5 voedingsmiddelen die 's nachts voor je levergezondheid zorgen

Om van een goede levergezondheid te genieten, is het een goed idee om deze voedingsmiddelen regelmatig in je maaltijden op te nemen. Ze helpen je lever gezond te blijven.
5 voedingsmiddelen die 's nachts voor je levergezondheid zorgen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 20 juni, 2022

Een goede levergezondheid is synoniem met welzijn. Als de lever sterk is, verloopt de spijsvertering naar behoren en kunnen we genieten van een inwendig evenwicht dat ook aan de buitenkant merkbaar is. Maar als de lever ontstoken of overbelast is, merken we onmiddellijk de symptomen. Een van de meest voorkomende is vaak ‘s nachts wakker worden met een gevoel van “volheid,” of druk.

Bedenk dat de lever zijn eigen werkritme heeft. Geloof het of niet, maar het is een van de meest actieve organen tijdens de nachtelijke uren, net als de hersenen.

Het is belangrijk om de hele dag door op ons voedsel te letten. Maar ‘s nachts moeten we speciaal letten op de voedingswaarde van voedsel, want wat we in die laatste uren van de dag eten bepaalt voor een groot deel de rest. Hier lees je welke voedingsmiddelen goed zijn voor je lever bij het avondeten en waarom.

Het lichaam is ‘s nachts nog steeds actief

Goed slapen
Als je je tijdens het eten overlaadt met vet voedsel, erg gekruid voedsel, of met een teveel aan suiker, verhinder je dat het zijn taken optimaal uitvoert.

Verre van los te koppelen als je je ogen sluit en in een rustgevende slaap valt, gaat het lichaam door met het uitvoeren van meerdere taken. Hier zijn een paar kleine voorbeelden om je te helpen een idee te krijgen van hoe belangrijk het is om van een rustgevende slaap te genieten.

 • Terwijl je slaapt komt er vasopressine vrij. Dit is een hormoon dat een toename van de waterheropname veroorzaakt en voorkomt dat we dit water verliezen door maagproblemen. Deze stof wordt ook wel het ”antidiuretisch hormoon” genoemd.
 • Het endocriene systeem heeft ook zijn verantwoordelijkheden: de hoogste pieken van de productie van groeihormoon, dat essentieel is voor kinderen, doen zich ‘s nachts voor.
 • Melatonine verschijnt in deze tijd om zowel een adequate slaap als een goede celregeneratie te bevorderen.
 • Tijdens de fase van deltaslaap of diepe slaap wordt de bloeddruk verlaagd om het hart te beschermen en rust en kalmte te bevorderen.
 • Als we slapen neemt onze spierspanning af, en onze spieren ontspannen zich. We kunnen dan hormonen en eiwitten voor de spieren synthetiseren. De regeneratie van veel structuren wordt bevorderd, zoals de tussenwervelschijven, die gevuld en verstevigd worden terwijl we slapen.
 • De hersenen zijn ongelooflijk actief als je slaapt. Gegevens en informatie worden opgeslagen en onbelangrijke aspecten worden weggegooid.
 • Terwijl je slaapt worden veel taken in het immuunsysteem uitgevoerd. Dit omvat bijvoorbeeld de zuivering van schadelijke elementen en de vernieuwing van de afweer.
 • De lever is een van de organen die ‘s nachts de meeste functies vervullen. Het metaboliseert veel enzymen, eiwitten en vitaminen. Bovendien voert het samen met het lymfestelsel ook essentiële reinigende taken uit.

We denken dat je dit artikel ook graag leest:
Leer alles over leveraandoeningen

Gezondheid van de lever: voedingsmiddelen die je ‘s avonds moet eten

5 voedingsmiddelen die 's nachts voor je levergezondheid zorgen

Iets waar we rekening mee moeten houden is dat het avondeten enkele rituelen en regels vereist waaraan je je moet houden om niet alleen de gezondheid van de lever te bevorderen, maar ook om een goede rust te bevorderen. Hier zijn er een paar van:

 • Je kunt het beste minstens twee uur voor het slapen gaan eten. Op die manier kun je goed verteren en ga je klaar naar bed zodat je lever in de volgende uren zijn functies kan vervullen.
 • Probeer altijd op hetzelfde tijdstip te eten. De hersenen en het lichaam houden van regelmatige gewoonten.
 • Span je nooit flink in of doe geen zware oefeningen na het eten of voor het slapen gaan.

Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken naar een paar geweldige voedingsmiddelen voor de gezondheid van je lever.

1. Artisjokken

Een ideale maaltijd om de levergezondheid te bevorderen zou bijvoorbeeld bestaan uit wat artisjokken met een beetje olijfolie, appelazijn en een beetje citroensap.

 • Artisjokken versterken de lever en de galblaas. In feite hebben ze een hepatoprotectief vermogen, volgens een artikel (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Plantaardige voedingsmiddelen voor de menselijke voeding.
 • Bovendien helpen ze bij een goede spijsvertering.
 • Artisjokken stimuleren het urineren.
 • Ze bevorderen ook de celvernieuwing.
 • Geloof het of niet, maar artisjokken kunnen zelfs helpen bij de behandeling van leververvetting. Maar hoewel er studies (Engelse link) zijn die de werkzaamheid van artisjokextract bij de behandeling van niet-alcoholische vette leverziekte bevestigen, ontbreekt het nog aan proeven die dit nut bewijzen. Daarom mag de consumptie van artisjok geen enkele farmacologische behandeling vervangen.

2. Spinazie voor levergezondheid

In het algemeen zijn alle groene bladgroenten rijk aan vezels, vitamine B, en foliumzuur dat de lever- en nierfuncties stimuleert. Aarzel niet om je diners te begeleiden met spinazie, paardenbloem, rucola, en witlof, onder andere.

Hoe dan ook, de studies en proeven (Engelse link) over de invloed van foliumzuur op de gezondheid van de lever zijn uitgevoerd op dieren. Daarom zijn de resultaten misschien niet direct op de mens toepasbaar.

3. Rozijnenwater

Rozijnen zijn een heerlijk voedingsmiddel om de lever te verzorgen. Hun consumptie wordt in verband gebracht met verbetering van het lipidenprofiel, volgens een artikel (Engelse link) dat verscheen in het tijdschrift Food Research International . Ze zijn ook een natuurlijke bron van antioxidanten die de leverreiniging bevorderen en tegelijk meervoudige vitaminen leveren.

Je kunt je salades begeleiden met een paar rozijnen. Je kunt dit geneeskrachtige water echter ook voor je avondmaaltijden bereiden.

Ingrediënten

 • 1 kop en een half rozijnen (150 g)
 • 2 glazen water (500 ml)

Bereiding

Bereid dit natuurlijke middel ‘s nachts. In feite moet je dit twee avonden achter elkaar doen. Dit is wat je nodig hebt:

 • Kook de rozijnen gewoon een half uur met het water. Laat ze daarna een nachtje zitten.
 • Scheid de volgende dag de druiven gewoon van het water en drink het warm voor of na je avondeten.

4. Bieten voor levergezondheid

Bieten hebben een prachtige voorraad voedingsstoffen om de levergezondheid te ondersteunen: betalaïne, vezels, ijzer, betacyanine, foliumzuur, onder andere.

Studies (Engelse link) die de consumptie van bieten in verband brengen met de levergezondheid zijn uitgevoerd bij muizen. Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, kunnen ze nog niet zomaar geëxtrapoleerd worden naar mensen. Er zijn meer proeven nodig om het bewijs vast te stellen.

5. Wortelen

Heb je wortelen in huis? Idealiter zijn ze biologisch, zodat ze van betere kwaliteit zijn. Wortelen zijn rijk aan water, flavonoïden en  bètacaroteen en helpen leverproblemen zoals ontstekingen of cirrose bestrijden.

Carotenoïden hebben een belangrijke antioxiderende rol die de levergezondheid kan helpen verbeteren. We willen vooral de aandacht vestigen op de mogelijkheden van vitamine A, volgens de wetenschap (Engelse link).

We denken dat ook dit artikel je zal bevallen:
Voedingsmiddelen om het hemoglobinegehalte te verhogen

Dineer gezond en licht en zorg ‘s avonds voor de gezondheid van je lever

Nu je weet hoe belangrijk het is te weten hoe je de voedingsmiddelen kiest die de laatste maaltijd van je dag vormen, kun je je maaltijden beter kiezen en genieten van een betere en levervriendelijker rust. Denk er alleen aan niet te overdrijven en voldoende te drinken.

Bedenk anderzijds dat de genoemde voedingsmiddelen deel moeten uitmaken van een gevarieerde en evenwichtige voeding. Bovendien mogen ze geen enkele farmacologische behandeling vervangen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Kilburn, M. (2018). How does your liver affect your sleep? A Vogel. [Online] Avaiable at: https://www.avogel.co.uk/health/sleep/how-does-your-liver-affect-your-sleep/
 • Bruyneel, Marie and Thomas Sersté. “Sleep disturbances in patients with liver cirrhosis: prevalence, impact, and management challenges” Nature and science of sleep vol. 10 369-375. 2 Nov. 2018, doi:10.2147/NSS.S186665
 • Bhat, Mamatha et al. “Prevalence and predictors of sleep disturbance among liver diseases in long-term transplant survivors” Canadian journal of gastroenterology & hepatology vol. 29,8 (2015): 440-4.
 • Ben Salem M., Affes H., Ksouda K., Dhoubi R., et al., Pharmacological studies of artichoke leaf extract and their health benefits. Plant Foods Hum Nutr, 2015. 70 (4): 441-53.
 • Panahi Y., Kianpour P., Mohtashami R., Atkin SL., et al., Efficacy of artichoke leaf extract in non alcoholic fatty liver disease: a pilot doublé blind randomized controlled trial. Phytother Res, 2018. 32 (7): 1382-1387.
 • Sid V., Shang Y., Slow YL., Hewage SM., et al., Folic acid supplementation attenuates chronic hepatic inflammation in high fat diet fed mice. Lipids, 2018. 53 (7): 709-716.
 • Kanellos PT., Kaliora AC., Protogerou AD., Tentolouris N., et al., The effects of raisins on biomarkers of endothelial function and oxidant damage; an open label and randomized controlled intervention. Food Res Int, 2017. 102: 674-680.
 • Lorizola IM., Furian CPB., Portovedo M., Milanski M., et al., Beet stalks and leaves (Beta vulgaris L.) protect agianst high-fat diet induced oxidative damage in the liver in mice. Nutrients, 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.