Gezond gewichtsverlies en 7 belangrijke voedingsmiddelen

Koolhydraten en gezonde vetten zijn essentieel voor een effectief dieet voor gewichtsverlies. Vermijd misvattingen over dieeten en maak de juiste beslissingen over wat je eet.
Gezond gewichtsverlies en 7 belangrijke voedingsmiddelen

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wanneer we denken aan het volgen van een dieet voor gezond gewichtsverlies, is het eerste wat in je opkomt de voedingsmiddelen die je op moet geven.

Mensen denken normaal gesproken dat ze allerlei voedingsmiddelen op moeten geven voor gewichtsverlies. Dit veroorzaakt stress en angst. Gelukkig is deze gedachte niet helemaal waar.

Sommige voedingsmiddelen zijn beter dan andere. We hoeven bepaalde voedingsmiddelen echter niet compleet op te geven.

Verrassend genoeg is het eten van koolhydraten erg belangrijk bij het proces van gezond gewichtsverlies.

Lange tijd werd van koolhydraten gedacht dat ze slecht zijn. Veel mensen dachten dat ze deze uit het dieet moesten halen. Koolhydraten geven ons energie en vele dachten dat deze energie omgezet werd naar vet.

Echter, het eten van de juiste hoeveelheid koolhydraten bevordert het metabolisme. Ze genereren ook een interne warmte, wat helpt om vocht kwijt te raken.

Er zijn vele gevallen zoals deze. Vaak hebben we het verkeerde idee over wat we moeten doen voor een gezond gewichtsverlies. Blijf lezen om je twijfels aan de kant te zetten.

Voedingsmiddelen die je kan gebruiken in een dieet voor gezond gewichtsverlies

1. Volkoren granen

dieet

Granen hebben een slechte reputatie wanneer het aankomt op diëten. Ze zijn echter een goede bondgenoot als je de juiste granen eet.

Bijzonder voordelig zijn volkoren granen. We praten over de granen die niet zijn verfijnd. Dit zijn volkoren granen tarwe, havermout, spelt en quinoa. Ze bevatten een hoog gehalte aan vezels en die zijn belangrijk om te ontgiften en vetten uit je darmkanaal te verwijderen.

Lees de ingrediënten van de producten die je koopt. Sommige merken verkopen voedingsmiddelen als ”granen verrijkt met vezels”. Wees voorzichtig, dit zijn geen volkoren granen.

Ook al zijn deze beter dan gebleekte granen, ze zijn nog steeds niet de beste optie. Het proces dat ze hebben doorstaan, maakt ze minder gezond dan volkoren granen.

2. Fruit en gezond gewichtsverlies

Een van de meest vervelende dingen aan gebruikelijke diëten, is het hunkeren naar suiker. Suiker is niet per definitie slecht; juist het tegenovergestelde, het geeft ons energie.

Wat we moeten vermijden, zijn toegevoegde suikers. Dit wordt gelijk omgezet in vet.

Fruit geeft ons de ‘goede suikers’ en het zuur dat we nodig hebben om de voedingsmiddelen te verteren. De beste zijn:

  • Kiwi
  • Appels
  • Grapefruit
  • Aardbeien

3. Avocado

gezond gewichtsverlies avocado

We dachten dat het het beste zou zijn om avocado’s hun eigen alinea te geven. De eigenschappen die ze hebben, zijn erg verassend. Het is een geweldige bron van gezonde vetten. Ze geven ons dus de vetten die nodig zijn voor ons lichaam om goed te werken.

Ook houden ze ons darmkanaal in balans en geven ze je een vol gevoel.

 Avocado’s kan je op verschillende manieren eten. De beste manier is om ze als plaatsvervanger van olie te gebruiken.

4. Eieren

Net als avocado’s bevatten eieren veel gezonde vetten. Ook bieden ze ons veel eiwitten.

Deze worden vaak geassocieerd met mensen die actief zijn en veel sporten, maar eieren zijn niet alleen maar goed voor mensen die flinke spieren willen.

Eieren beschermen de spieren. Dit is perfect voor gewichtsverlies. Waarom, vraag je je misschien af? Omdat sterke spieren ons metabolisme versnellen. 

Daardoor zal je sneller gewicht verliezen en zal je een slanker en strakker figuur krijgen.

5. Zalm in een dieet voor gezond gewichtsverlies

gezond gewichtsverlies zalm

Ook dit voedingsmiddel wordt vaak verboden in diëten. Dit is zo omdat zalm een vette vissoort is. Echter biedt deze vissoort ons juist de gezonde vetten. Daardoor is het niet een deel van het probleem, maar juist van de oplossing.

Zalm biedt ons ook veel eiwitten. Wat kan er nog beter zijn?

6. Tonijn

Deze vissoort is het beste als hij vers wordt gegeten. Op deze manier genieten we van de meeste gezondheidsvoordelen, zoals eiwitten, een klein beetje vet en een paar calorieën.

Veel mensen houden van ingeblikte tonijn. Als jij een van deze mensen bent, probeer dan ingeblikte tonijn te vinden in zijn eigen vocht. Als je meer vet wilt toevoegen, gebruik dan olijfolie. Je kan dit tot de helft van het blik toevoegen.

Deze laatste optie is een goede suggestie als ontbijt.

7. Peulvruchten

Peulvruchten zijn goed voor het verbeteren van ons dieet. De reden hiervoor is dat ze een hoge dosis vezels bevatten.

Op veel plekken zijn peulvruchten gekookt in vet, zoals van bloedworst of bacon. Als je in aanraking komt met een gerecht zoals dit, onthoudt dan dat er vele gezondere recepten te vinden zijn.

Je kan met een beetje zoeken de juiste recepten vinden waarin peulvruchten op een goede manier, die werkt voor jouw figuur, worden gebruikt.

Heb je gezien dat al deze voedingsmiddelen calorieën bevatten? We willen minder calorieën eten dan we verbranden. Het is echter het beste om voedingsmiddelen te eten die ons metabolisme versnellen. Dit is de sleutel om ons dieet voor gewichtsverlies effectiever te maken.

Natuurlijk moeten we een goede balans tussen de calorieën houden, maar we moeten ook denken aan onze gezondheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hartley L., May MD., Loveman E., Colquitt JL., Rees K., Dietary fibre for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2016.
  • Faith Chung WS., Meijerink M., Zeuner B., Holck J., et al., Prebiotic potential of pectin and pectic oligosaccharides to promote anti inflammatory commensal bacteria in the human colon. FEMS Microbiol Ecol, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.