaam en het gezicht. Als je dus merkt dat je lichaam er opgezwollen uitziet en je huid vrij bleek is, probeer dan eens een paar weken geen zuivel te eten.

Zodoende kun je erachter komen of de uitstraling van je gezicht hierdoor verbetert en die vervelende symptomen verdwijnen. Als dit inderdaad het geval is, dan kun je er zeker van zijn dat je problemen veroorzaakt werden door een buitensporige consumptie van zuivelproducten.

3. Suiker

Suiker kan de uitstraling van je gezicht veranderen

Ook mensen die meer suiker eten dan ze zouden moeten, hebben een zeer kenmerkend gezicht. Deze gewoonte gaat namelijk gepaard met:

 • zeer diepe rimpels in het bovenste gedeelte van het gezicht
 • wallen onder de ogen
 • een dunne, bleke huid
 • acne

Suiker is niet alleen een ingrediënt dat met mate moet worden gegeten omdat het gewichtstoename veroorzaakt, maar ook omdat het de uitstraling van je gezicht kan beïnvloeden.

Suiker versterkt namelijk een proces dat ook wel glycatie wordt genoemd. Dat wil zeggen, het zorgt ervoor dat glucosemoleculen aan de collageen in je lichaam blijven kleven, waardoor dit collageen beschadigd en minder elastisch wordt.

Dit zorgt er allemaal voor dat:

 • de huid sneller oud wordt
 •  rimpels sneller ontstaan
 • de pigmentatie van de huid aangetast raakt

Als je graag de perfecte huid zou willen hebben, dan is het eerste wat je moet doen zo min mogelijk suiker eten en in het vervolg kiezen voor alternatieven.

4. Gluten

Gluten kunnen de uitstraling van je gezicht veranderen

Een overdaad aan gluten is niet alleen slecht voor mensen die last hebben van coeliakie.

Het gezicht van iemand die te veel gluten eet wordt gekenmerkt door:

 • mee-eters op het voorhoofd
 • de wangen en de kin
 • rode wangen
 • een gezwollen gezicht

Met andere woorden: ook gluten kunnen de uitstraling van je gezicht veranderen.

Als je dus merkt dat je last hebt van deze problemen, dan zou je moeten weten dat ze erop kunnen wijzen dat je lichaam niet in staat is om gluten naar behoren te verwerken.

Gluten is een eiwitsoort die aanwezig is in voedingsmiddelen als:

 • tarwe
 • rogge
 • haver
 • gerst

Het kan ook gevonden worden in dranken als:

 • bier
 • whiskey
 • wodka

Als je vermoedt dat je misschien glutenintolerant bent, dan kun je hier heel eenvoudig achter komen:

 • Probeer simpelweg om de bovenstaande voedingsmiddelen ongeveer twee tot drie weken uit je dieet te verwijderen.
 • Verwijder alle voedingsmiddelen die misschien gluten bevatten en kijk of er sprake is van veranderingen in je gezicht.

Als je symptomen na twee weken nog niet verdwenen of verminderd zijn, dan is de kans nog steeds groot dat je last hebt van een bepaalde intolerantie, maar niet voor gluten.

Om een gezond lichaamsgewicht te behouden, is het echter nog steeds verstandig om eenvoudige koolhydraten, zoals de koolhydraten uit voedingsmiddelen die gemaakt worden met witte bloem, te vermijden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.