Voedingsmiddelen die helpen om buikvet te verminderen

Buikvet kun je op verschillende manieren te lijf gaan. Wist je dat er ook voedingsmiddelen zijn die je hiervoor kunt gebruiken.
Voedingsmiddelen die helpen om buikvet te verminderen
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 01 november, 2022

In de zomermaanden durven een hoop mensen niet naar het strand of het zwembad te gaan, omdat hun lichaam er niet zo uit ziet als ze graag zouden willen. Om dat te bereiken is het belangrijk om het hele jaar door een gebalanceerd dieet te volgen en te proberen voedingsmiddelen te eten die helpen om buikvet te verbranden.

Ontdek in dit artikel wat de beste vetverbrandende voedingsmiddelen voor de buik zijn.

Wat zijn de sterkst aanbevolen voedingsmiddelen om buikvet te verbranden?

Wanneer we denken over het juiste dieet om buikvet te verminderen, is een dieet met strikte leefregels waar we ons aan moeten houden en ons uren tussen maaltijden verhongeren het eerste waar we aan denken. Hierdoor zal je je echter alleen maar slecht voelen en zal je de gewenste resultaten niet bereiken.

Deze manier is helemaal niet nodig. Als we het hele jaar door een gezond dieet volgen, dan zal je echt resultaat zien tijdens de zomer. Er is dus geen reden om te ‘lijden’ met een streng dieet.

Een aantal voedingsmiddelen die helpen om buikvet te verminderen zijn:

Griekse yoghurt

Dit is een geweldig alternatief voor je dieet om gewicht te verliezen, omdat het twee keer zoveel proteïnen bevat als normale yoghurt. Proteïnen zijn goed, omdat je lichaam twee keer zo hard moet werken om ze te verteren en zodoende veel meer calorieën verbrandt. Ook zal dit spierverlies door het verbranden van vet verminderen.

Yoghurt

Quinoa

Quinoa is een uitstekende bondgenoot tijdens het moeilijke proces om buikvet te verliezen. Deze graansoort bevat vijf gram vezels per kopje en wordt ook gezien als een ‘superfood’ dankzij de hoge hoeveelheid proteïnen. Quinoa is rijk aan:

 • Ijzer
 • Selenium
 • Zink
 • Vitamine (een antioxidant)

Het kan gecombineerd worden met groente, mager vlees en noten.

Kaneel 

Deze specerij wordt gebruikt om de eetlust te verminderen en meer smaak aan thee en desserts te geven. Sommige onderzoeken hebben laten zien dat het mengen van ¼ theelepel kaneel in je voedsel ervoor zorgt dat het metaboliseren van suiker in de bloedstroom tot wel twintig keer sneller zal zijn.

Pepers 

Pepers zoals cayenne en rode pepers zijn uitstekend voor het bevorderen van gewichtsverlies. De reden hiervoor is dat ze veel vitamine C bevatten, zelfs meer dan citroenen en sinaasappels. Ook zijn het antioxidanten die het metabolisme versnellen en die helpen om sneller vet te verbranden.

Tot slot bevatten ze ook capsaïcine, dat de lipidenwaarden verlaagt en de verwijdering van vetcellen stimuleert.

Chilipepers

Groene thee

De bevorderlijke eigenschappen van groene thee voor het lichaam zijn bij de meeste personen wel bekend. Een van deze eigenschappen is de effectiviteit van het onder controle houden van gewichtstoename, zelfs in diëten die rijk zijn aan vet.

Als je één keer per dag groene thee drinkt, zal het de opname van vetten in voedsel door je lichaam verlagen en de verbranding van opgehoopt vet stimuleren, vooral in de buik.

Grapefruit

Dit fruit bevat weinig koolhydraten en 90% water. Het ondersteunt ook een gezond dieet, omdat de citruszuur afslankende krachten heeft. Het wordt aangeraden om in de ochtend grapefruit op een lege maag te consumeren en het is ook goed voor personen met anemie. Het helpt om de cholesterolwaarden te reguleren en geneest verkoudheden en griep.

Zorg ervoor dat je het toevoegt aan:

 • Salades
 • Sappen
 • Smoothies

Watermeloen

Watermeloen bestaat bijna compleet uit water, waardoor het veel ruimte in beslag neemt in de maag en darmen. Dit creëert een gevoel van volheid en voorkomt dat je te veel eet. Het kan ook gebruikt worden om de hunkering naar bepaalde voedingsmiddelen te elimineren.

Watermeloen heeft vele voedingsstoffen en weinig calorieën. Geniet in de zomer niet alleen van watermeloen als een dessert, maar eet het ook tussen de maaltijden in.

Peren en appels

Beide hebben vergelijkbare eigenschappen. Ze bevatten veel water en zijn rijk aan pectine, dat onder andere gebruikt wordt om het lichaam te ontgiften en slechte cholesterolwaarden te verminderen. Peren bevatten:

 • Calcium
 • Kalium
 • Ijzer
 • Een kleine hoeveelheid natrium.

Appels zijn een krachtige diureticum, bevatten vezels en verscheidene aminozuren.

Appel

Druiven 

Net als rozijnen zijn druiven een goed ontgiftend voedingsmiddel, perfect voor het eten tijdens een dieet. Een aantal van de belangrijkste voordelen zijn onder andere de aanwezigheid van vitamine B en kalium, dat helpt om de cholesterol onder controle te houden.

Ze helpen ook om het lichaam te reinigen tijdens een ontgiftingstherapie.

Rauwe groenten

Groene bladgroenten, selderij, wortels, prei en tomaten helpen om onze hunkering naar voedsel te verzadigen en bieden ook voldoende water en weinig calorieën. Probeer ze tenminste één keer per dag rauw te eten, aangezien zodoende vitaminen, vezels, mineralen en antioxidanten behouden blijven, die tijdens het koken verloren kunnen gaan.

Koffieboonextract 

Het extract van koffiebonen helpt je om gewicht te verliezen, omdat het metabolisme van voedsel hierdoor veranderd wordt. Dit komt door een element dat voorkomt dat lichaam calorieën uit vetten en koolhydraten absorbeert.

Eieren 

Elke dag twee eieren tijdens het ontbijt eten, kan je helpen om verschillende kilo’s kwijt te raken. Je zal hierdoor een verzadigd gevoel hebben en voorkomen dat je tussen de maaltijden door gaat snacken en je meer energie op het midden van de dag geven.

Ei

Havermout 

Havermout is rijk aan complexe koolhydraten, proteïnen en vezels en heeft een lage glycemische index. Ook bevat het:

 • Onverzadigde vetten
 • Kalium
 • Calcium
 • Magnesium
 • Fosfor

Dit zijn essentiële voedingsstoffen voor spiergroei.

Volkoren granen 

Voor een adequate voeding zonder dat je calorieën toevoegt, zou je volkoren granen toe moeten voegen aan je dagelijkse dieet. Ze bieden bijvoorbeeld:

 • Vezels
 • Zink
 • Vitamine E
 • Magnesium
 • Vitamine B6

Deze componenten helpen om ziektes te voorkomen en kunnen ook helpen om buikvet te verbranden. Je kan volkoren granen in brood, pizza, pasta, desserts en nog meer vinden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Escudero, E. y González, P. La fibra dietética. Nutr. Hosp. (2006) 21 (Supl. 2) 61-72. ISSN 0212-1611 • CODEN NUHOEQ. S.V.R. 318.
  • García, O., Rodríguez, C. La educación en nutrición: el caso de la fibra en la dieta. Revista de Investigación No 73. Vol. 35. Mayo-Agosto 2011.
  • Can Pharm J (Ott). 2014 May; 147(3): 159–160. Can green tea preparations help with weight loss? doi: 10.1177/1715163514528668
  • Biosci Rep. 2017 Jun 30; 37(3): BSR20170286. Published online 2017 May 11. Prepublished online 2017 Apr 19. Dietary capsaicin and its anti-obesity potency: from mechanism to clinical implications. doi: 10.1042/BSR20170286
  • Fundación Española de la Nutrición. Datos actuales sobre las propiedades nutricionales de la avena. https://www.fen.org.es/storage/app/media/PUBLICACIONES%202017/INFORME%20AVENA_FEN_v2_2017__AvenaFEN2017_ok%201.pdf
  • WebMD. The Grapefruit Diet. https://www.webmd.com/diet/a-z/grapefruit-diet
   PLoS One. 2015; 10(10): e0140392. Published online 2015 Oct 8. Soluble Fermentable Dietary
  • Fibre (Pectin) Decreases Caloric Intake, Adiposity and Lipidaemia in High-Fat Diet-Induced Obese Rats. doi: 10.1371/journal.pone.0140392

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.